AFERA AGRAM

KAKO JE BANDIĆ PRIKUPIO KEŠ Evo otkud gradonačelniku 15 milijuna kuna za jamčevinu

Cjelokupan iznos za Bandića je položio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković koji je za to digao kredit u banci
 Marko Todorov/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napustio je u srijedu nekoliko minuta prije 18 sati prostorije zatvora u zagrebačkom Remetincu gdje je bio u istražnom zatvoru nakon akcije Agram. Milana Bandića ispred zatvora su dočekali brojni građani i prijatelji te zaposlenici Zagrebačkog holdinga. Izašao je noseći tri plastične vreće s osobnim stvarima. Iako u sakou, Milan Bandić djelovao je pomalo iscrpljeno, ali i iznenađeno zbog priređenog mu dočeka. Nije htio davati izjave, samo je pomilovao psa Rudija, koji je također došao pred njega. Velikom brzinom odjurio je prema gradu u Mercedesu.

Bandić prvi izašao

Novinari su Bandića nakon izlaska iz Remetinca upitali otkud mu novac za jamčevinu. Umjesto njega odgovorili su njegovi pristaše, rekavši: “Dobri ljudi”. Iza njega na slobodu su pušteni savjetnik Željko Horvat, Filip Čulo, a nedugo nakon toga iz Remetinca su izašli i Zdenko Antunović i Vidoje Bulum. Bulum je samo kratko poručio da optužbe neće komentirati jer je on sada tabula rasa te da mu je “sve izbrisano”. Novinare je uputio na svoje odvjetnike koji znaju više o svemu. Tijekom večeri Remetinec su napustili Ivan Tolić i Miljenko Benko, a među zadnjima je izašao bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić. U pritvoru je ostao Branko Mihaljević, direktor Bramgrad projekta, koji umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne više od sedam milijuna kuna.

Provala oduševljenja

Kada je zagrebački gradonačelnik napustio zatvorsku zgradu, nastao je kaos na rubu incidenta. Zbog mnoštva okupljenih ljudi i predstavnika medija nastala je gužva, pri čemu su nastradali stalci za kamere i rasvjetu. Među okupljenim pristašama Milana Bandića bio je i bivši načelnik zagrebačke Policijske uprave Marijan Tomurad, koji je na zadnjim lokalnim izborima bio nositelj Bandićeve neovisne liste u Sesvetama.

Ljubičić izašao zadnji

Posljednji je izašao Ljubičić koji je nekoliko minuta stajao ispred zgrade okružen s desetak prijatelja. Nije htio davati izjave. Marijan Tomurad pomogao mu je da se probije kroz okupljenu gomilu te je ušao u Porsche zlatne boje i odjurio prema gradu.

Odlučujući treći put o žalbama na odluku suca istrage o određivanju istražnoga zatvora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandić te još osmorici okrivljenika u aferi Agram, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda jučer je u potpunosti potvrdilo odluku istražnoga suca. Prema toj odluci, Bandić je u zamjenu za jamčevinu od 15 milijuna kuna te mjere zabrane prilaska svjedocima i obavljanja poslova gradonačelnika mogao na slobodu. Međutim Bandićeva je obrana na ročištu kod istražnoga suca kao jamčevinu nudila hipoteke na nekoliko nekretnina, no nisu bili predali svu potrebnu dokumentaciju, pa je sudac odlučio o iznosu od 15 milijuna kuna, ali u gotovom novcu.

Tražili najbrže rješenje

Kada je vijeće potvrdilo odluku, Bandiću i njegovim odvjetnicima preostale su dvije mogućnosti - ili ponovno sucu istrage podnijeti prijedlog da se oblik jamčevine promijeni u nekretnine ili nabaviti 15 milijuna u gotovini. U prvom slučaju Bandić bi ostao u istražnom zatvoru još najmanje sedam dana. No, Bandić i njegovi odvjetnici odlučili su položiti gotovinu te su donijeli uplatnicu na 15 milijuna kuna, koji su zatim deponirani na poseban račun suda te je Bandić uz potpisivanje izjava kako neće kontaktirati svjedoke i obavljati poslove gradonačelnika, mogao izaći. Kako neslužbeno doznajemo novac, 15 milijuna kuna je pribavio Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković koji je za tu priliku podignuo kratkoročni kredit.

I DALJE NEMA DOGOVORA INSTITUCIJA Nitko ne zna tko će nadzirati Bandića

Zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića sud je pustio iz istražnoga zatvora uz rekordnu jamčevinu iako nikome nije jasno tko bi i kako trebao nadzirati hoće li se na slobodi pridržavati izrečene mu mjere opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti.

Pravna praznina

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić priznao je da, kad su posrijedi mjere opreza koje sud okrivljenom izriče pri izlasku iz istražnoga zatvora, postoji pravna praznina. No sud u Bandićevu slučaju nije dodatno definirao kako će se mjere opreza provoditi. Dakle, ni suci koji su Bandića pustili iz istražnog zatvora nemaju ideju o tome tko bi i kako trebao nadzirati hoće li se upletati u upravljanje gradom i možda ponoviti neko od kaznenih djela ili ometati istragu. Budući da ZKP-om ni podzakonskim aktima nije izričito definirano koje je tijelo dužno nadzirati mjeru opreza nazvanu “zabrana obavljanja poslovne aktivnosti”, sudac Devčić je rekao da će se do odgovora na pitanje tko je dužan nadzirati Bandića doći smislenim tumačenjem ZKP-a, Statua Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. Na Županijskom sudu, naime, smatraju da je Skupština dužna nadzirati pridržavala li se Bandić zabrane obavljanja dužnosti.

‘Bez mehanizama’

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor jučer je rekao da Skupština nema mehanizme da bilo koga kontrolira, a ponajmanje gradonačelnika kojeg su građani neposredno izabrali.

Glasnogovornica Vrhovnog suda pak, Sanja Katušić- Jergović, izjavila je: - Vrhovni sud ni bilo koja druga sudska instanca nisu ovlašteni davati generalne upute. Suci Vrhovnoga suda ovlašteni su odlučivati u konkretnim predmetima, a predmet o kojem nas pitate nije na Vrhovnom sudu. (S. Lukić)

IZAŠLI UZ JAMČEVINU

Slobodan Ljubičić, bivši direktor ZG Holdinga (5 milijuna kuna)

Ivan Tolić, direktor ZET-a (700.000 kuna)

Vidoje Bulum, pročelnik stručne službe gradonačelnika (300.000 kuna)

Zdenko Antunović, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza (250.000 kuna)

Željko Horvat, savjetnik gradonačelnika (200.000 kuna)

Filip Čulo, referent za javnu nabavu ZG Holdinga (150.000 kuna)

OSTAO U PRITVORU

Branko Mihaljević, direktor tvrtke Bramgrad, traži da mu se jamčevina u gotovini u iznosu od 7 milijuna kuna zamijeni za nekretnine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:07