15. GODIŠNJICA

Kako je slomljen 'babin zub': Provjerite što sve ne znate o akciji Bljesak

 Cropix

SLAVONSKI BROD / OKUČANI – Vojno-redarstvena akcija 'Bljesak' započela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Cilj je bio napokon slomiti taj 'babin zub' kako je slikovito taj dio tzv. Krajine nazvao general Janko Bobetko 1993. nakon akcije Maslenica, te ući u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

Akcija je trajala je 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima. Za vrijeme akcije oslobođeno je 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija, nakon čega je uspostavljen promet autocestom Zagreb-Lipovac i istočni dio Hrvatske je napokon nakon četverogodišnjeg srpskog terora, prometno bio povezan sa Zagrebom.

U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno. U vrijeme izvođenja akcije život je izgubio i pilot Rudolf Perešin čiji su zrakoplov Srbi uspjeli pogoditi iznad rijeke Save.

U svojoj nemoći, izbezumljeni Milan Martić, vođa pobunjenih Srba, zapovjedio je granatiranje Novske, Siska, Karlovca kao i Zagreba u kojem je poginulo šest osoba dok je 176 ranjeno.

No, time borbe nisu bile završene jer je u okolici Pakraca ostalo 1500 vojnika 51. krajiške brigade sa zapovjednikom Stevom Harambašićem i Veljkom Džakulom, tadašnjim vođom pobunjenih Srba na tom području.

Uvidjevši da nemaju izlaza, pobunjenici su se predali 4. svibnja u 15 sati za razliku od više desetaka okorjelih zločinaca koji su nastavili sporadične borbe te se pokušali dokopati rijeke Save i bosanske granice.

U zapadnoj Slavoniji, na području pod kontrolom pobunjenih Srba, od 1992. godine do vojno-redarstvene akcije Bljesak poginulo je 296 osoba ( 200 civila, 86 pripadnika HV-a i 10 policajaca), uz 703 ranjena i 30 nestalih, a uništeno je više od 90 posto stambenih objekata.

Proslava uz nalete zračnih snaga, padobranske skokove i vojnički grah

Na obilježavanju 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, 1. svibnja u Okučanima, prema najavama nazočit će predsjednik RH Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Prema protokolu, nakon budnice, u 9 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Središnjeg križa dok će se u 10 sati održati središnja svečanost obilježavanja 15. obljetnice 'Bljeska' na igralištu NK 'Psunj-Sokol', nalet zračnih snaga i padobranski skokovi.

U 11 i 30 je sveta misa zadušnica u crkvi sv. Vida, a u 12 sati obilazak tehničko-taktičkog zbora, potom ručak za sve posjetitelje i goste (vojnički grah). Nakon toga bit će održana brojna športska natjecanja te kulturno umjetnički program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:24