NEVENKA UPISIVALA DATUME

KAKO JE VARAO RADNIKE Potpišu prazne papire pa Kerum sastavlja ugovore

Zagreb, 141111.Zeljko Kerum gradonacelnik Splita dosao je u sjediste HDZ-a na Trgu zrtava fasizma kako bi s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor dogovorio posljednje detalje o zajednickom nastupu na predstojecim parlamentarnim izborima.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Poslovni krah koji proživljava splitski gradonačelnik Željko Kerum, uz velike dugove dobavljačima, otkrio je i načine na koje je propali političar i poduzetnik kršio prava radnika zaposlenih u svojim trgovinama.

Splitski portal Dalmacijanews objavio je priču o bivšoj zaposlenici tvrtke Kerum d. o. o. koja se razboljela. Ugovor o radu nije joj produžen, a kako je do isteka ugovora ostala zaposlenica poduzeća koje je u blokadi, Kerum d.o.o. joj nije uplaćivao ni zdravstveni doprinos.

Radnica je za Keruma u njegovim trgovinama radila 10 godina na određeno vrijeme iako joj je prema Zakonu o radu nakon tri godine neprekidnog rada Kerum bio dužan ponuditi ugovor na neodređeno, ili se, ako nema potrebe za obavljanje takvoga posla, s njom rastati.

- Godinama upozoravam na niz nepravilnosti u poslovanju Kerumovih poduzeća. Radnici gotovo nikad nisu vidjeli ugovor koji potpisuju, dobili bi ‘bianco papir’ i potpisali ga, a u kancelarijama bi se pod patronatom Nevenke Bečić upisivali datumi i rokovi ugovora. Puno je djelatnika mislilo da su nakon niza godina provedenih kod Keruma bili zaposleni za stalno, a sami se nikad nisu usuđivali pitati zbog straha od gubitka posla - rekla je za portal Dalmacijanews Margareta Malger, izvršna tajnica Sindikata trgovine Split.

Otkrila je i da je obitelj Kerum više godina imala tvrtku Kurdila, za koju su fiktivno radili zaposlenici nakon što bi prošle tri godine. Jedno vrijeme bili bi zaposlenici te tvrtke, a onda bi ih ponovno vraćali na stvarno radno mjesto.

Osnivanje tvrtke Kerum trgovina i ostavljanje minusa na računu Kerumu d.o.o tako nije služilo samo za rješavanje financijskog balasta, nego i da se riješi dijela radnika.

Radnike kojima nije htio produžiti ugovor Željko Kerum poslao je na Zavod za zapošljavanje zbog isteka ugovora o radu ili ih je, dio njih,ostavio u poduzeću Kerum d.o.o. koje je pred stečajem i ne uplaćuju se ni doprinosi ni plaće.

Na adresu Trgovačkoga suda u Splitu u posljednja su dva mjeseca stigla tri zahtjeva za stečaj tvrtke Kerum d. o. o., a njihov će broj do kraja godine vjerojatno i narasti jer je dobavljačima to posljednja šansa za naplatu potraživanja. ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:18