VELIK DIO UZ GRADONAČELNIKA

KAKO SU GLASALI ZAGREBAČKI KVARTOVI Bandić dominirao u većini gradskih četvrti, ali u jednoj je tek na četvrtom mjestu

 Ronald Goršić / Boris Kovačev / Hanza Media

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sinoć je ostvario bolji rezultat od očekivanog kad je u prvom krugu lokalnih izbora osvojio 101.828 glasova ili 30,87 posto svih glasova birača, čime je za respektabilnih šest posto ispred kandidatkinje HNS-a i SDP-a Anke Mrak Taritaš koja je osvojila 24,48 posto glasova (80.765). Hoće li tu prednost sačuvati i u drugom krugu izbora i izboriti već šestu pobjedu na lokalnim izborima, vidjet ćemo za 13 dana.

Još veće iznenađenje je sjajan rezultat njegove liste "Bandić Milan 365 Stranka solidarnosti i rada" koja je osvojila 23,03 posto što konkretno znači 14 od 51 mandata u Gradskoj skupštini (SDP i partneri su osvojili 13 mandata, a nezavisna lista Sandre Švaljek 8).

Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića osvojila je s koalicijskim partnerima najveći broj glasova u devet od 17 zagrebačkih gradskih četvrti, SDP je sa svojim partnerima pobijedio u šest, a HDZ u dvije četvrti.

Bandić je s partnerima pobijedio u Peščenici, Novom Zagrebu - Zapad, Gornjoj i Donjoj Dubravi, Stenjevcu, Podsusedu, Podsljemenu, Sesvetama i Brezovici. Najbolji rezultat ostvario je u Donjoj Dubravi gdje je osvojio 37 posto glasova, a najslabiji rezultat zabilježio je u četvrti Gornji Grad - Medveščak s 15 posto, a tamo je njegova lista tek na četvrtom mjestu (iako su razlike između prve četiri liste u 4 postotna poena).

SDP je s HNS-om i drugim partnerima pobijedio u Donjem Gradu, Trnju, Novom Zagrebu - Istok, Trešnjevki - Sjever i Jug te Črnomercu. Ta je koalicija najviše glasova, 27 posto, dobila u Donjem Gradu, a najmanje u Podsljemenu i Brezovici, po 10 posto.

HDZ je s 23 posto glasova pobijedio u Maksimiru, a sa 18,96 posto na Gornjem Gradu - Medveščaku, gdje mu je SDP "puhao" za vratom sa 18,12 posto.

Nezavisna lista Sandre Švaljek je u 11 gradskih četvrti po broju glasova zauzela četvrto mjesto, najbolje rezultate ostvarila je na Gornjem Gradu, Trnju, Podsljemenu i Brezovici, gdje je bila treća, a u Donjem Gradu i na Trešnjevki - Sjever zauzela je peto mjesto.

Koalicija Zagreb je naš! je u osam gradskih četvrti zauzela petu poziciju po broju glasova, a najbolje se na treće mjesto plasirala u Donjem Gradu. U četvrti Trešnjevka - Sjever zauzela je četvrto mjesto. Od ostalih lista, prag od 5 posto je u 11 četvrti prošao Most, a u sedam Živi zid.

Više od pet posto glasova osvojili su i Tatjana Holjevac na Gornjem Gradu - Medveščaku, Pero Kovačević na Trnju, Ivica Palatinuš u Maksimiru, Željko Sačić, Drago Topolovec i Mario Jurin u Podsljemenu te Ivica Mavračić u Brezovici.

Detaljne rezultate po četvrtima pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:25