FINANCIJSKI REZULTATI

KAKO SU POSLOVALE JAVNE TVRTKE U PRVOM KVARTALU Poskupljenjem struje HEP zaradio pola milijarde kuna

Prema financijskim rezultatima iz prvog kvartala, javna poduzeća ove su godine ukupno gledajući završila u plusu, dok su u prošlogodišnjem prvom kvartalu zabilježila ukupni gubitak od 250 milijuna kuna. No, među njima je i ove godine pet gubitaša - ACI, koji prirodno bilježi gubitak jer sezona tek treba početi, Croatia Airlines, Jadrolinija i Vjesnik te HŽ Cargo. Najveći gubitak zabilježen je u poslovanju Croatia Airlinesa - 93 milijuna kuna, što je jednako dugu iz istoga prošlogodišnjeg razdoblja.

Kontinuirano raste i dug HAC-a, HC-a i Autoceste Zagreb - Rijeka, iako im se rast duga usporava paralelno s manjim brojem projekata u cestogradnji.

Na kraju prvog tromjesečja te tri tvrtke zajedno su evidentirale 38,433 milijarde kuna obveza. To je oko 1,3 milijarde kuna više nego godinu dana ranije. Premda se još javno ne govori o tome, pretpostavlja se da će njihove obveze, koje teško da će same tvrtke ikada moći vratiti, država pretvoriti u javni dug. Cestarske tvrtke najviše guše dugoročne kreditne obveze koje iznose 34,1 milijardu kuna, a u sljedećih godinu dana moraju platiti i 4,3 milijarde kuna obaveza po kratkoročnim kreditima.

Dobavljačima, odnosno građevinskim tvrtkama, dužne su gotovo milijardu kuna, a prošle je godine dug dobavljačima bio za 300 milijuna kuna manji.

Prema izvješću o poslovanju 21 javnog poduzeća koje je objavilo Ministarstvo financija, za više od četiri milijarde kuna narastao je i ukupni iznos obveza svih javnih poduzeća. On sada iznosi čak 72 milijarde kuna. Za oko pola miljarde kuna povećan je i dug svih javnih poduzeća prema dobavljačima i sada iznosi 4,2 milijarde kuna. Ipak, i javna poduzeća, naravno, imaju svoja potraživanja, a i ona su u porastu za 350 milijuna kuna i sada iznose ukupno 6,3 milijarde kuna.

Najviše potraživanja ima HEP koji od kupaca potražuje 2,01 milijardu kuna. To je potraživanje prije godinu dana bilo za 150 milijuna kuna manje.

Kada je riječ o dobiti, i tu je HEP na prvom mjestu. Od ukupne dobiti javnih poduzeća, koja iznosi 750 milijuna kuna, HEP je nakon oporezivanja ostvario čak 480 milijuna. Rezultat je to prije svega povećanja cijene električne energije i smanjenja materijalnih troškova. U samo tri mjeseca 2013. ostvario je značajnu dobit, a prošle je godine u isto vrijeme bilježio gubitak od 200 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:26