POHVALA MLADIĆIMA IZ BELAVIĆA

KAKO SU TROJICA DJEČAKA SPASILA ŽIVOT ČOVJEKU KOJI JE KRVAV LEŽAO NA PRUZI KOD DUGE RESE 'Rekao nam je da se zove Ivica, a onda je projurio vlak...'

 
Osnovac Casper Capan (14), budući šumar Luka Brozinić (17) i medijski tehničar Mario Petrunić (18) ponos su svog grada Duge Rese, županije i cijele regije
 Robert Fajt / CROPIX

Današnjoj mladeži svašta može pasti na pamet. U dugoreškom naselju Belavići tako klinci kuju planove da svojim starijim i nemoćnim sumještanima cijepaju drva ili da im donose namirnice.

Okupljeni u Udruzi mladeži Belavića u petak u večernjim satima taman su razgovarali o jednoj takvoj akciji. Budući šumar Luka Brozinić (17), medijski tehničar Mario Petrunić (18) i još osnovac Casper Capan (14) krenuli su sa sastanka u istom smjeru, nedaleko od mjesne škole i željezničke stanice. U jednom trenutku uočili su muškarca kako prelazi prugu i pokušava se uspeti na peron. U drugom trenutku više ga nije bilo.

- Krenuli smo vidjeti kamo je nestao i čim smo se približili, shvatili smo da leži na pruzi. Nije bio pri svijesti, a kapuljača mu je bila krvava. Podigli smo ga na peron, a onda, bojeći se nailaska vlaka, odnijeli ga dalje od pruge - pričaju mladići. Dok su ga dvojica starijih nosila, najmlađi je nazvao 112. Dok je došao medicinski tim, muškarac je došao k svijesti. Rekao im je samo da se zove Ivica. Stanicom je u tom trenutku projurio vlak koji ga je mogao doći života. Dobro djelo mladića odjeknulo je mjestom, pa medijima, a onda i regijom. Njihovu brzu, promišljenu i hrabru reakciju pohvalili su svi, a karlovački župan u ponedjeljak nagradio Medaljom župana.

- Cijela logika našeg življenja je da se život ostvaruje tek kad čovjek shvati da živi za druge. Njima se to u sekundi dogodilo. Dobar odgoj, dobra škola i to je ono što mami osmijeh u Hrvatskoj - rekao je župan Damir Jelić zahvalivši im na plemenitosti i hrabrosti. Mladići se slažu da je sjajno spasiti nekom život, ali isto tako jedva čekaju da ih prestanu više zvati novinari.

Ponosan je na svoje sugrađane i dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, a, najviše dakako, njihovi roditelji koji su primali čestitke na sjajno odgojenim mladim ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:24