MALI TROŠKOVI, VELIKE NAKNADE

KAKO ZARADITI NA IZBORIMA? Svi koji osvoje 5 posto glasova dobit će 50 tisuća kuna iz proračuna!

 Ante Čizmić / CROPIX

Iako mnogi kandidati neće osvojiti mandate u Europskom parlamentu, zbog sudjelovanja u izborima mogli bi podebljati svoje bankovne račune s obzirom na minimalnu potrošnju u kampanji, a relativno visoke iznose naknada za nju, piše Gong.hr.

Vlada je sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, 21. ožujka 2013. odredila iznos naknade troškova izborne promidžbe na koju imaju pravo političke stranke i liste grupe birača koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

Naknada se, podsjetimo, isplaćuje na posebne račune otvorene za financiranje troškova izborne promidžbe. Jedno osvojeno mjesto u EP donosi 250.000 kuna pri čemu ukupan iznos naknade troškova izborne promidžbe pojedinoj političkoj stranci, odnosno pojedinoj listi grupe birača, ne smije prelaziti iznos od 1.500.000 kuna.

Političke stranke i liste grupe birača koje na izborima za članove u EP dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača, a ne osvoje mjesto u EP, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 50.000 kuna. Ukoliko je stranka potrošila, primjerice, 200.000 kuna, a ima pravo na milijun kuna (četiri osvojena mandata) naknade troškova, stranka će dobiti milijun kuna bez obzira na troškove - što znači da će biti u plusu.

Stranke i nositelji lista grupe birača koji sudjeluju na izborima dužni su, podsjetimo, najkasnije 30 dana nakon održanih izbora, do 14. svibnja 2013. javno objaviti i dostaviti financijske izvještaje Državnom izbornom povjerenstvu. Ono je, pored ostalog, zaduženo i za donošenje odluke, to jest administrativne sankcije (potpuni ili djelomični gubitak naknade troškova ili obustavu isplate naknade troškova) za kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe odluku,

Na kraju, neke bi političke stranke i mogle završiti u plusu, ali bi građani bili u minusu jer ih stranke i ostali natjecatelji na izborima nisu u dovoljnoj mjeri animirali da izađu na izbore. Nisu im ponudili, niti objasnili svoje programe, a o kvalitetnom upoznavanju njihovih kandidata da i ne govorimo, piše Gong.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:46