RASPLET S LISTAMA U HDZ-U

Kalmeta sam odustao, kandidat HDZ-a bit će i bivši HSS-ovac Hrg

U stranci navodno raste pritisak da se povuku još neki stranački veterani, poput Ivana Šukera i Darka Milinovića
 Tomislav Krišto

Danas će u središnjici HDZ-a biti vrlo prometno. Naime, predsjednik Andrej Plenković sa županijskim i gradskim predsjednicima stranke brusit će od ranog jutra izborne liste, što novom šefu navodno neće teško pasti s obzirom na to da danima “radi od jutra do mraka”.

Tri puta više kandidata

Kako saznajemo, sastanci sa svakim od predsjednika, odnosno za svaku izbornu jedinicu trajat će oko jedan sat, što znači da će tek do kraja dana vjerojatno biti poznata sva imena i mjesta na listama s kojima će stranka izaći na izbore sljedeći mjesec. To i nije čudno jer navodno ima čak tri, a u nekim slučajevima i četiri puta više kandidata od 154 raspoloživa mjesta na listama. Gužva je velika, a neki bi rekli - mala bara, puno krokodila. U svakom slučaju, očekuje se da će liste biti spremne do četvrtka kada bi se o njima trebalo izjasniti i odlučiti Predsjedništvo, a potom će ih potvrditi Nacionalno vijeće stranke.

Zasad je izvjesno da Božidar Kalmeta ovaj put neće sudjelovati u izbornoj utrci, što je i sam potvrdio izjavom da je to njegova osobna odluka na koju nitko iz stranke nije utjecao. Neki HDZ-ovi izvori smatraju da bi isto trebali učiniti i drugi stranački doajeni, poput Ivana Šukera i Milijana Brkića pa i Darka Milinovića koji sebe vidi kao “zamjenu” za Kalmetu u 9. izbornoj jedinici. Željko Glasnović, koji je dobio najviše preferencijalnih glasova u izbornoj jedinici za dijasporu na prošlim izborima, najavio je da se neće kandidirati na HDZ-ovoj listi, nego na nezavisnoj za 11. izbornu jedinicu koju će podržati sve pravaške stranke.

Hoće li tu izbornu jedinicu za HDZ voditi Milijan Brkić, također bi se trebalo znati danas.

No, čini se da je Kalmetino odustajanje otvorilo prijepore u HDZ-ovoj utvrdi - 9. izbornoj jedinici. Naime, neki nisu zadovoljni time što bi na prvome mjestu mogla biti Ivana Maletić. “Tvrda” stranačka struja drži da bi član Predsjedništva Darko Milinović trebao “hijerarhijski” biti prvi. S druge strane, dio stranačkog vrha drži da bi Branka Juričev Martinčev, popularna gradonačelnica Vodica i dugogodišnja članica stranke, trebala zamijeniti Kalmetu na čelnome mjestu na listi.

Više mjesta za HDZ-ovce

Istina, na izbornim listama ovaj će put biti nešto više mjesta za hadezeovce jer stranka na izbore ide samostalno, ali apetiti su ipak veći od mogućnosti. Osim što je mali dio mjesta rezerviran za HSLS, na listi će se naći i Branko Hrg, premda vjerojatno ne može računati na neku visoku poziciju kao na prošlim izborima kad je HSS bio dio Domoljubne koalicije.

U svakom slučaju, svi oni koji nisu sigurni u moguće preferencijalne glasove nastoje se “situirati” što više na listi, poglavito u onim izbornim jedinicama u kojima HDZ ne dobiva veći broj mandata. Primjerice, to se odnosi i na 1. zagrebačku izbornu jedinicu na čijem će čelu biti Plenković, a na trećem mjestu Darinko Kosor, dok je navodno druga pozicija “rezervirana” za Gordana Jandrokovića. Još samo četvrto mjesto koliko-toliko jamči ulazak u Sabor pa ne čudi što se stvorila poprilična nervoza. Netko bi mogao “sigurnima” pomrsiti račune dobije li veći broj preferencijalnih glasova. Sigurno će, kažu u HDZ-u, na listi biti predsjednik Sabora Željko Reiner, ali ne zna se na kojem mjestu u 1. izbornoj jedinici. I ministri u HDZ-ovoj Vladi, poput Mire Kovača i Tome Medveda, bit će u nekoj od “zagrebačkih” izbornih jedinica. Možda im se pridruži i Zlatko Hasanbegović za kojega se još uvijek sigurno ne zna hoće li možda biti kandidat u 2. izbornoj jedinici, slično kao i tehnički ministar Zdravko Marić koji bi barem zasad ipak trebao u 5. izbornu jedinicu.

Nova lica

Informacije govore da je kao kandidatkinja predložena i Bruna Esih, mlada znanstvenica koja je u javnosti često spominjana kao predsjednica udruge Hrvatski križni put te autorica mogućeg prijedloga zakona o lustraciji. S druge strane, glumica Anja Šovagović navodno kaže da će pristati biti na listi “ako je pozove osobno Andrej Plenković”, što je vjerojatno potaknuto zbivanjima nakon prošlih izbora kad je ispala iz kombinacije za ministricu kulture.

Sutra bi se trebale riješiti i dvojbe oko Drage Prgometa, odnosno u kojoj će se izbornoj jedinici kandidirati stranački povratnik. Drugi povratnik, Milan Kujundžić, navodno želi u 10. izbornu jedinicu, ali dio hadezeovaca s time nije suglasan. Istina, sam se Kujundžić nije izjasnio o svom mogućem sudjelovanju na izborima, ali je ostavio otvorenu “svaku mogućnost”. Stranački izvori, pak, kažu kako je ipak izglednija ponovna aktivacija Damira Krstičevića u toj izbornoj jedinici, a gotovo sigurno će jedno od čelnih mjesta imati Sanja Putica.

Navodno se u HDZ-u usporedno s izbornim listama slaže i ministarska križaljka. Čini se da je većina ministarskih fotelja zasad slobodna jer dio ministara nije zadovoljio očekivanja u proteklom kratkom mandatu. Prema nekim stranačkim informacijama, od dosadašnjih ministara, mjesta sigurno zadržavaju samo trojica, i to Tomislav Tolušić, Oleg Butković i Zdravko Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:29