O ZDRAVSTVENOM ODGOJU

KAPELAN DAMIR STOJIĆ Masturbacija nije štetna. Tko to kaže, koja znanost?

 Ronald Goršić/CROPIX

Sa studentskim kapelanom Damirom Stojićem razgovarali smo o dijelovima zdravstvenog odgoja koje Crkva smatra spornima.

Što je Crkvi sporno u zdravstvenom odgoju?

- Crkva potpuno podržava tri modula zdravstvenog odgoja, a za nas je sporan 4. modul o spolno odgovornom ponašanju i rodnoj ravnopravnosti.

Dakle, Crkva nije protiv spolnog odgoja?

- Mi uviđamo njegovu važnost. Ali, ne bilo kojeg spolnog odgoja. Mi čak ne želimo nikoga prisliti da prihvati naš spolni odgoj. U svim i međunarodnim i hrvatskim zakonima stoji da roditelji imaju pravo samostalno odlučiti o odgoju i obrazovanju svoje djece. Vijeće Europe donijelo je rezoluciju o pravu na slobodu izbora edukacije jer se to u Europi krši.

Što se konkretno ovdje krši?

- Spolni čin nije samo fiziološki čin ako je povezan s ljubavi, emocijama, prenošenjem života.

Želimo da roditelji sudjeluju u izradi programa kao što je bilo 2008. godine, kada je 89 posto roditelja izbralo Grozdov program.

No, djeca će u školi samo dobivati pravodobne informacije, a nitko roditeljima ne brani njihov svjetonazor.

- To nije istina. U 4. modulu se guraju neke vrednote. Izjednačava se spolni čin između muškarca i žene sa spolnim činom između dva muškarca ili dvije žene.

Dalje, ovaj program pravi razliku između roda i spola, što se jasno vidi u preporučenoj literaturi. U petom razredu se govori da masturbacija nije štetna. To nije istina: psihijatri kažu da je osoba koja to kompulzivno radi duboko poremećena. Nametanje vrednota vidi se i u ponuđenoj literaturi.

Mladi u Hrvatskoj vrlo rano stupaju u spolne odnose i javljaju se problemi neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti. Kako se nositi s time?

- Engleska ima spolni odgoj i jednu od najvećih stopa neželjenih trudnoća u Europi.

Drugo, nije rješenje da se djecu samo uči kako se zaštititi. Nema sociološkog istraživanja koje pokazuje da je nuđenje kondoma i pilula protiv začeća smanjilo neželjene trudnoće i spolno prenosive bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:23