UGLEDNI GOST

KARAMARKO I PETROV ODRŽALI ZASEBNE SASTANKE S MOĆNIM AMERIČKIM IZASLANIKOM Odvojeni susreti dvojice potpredsjednika o LNG-u

Potpredsjednici vlade sastali se s zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove
 Dragan Matic / CROPIX

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Hoyt Yee potvrdili su u utorak da je projekt LNG terminala na Krku od strateškog interesa za hrvatsko-američku suradnju, priopćeno je iz vlade i rečeno da je Hrvatska odlučna pojačati pripreme za njegovu realizaciju.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru u Zagrebu potvrđeno je da Hrvatska i SAD žele produbiti suradnju na svim područjima, osobito kad se radi o gospodarskoj i znanstvenoj suradnji, navodi se u priopćenju.

"Obostrano je zaključeno da je projekt LNG terminala na Krku od strateškog interesa za hrvatsko-američku gospodarsku suradnju", stoji u priopćenju.

Projekt LNG terminala za ukapljeni plin je posebno značajan za energetsku sigurnost "Hrvatske, kao i Europske unije, pa je Hrvatska odlučna intenzivirati pripreme za njegovu realizaciju, potvrđeno je na sastanku", kaže se u priopćenju.

Zanimljivo, nešto kasnije s Yeeom se odvojeno sastao i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Uz već dobru postojeću suradnju na svim područjima, naročito u okviru NATO-a, sugovornike su najviše zanimale mogućnosti produbljivanja znanstvene i gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a.

Što se tiče suradnje na području energetike, istaknuta je strateška važnost izgradnje LNG terminala na otoku Krku.

Razgovaralo se i o stanju u široj regiji, posebno Bosni i Hercegovini i Srbiji. Hrvatska strana je izrazila spremnost da i dalje bude faktor stabilnosti i glavni zagovornik europske integracije svojih susjeda.

Karamarko i Petrov su odvojene sastanke nedavno održali i s posebnim izaslanikom i koordinatorom za međunarodna energetska pitanja State Departmenta Amosom Hochsteinom, s kojim su tada također razgovarali o LNG-u, a činjenica da su organizirani odvojeni sastanci u to je vrijeme bila tumačena signalom narušenih odnosa u vladajućoj koaliciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:21