NOVI ŠEF HDZ-A

Karamarko: Nikolić je bio desna ruka četničkog vojvode i morat će dobro isprati tu svoju prošlost!

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Gostujući u Dnevniku HRT-a, novoizabrani predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u osnovnim je crtama iznio svoje glavne planove za razvoj stranke.

Upitan hoće li preuzeti mjesto predsjednika kluba HDZ-ovih zastupnika u Saboru te hoće li Jadranka Kosor i Vladimir Šeks ostati na dva mjesta potpredsjednika Sabora koja su pripala HDZ-u, Karamarko je izjavio kako je još prerano bilo što reći, ali kako će se u obzir uzeti "sve". Što se Šeksa tiče, to znači da će se s jedne strane razmotriti njegov (ne)uspjeh na izborima, dok će se s druge strane uzeti u obzir činjenica da je dugogodišnji parlamentarac s vrijednim iskustvom.

Karamarko je porekao da se njegova stranka sada vraća "potpuno udesno".

- Ne, mi smo svakako desni centar demokršćanskog opredjeljenja. No sad tek ispunjavamo sadržaj tog desnog centra, a dio toga je povratak izvornim vrijednostima.

KOMENTAR Davora Butkovića: HDZ se ne vraća Tuđmanu. Skreće prema Mađarskoj

Na komentar kako je Drago Prgomet ispao najveći dobitnik HDZ-ovih unutarstranačkih izbora i kako bi teške riječi koje su pale među protivnicima u kampanji mogle otežati stvaranje "ujedinjenog, novog HDZ-a", Karamarko je naveo kako se već čuo s Prgometom i čestitao mu.

- Što se ujedinjenja stranke tiče, ne samo da mi to možemo nego i moramo. Stranka sebi ne smije dopuštati bilo kakvo razdvajanje, preteški je moment u Republici Hrvatskoj, ne možemo si dopustiti biti loša opozicija. Zajedno krećemo naprijed.

Strani mediji o izboru Karamarka:Izbor bivšeg špijuna podigao političku temperaturu u zemlji!

Komentirajući čestitke koje su mu pristigle od predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića, kao i komentare da njegovim izborom napokon dobivaju kvalitetnu oporbu, novi šef HDZ-a je rekao kako se stranka posljednjih šest mjeseci bavila isključivo sobom te kako je sada vrijeme baviti se problemima u državi. Kritizirao je i Vladu, rekavši da je u prvih ne 100 nego 200 dana učinila puno pogrešaka i kako nagovještaji za budućnost nisu optimistični. No, najavio je i da će HDZ sigurno podržavati poteze Vlade koje smatra dobrima.

Na izbor Tomislava Nikolića za srbijanskog predsjednika , Karamarko je izjavio:

- Naravno da je to odluka demokratske volje srpskog naroda, iako ta odluka, otvoreno govoreći, nije po našoj volji. Nikolić je bio desna ruka četničkog vojvode i morat će dobro isprati tu svoju prošlost. Da li će biti problema u bilateralnoj suradnji? Nadajmo se da neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:19