INSPIRIRALI GA BORCI ZA SLOBODU

KARAMARKO OTRKIO ŠTO JE RADIO U WASHINGTONU 'Susreo sam se s ljudima koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku'

 Tomislav Karamarko / FACEBOOK

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko na svojem je Facebook profilu objavio da se nedavno vratio iz Washingtona, gdje se, kako piše, 'družio sa starim prijateljima i kolegama'.

'Također, susreo sam se s nekoliko američkih dužnosnika koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku i njeno okruženje. Gdje god sam bio u Washingtonu, uvjerio sam se kako suvremena Amerika uistinu predstavlja model slobode, sigurnosti i gospodarskog napretka. Također, podsjetio sam se koliko su duboke veze između Amerike i Hrvatske', napisao je Karamarko.

'Jedan od važnijih bio je posjet Nacionalnom groblju Arlington, na kojem počivaju neki od američkih vojnika hrvatskog podrijetla koji su se borili za slobodu i demokraciju širom svijeta. Njihova hrabrost me je uistinu inspirirala.'

'Stožerni narednik Ivica Jerak, rođen u Debeljaku kraj Zadra, služio je u vojsci SAD-a u operacijama u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Kosovu i ostalim borbenim zonama. Dobio je više od 40 priznanja i odlikovanja, uključujući odličje Srebrne zvijezde i dva Purpurna srca. Poginuo je u Iraku kada je improvizirana eksplozivna naprava detonirana kraj njegova položaja. Zvali su ga Hrvatska senzacija.
Michael J. Novosel, rođen u Pennsylvaniji od roditelja hrvatskih imigranata, služio je kao potpukovnik u zračnim snagama američkog zrakoplovstva i bio glavni časnički dužnosnik u američkoj kopnenoj vojsci. Služio je u II. svjetskom ratu te u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Odlikovan je Medaljom časti, Uglednim odličjem za službu, Uglednim letačkim križem, Brončanom zvijezdom i Purpurnim srcem. Postao je član Kuće časti zrakoplovstva kopnene vojske 1975. godine', dodao je bivši prvi potpredsjednik Vlade RH.

'Pukovnik Johan J. Tominac odlikovan je Medaljom za hrabrost za svoja djela u II. svjetskom ratu, a sudjelovao je i u Korejskom te Vijetnamskom ratu. Kaplar Louis Cukela, rođen u Hrvatskoj (Austro–Ugarska Monarhija), odlikovan je Medaljom časti za djela i zasluge tijekom bitke za Soissons u I. svjetskom ratu.'

'Neka je vječna slava njima i svim ostalima koji su nas učinili ponosnima!', napisao je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:34