PRESICA U SREDIŠNJICI STRANKE

KARAMARKO PODNIO OSTAVKU! 'Obećao sam kreirati većinu, nisam uspio i preuzimam odgovornost'

 Davor Pongračić / CROPIX

Tomislav Karamarko jutros je u središnjici HDZ-a podnio ostavku na poziciju predsjednika stranke.

- Podnosim ostavku na mjestu predsjednika HDZ-a - kazao je Karamarko na samom početku press konferencije prije sastanka Predsjedništva HDZ-a koje će se sastati u 11 sati.

- Obećao sam stranci da ću uspjeti kreirati političku većinu i u tome nisam uspio te zato preuzimam odgovornost. Mislim da će ovo biti novi vjetar i novi impuls u leđa stranke. U HDZ-u sam praktički od 1989. godine i uvijek sam bio u funkciji svoje domovine - kazao je Karamarko i precizirao zašto je odgođena sjednica Predsjedništva koja se trebala održati jučer.

- Jučer nisam dao ostavku zbog tehničkih problema i ovo ne radim zbog nečijeg pritiska - pojasnio je Karamarko koji se zahvalio svim članovima stranke na potpori.

- Koristim priliku da zahvalim svim članovima stranke koji nikad nisu očekivali neke političke sinekure, zahvaljujem i članovima koji su me nedavno izabrali na poziciju šefa stranke, njih 92.000. Zahvaljujem i svima koji su mi pružali podršku i pokušali me na neki način spriječiti da podnesem ostavku. Bilo je lijepo biti predsjednik stranke, mi smo u ove 4 godine dobili dignitet i još uvijek smo najjača stranka - kazao je Karamarko.

Na pitanje novinara tko ga je najviše razočarao, Karamarko nije dao odgovor.

- Politika je jedan prljavi posao, a ne bi trebao biti. Trebala bi to biti plemenita vještina, ali kompeticija i interesi uvijek postoje. Ponekad me razočaraju odnosi u stranci i u hrvatskom političkom prostoru.

Koga vidite na čelu HDZ-a? - bilo je drugo pitanje novinara.

- Ne vidim nikoga, ima više kandidata, samo se nadam da će biti izabran po načelu jedan član, jedan glas, kao i što sam ja bio.

Davor Pongračić / CROPIX

Tomislav Karamarko na press konferenciji na kojoj je podnio ostavku

Karamarko je također istaknuo kako se povukao u više navrata za dobrobit države:

- Povukao sam se kad je bio uvjet u koaliciji s Mostom da budem premijer, pa sam se povukao i kao potpredsjednik Vlade. Ne znam što sam više trebao učiniti za domovinu.

Karamarko je dodao i da nije on krivac za pad Vlade i krizu vlasti:

- Vlada je bila nefunkcionalna. Mene je ljutilo što je HDZ kao najjača stranka ignorirana, što neka važna ministarstva i pozicije nisu pripali nama.

Kako ćete dalje funkcionirati unutar stranke? - bilo je sljedeće pitanje.

- Ja sam zaljubljenik u vlastitu domovinu i kako ću to dalje artikulirati, vidjet ću.

Bojite li se isključivanja iz stranke? - bilo je novo pitanje.

- Ne vidim razloga za to, ja ću biti u dobrim odnosima sa strankom. Jadranka Kosor je npr. isključena jer je u sto intervjua kritizirala stranku te nije poštivala statut HDZ-a.

Na pitanje je li stranka skrenula previše udesno pod njim, Karamarko je odlučno branio svoju politiku:

- Mi smo tom politikom, dobrom politikom, dobili pet izbora. Dok se pobjeđuje, nitko se ne buni. Ja pet godina pobjeđujem i odlazim, a Milanović četiri godine gubi i ostaje. To je politika, ja se ne bunim. Ovo je moja volja. Mi smo desni centar i naše je biračko tijelo narodnjačko. Mi možemo u strogi centar samo s pravim reformama. Onaj tko će u HDZ-u odstupati od desnog centra taj neće dobro proći na izborima - smatra Karamarko.

Davor Pongračić / EPH

Tomislav Karamarko dolazi na press konferenciji na kojoj je podnio ostavku

Na pitanje odgovornosti predsjedništva stranke za krizu vlasti, Karamarko je kazao da je on prvi i da je zato preuzeo odgovornost. O vezama njegove obitelji s MOL-om, sad već bivši šef HDZ-a je ponovio svoje prijašnje tvrdnje da je to bila verbalna paljba:

- Bili su to napadi, izmišljotine sa svih strana. O meni i mojoj obitelji pričali su hrpu laži. Znate koliku mi je kaznu naplatilo Povjerenstvo za sukob interesa? Nula kuna. Ja sam bio za političke pregovore s MOL-om, ja sam bio da se suradnja s Mađarima produži. Bila je to iskonstruirana afera - ja sam čist i mogu svakome pogledati u oči.

Hoće li HDZ opet imati samo jednog kandidata za predsjednika? - pitali su novinari.

- Nadam se da će ih biti više, to bi vjerojatno voljeli i naši članovi.

Na pitanje da li se stignu provesti izbori po principu "jedan član, jedan glas", Karamarko smatra da mogu:

- Bilo bi dobro da se ispoštuju demokratski principi sa zadnjih izbora, ali bit će kako odluči Predsjedništvo stranke - kratko je odgovorio.

Karamarko također smatra da zbog HDZ-a ne postoji ekstremna desnica, jer su oni desnicu okupili pod svoj kišobran - na desni centar. Za kraj je na novo pitanje dodao da je ugovor tvrtke njegove žene s tvrtkom Josipa Petrovića prekinut prije nego je ušao u vlast te dodao da će pred Upravim sudom dokazati da je to bila samo iskonstruirana afera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:37