PLAN HDZ-A ZA FIMI-MEDIJU

Karamarko želi nagodbu kako bi stranci uštedio 20 milijuna kuna

Cilj je stranku što prije izvući iz fokusa sudskog postupka
 Damjan Tadić / CROPIX

Novi šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kako doznajemo , najskloniji je tome da stranka prizna odgovornost i da se tužba protiv njih u slučaju Fimi-Media riješi nagodbom. Iako je rekao kako Predsjedništvo stranke tek treba donijeti odluku, njegove riječi da je “sklon tome da se što prije dođe do rješenja i da HDZ što prije izađe iz fokusa tog pravnog postupka” dovoljno govore kako je nagodba na pomolu. Tome u prilog ide i to što su, kako kažu naši izvori iz stranke, Karamarko i njegova ekipa u vezi s tim slučajem već kontaktirali i novog odvjetnika Branka Šerića, koji inače u odvjetničkim krugovima slovi kao “stručnjak za nagodbe”.

Na upit jesu li ga iz HDZ-a kontaktirali, kratko je rekao: - Nemam komentara!

Otkazi odvjetnicima

Ipak, naši izvori navode da je Šerić u posljednje vrijeme nekoliko puta viđen u društvu glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, ali i šefa stranke Tomislava Karamarka. Ako HDZ za slučaj Fimi-Media uistinu angažira Branka Šerića, to znači da će morati otkazati suradnju dosadašnjim odvjetnicima Davorinu Budinu i Tomislavu Peniću, s kojima imaju sklopljen ugovor na dvije godine i koje mjesečno plaćaju 250.000 kuna. U stranci ističu kako s raskidom tog ugovora ne bi trebalo biti teškoća.

Prema gruboj računici iz HDZ-a, ako bi se odlučili da proces ide dalje, a pretpostavlja se da bi do pravomoćne presude moglo doći za oko tri godine, stranka bi samo za odvjetnike morala platiti oko 9 milijuna kuna.

Smanjivanje svote

Uzme li se u obzir da ilegalna dobit koja se inkriminira HDZ-u iznosi 32 milijuna kuna, te da bi kazna mogla biti oko 5 milijuna kuna, to bi u konačnici značilo da bi stranku cijeli proces mogao stajati oko 46 milijuna kuna.

S druge strane, kako se procjenjuje u odvjetničkim krugovima, eventualnom nagodbom ta bi svota mogla postati znatno manja, pa i ne čudi što bi se Tomislav Karamarko mogao odlučiti upravo za tu opciju. Nekolicina stručnjaka s kojima smo razgovarali ističe da bi se u slučaju nagodbe moglo postići i da se za otprilke 7-8 milijuna kuna ponajprije smanji ukupna svota koja bi HDZ-u bila oduzeta u slučaju presude i koja sada iznosi 32 milijuna kuna. Kako navode, očito je da ukupna materijalna korist nije bila isključivo za HDZ.

Jeftiniji odvjetnici

Jedan od odvjetnika s kojima smo razgovarali tvrdi kako se može pronaći i način da se smanji iznos kazne s pet na milijun kuna, pa čak i na 500.000 kuna, kolika je minimalna kazna.

Pri tome HDZ na teretu više ne bi imao ni 9 milijuna kuna, koliko bi ugrubo, prema ugovoru, morao platiti sadašnjim odvjetnicima. Odvjetnik koji bi sklapao nagodbu sigurno bi tražio neku manju svotu za to, a pretpostavlja se da ona ne bi trebala biti viša od 50.000 tisuća kuna.

U konačnici, to bi s takvom računicom značilo da bi HDZ nagodbom mogao smanjiti troškove za gotovo 20 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:20