BORBA ZA VLADU

KARAMARKU CURI VRIJEME Krenula bitka za svakog zastupnika, evo kakav je trenutno omjer snaga

Zbog neopredijeljenih zastupnika još su sve opcije moguće: i podrška Karamarku i njegov opoziv
Tomislav Karamarko, Božo Petrov
 Tomislav Kristo / CROPIX

Može li se prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko spasiti? I hoće li Vlada opstati, kao što se nada premijer Tihomir Orešković koji je jučer poručio da će “vrijeme pokazati svoje i tko će ostati, Petrov ili Karamarko”. Ili je SDP-ova inicijativa za opozivom kojoj se pridružio i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov sa svojih 12 saborskih zastupnika, a tri su otkazala poslušnost, definitivan početak kraja?

Nedvojbena podrška

Jutro poslije Vladina izglasavanja povjerenja Karamarku koje je otvorilo dosad najveću pukotinu u vladajućoj koaliciji, odnosi političkih snaga laviraju na samom rubu. Od 151 saborskih zastupnika koji trebaju presuditi jesu li ugovori Ane Karamarko s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem krimen zbog kojeg Karamarko mora otići iz izvršne vlasti, 64 ih daje nedvojbenu podršku šefu HDZ-a. Bitka za opstanak, ostane li Most dosljedan, sljedeća tri tjedna vodit će se u redovima 11 zastupnika koji još nisu zauzeli stajalište: dvojice HDSSB-a, zastupnika nacionalnih manjina te Radimira Čačića.

Trenutačna saborska matematika pokazuje da će SDP-ovu inicijativu, uz njihova 42 zastupnika, podržati i devet HNS-ovaca, dva iz HSU, troje Laburista i isto toliko IDS-ovaca te nezavisni Stipe Petrina. HNS će, tvrdi njihov predsjednik Ivan Vrdoljak, “biti jedinstven i unatoč tome što je ovaj saziv nepredvidljiv pa se ne zna što će biti za četiri dana, HNS se neće predomisliti”.

Jutarnji List

Manjine još dogovaraju

HSS je u specifičnoj situaciji: bivši predsjednik Branko Hrg čini vladajuću većinu, a Krešo Beljak je oštar kritičar Mosta i Vladine politike, ali smatra da je važno ostati principijelan te najavljuje podršku Karamarku. - Današnja Vlada ne odražava demokratsku volju većine. No, sumrak demokracije bi bio kad bi stranka od jednog zastupnika odlučivala o Vladi. Ovo se ne radi tako! Božo Petrov je taj koji treba izaći iz koalicije, a ne da traži ostavku šefa najveće stranke u zemlji - drži Beljak.

Najveća previranja očekuju se u Klubu manjinaca koji još nije donio konačnu odluku. Veljko Kajtazi smatra da će Vlada pasti i bez njih. “Još sam kod predsjednice rekao da nikakvo preslagivanje nije dobro, da su novi izbori najbolji za sve.” Kajtazi kaže da bi bilo dobro da mogu donijeti jedinstvenu odluku, ali ako to ne bude moguće, nije isključeno da će glasati pojedinačno. “Mi nikome ništa nismo dužni, ni vladajućima ni opoziciji, stanje u romskoj zajednici je teže nego i u jednoj drugoj, smanjena su nam sredstva, nema stipendija, nacionalna strategija se ne provodi. Stalno govorim, a nitko me ne čuje: Romi moraju biti subjekt, a ne objekt!” Šandor Juhas kaže da se tek trebaju dogovoriti, ali i napominje da oko njega “svi tvrde da nije dobro da padne Vlada”. SDSS-ov Milorad Pupovac čeka dogovor u Klubu i ne želi svojim mišljenjem prejudicirati odluku.

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić “glasat će za Karamarkovu smjenu jer sve informacije upućuju na to da su supružnici Karamarko zajedno radili protiv gospodarskih interesa Hrvatske”.

‘Privjesak oporbe’

Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-i također će glasati za opoziv Tomislava Karamarka jer, kako kaže, “moralna odgovornost je važna kao i domoljublje”. Vjeruje da će takva biti i odluka Povjerenstva za sukob interesa koje bi, prema njezinu mišljenju, trebalo imati veće zakonske ovlasti od deklaratornih. Njoj je, kaže “zanimljivo kako Karamarko vodi dvostruku igru, sam se prijavio Povjerenstvu, a sada ispada da uopće nije predao sve potrebne dokumente”. Članica HRID-i vjeruje da će slično stajalište imati i Drago Prgomet, ali ne može govoriti u njegovo ime. On, pak, nije odgovarao na novinarske pozive, kao ni Radimir Čačić.

HDSSB-ovi Josip Salapić i Branimir Glavaš podsjećaju da sjede u opoziciji, ali ističu da odluku još nisu donijeli. - Čekam raspravu u Saboru. Ako do nje uopće dođe, jer se dosad sve pokazalo mogućim - skeptičan je Salapić. Glavaš, pak, tvrdi da će odluku donijeti predsjedništvo, a onda će se oni po njoj ravnati. I dodaje: “Ta odluka neće biti rezultat lobiranja ni SDP-a ni HDZ-a jer mi ne želimo biti privjesak oporbe niti želimo sudjelovati u grčevitim nastojanjima Tomislava Karamarka da se održi na vlasti. Odluku ćemo donijeti čista obraza”.

‘Jačamo političku moralnost’

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak, inače profesor ustavnog prava, u subotu se na Facebooku oglasio o odluci svojih stranačkih kolega da ne podrže prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka.

“Ovih dana razmišljam o tome koliko sam puta tijekom godina predavao studentima na kolegiju iz ustavnog prava kako u Hrvatskoj nikada nismo imali krizu Vlade koja bi rezultirala izglasavanjem nepovjerenja i ostavkom Vlade te posljedično prijevremenim izborima, a onda se to dogodi upravo u mandatu u kojem obnašam dužnost zastupnika. No, odluka o glasovanju o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade nije ustavni eksperiment ili igranje sa stabilnošću državne vlasti, ona je nužna za ozbiljenje načela političke odgovornosti. Sudbina je htjela da kao profesor ustavnog prava mogu dati svoj doprinos u snaženju političke moralnosti i odgovornosti u političkom djelovanju” napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:23