HRVATSKA POD VODOM

KARLOVAC JE OBRANJEN! VODENA BUJICA PUTUJE PREMA SISKU Ministarstvo obrane poslalo 450 vojnika i šest čamaca u obranu Siska

Karlovac, 130914.Vodostaj Korane u podne je iznosio 806 cm a u popodnevnim satima porast ce za jos 40 cm.Na fotografiji: Panoramska fotografija Korane u Karlovcu.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

>>> NOVO 5:48 Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu u blagom su opadanju. Korana je maksimum od 845 centimetara dosegnula u 21 sat, a u 5 sati ujutro vodostaj je pao na 843 centimetra. Kupa je maksimum dosegnula u 1 sat ujutro i iznosio je 844 centimetra. Do 5 sati razina vode spustila se na 841 centimetar.

U međuvremenu, izvanredno je stanje proglašeno za Hrvatsku Kostajnicu, gdje je vodostaj Une u 4 sata ujutro dosegnuo 450 centimetara, a sat vremena kasnije porastao je na 451 cm.

--------------------------------------

5:20 Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u borbi protiv poplava u tri županije - 450 u Sisačko-moslavačkoj, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji, objavilo je jutros Ministarstvo obrane (MORH).

U priopćenju se napominje da vojnici na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava s ukupno 12 čamaca - šest u Karlovačkoj županiji, gdje u evakuaciji pomaže i amfibija, te šest čamaca u Požeško-slavonskoj županiji.

Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Iz MORH-a navode da 100 pripadnika Namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest čamaca pomaže stanovnicima na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji.

Pripadnici Oružanih snaga, njih 150, šest čamaca i jedna amfibija pomažu u evakuiranju stanovništva i izgradnji zečjih nasipa u mjestima Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije.

Također, kritično je i u mjestima na područjima Žažine, Letovanića i Letine u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se ukupno nalazi 450 pripadnika Oružanih snaga RH, navodi se u priopćenju.

--------------------------------------

22:30 - Još 250 vojnika otišlo je danas u pomoć lokalnoj zajednici i stanovnicima poplavom ugroženog područja u Sisačko-moslavačku županiju, izvijestili su večeras iz Ministarstva obrane RH.

Vojnici su upućeni temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Također, tijekom dana upućeno je i 100 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sa šest čamaca na poplavljena područja u Pleternicu u Požeško-slavonskoj županiji.

Stotinjak pripadnika Oružanih snaga RH, šest čamaca i jedna amfibija pomažu u evakuiranju stanovništva i gradnji zečjih nasipa u mjestima Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije, gdje je proglašena opća opasnost.

Opća opasnost proglašena je nakon izvanredne sjednice Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske zbog nadolazećeg vodenog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Također, kritično je i u mjestima na područjima Žažine, Letovanić i Letine u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje se nalazi 250 pripadnika Oružanih snaga RH.

Tijekom jučerašnjeg kao pomoć u obrani od poplave na područje Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije otišlo je 350 pripadnika Oružanoh snaga RH, navode iz MORH-a.

--------------------------------------

21:50 - Zbog nadolazećeg vodenog vala Save i Kupe pojačan je nadzor na pruzi Zagreb Glavni kolodvor-Sisak-Novska, priopćeno je večeras iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Obilne kiše izazvale su na mreži pruga HŽ Infrastrukture na nekoliko mjesta odrone i poplave što mjestimice uzrokuje poremećaj u prometovanju vlakova.

Na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama kako bi se po potrebi najbrže moguće reagiralo na eventualna oštećenja pruga izazvana bujicama, kao što je slučaj na karlovačkom području na relaciji Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka).

Tijekom noći i sutrašnjeg dana HŽ Infrastruktura će dodatno pojačati nadzor na pruzi Zagreb Glavni kolodvor - Sisak - Novska zbog nadolazećeg vodenog vala Save i Kupe, kažu iz HŽ Infrastrukture.

--------------------------------------

21:05 - Županijski zapovjednih vatrogasnih postrojbi Goran Franković pozvao je sve građane da se jave u Vatrogasni centar Karlovac Gažanski trg 11) na tel. 193. ukoliko postoji potreba za vrećama sa pijeskom .

Trenutno je Kupa u blagom porastu sa tendencijom stagniranja pa postoji mogućnost da se pojave zaobalne vode kroz sustav odvodnje.

- Građani mogu sami izraditi zaporke ili nasipe kako bi spriječili prodor vode u svoje objekte. Zbog obima posla koje imaju vatrogasne snage grada Karlovca savjetujemo građanima da sami pune vreće s pijeskom, ukoliko nemaju lopate - mogu ih dobiti kod nas (Gažanski trg 11). Poštujući navedene upute u mnogome ćete pomoći organizaciji sustava obrane od poplava, stoji u priopćenju.

--------------------------------------

21:00 - Karlovačkim područjem prolazi vrh vodenog vala, rijeka Korana je u na visini od 845 centimetara, što je rast od četiri centimetara u odnosu na sat ranije, a Kupa ima vodostaj od 838 i rast od dva centimetra.

To je uzrokovalo poplavu u karlovačkim predgrađima bez sustava obrane od poplave, a opasno je i uz protupoplavne objekte uz Kupu, u samom središtu grada.

Potopljeni vodovodi su isključeni iz sustava, tako da ostalo stanovništvo Karlovca ima zdravu pitku vodu u vodovodu, osim u Ladvenjku, Tušiloviću i Zastinji, kamo se cisternama dostavlja pitka voda.

Na području Duge Rese i Barilovića također se pitka voda dovozi cisternama jer je zamućeno vodocrpilište Donji Velemerić.

Glavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Karlovac Miroslav Rade rekao je za Hinu kako se i večeras na puno mjesta pomaže građanima da se umanji materijalna šteta na njihovim kućama. No, dodaje, na žalost više stotina kuća poplavljeno je - i to uz Koranu u Mostanju, Logorištu, Gornjem Mekušju i Maloj Švarči, te uz Kupu, nizvodno od Karlovca, u naseljima Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje, Kobilić, Blatnica, Koritinja i Šišljavić.

Sva pažnja javnosti vezano za poplavu u Karlovcu bila je danas usmjerena na nikada zabilježenu razinu Korane, a istovremeno je Kupa narasla do nekoliko centimetara ispod protupoplavnog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali, kako kažu u Ispostavi Hrvatskih voda, zid će izdržati.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se “voda neće preliti preko zida jer je on projektiran za visinu od 850 centimetara”.

U 18 sati vodostaj je bio 632, te se očekuje rast po nekoliko centimetara na sat još samo nekoliko sati, dok se tijekom noći očekuje opadanje vodostaja.

Željeznjak je također rekla da su svi objekti obrane od poplave u funkciji, potvrdivši kako je tijekom dana na Dubovcu popustio jedan stari kameni dio, no on je saniran, kao i greda koja se umeće u protupoplavni zid, a koja je također pravodobno zamijenjena.

Gradonačelnik Jelić je na popodnevnoj sjednici združenog Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije i Karlovca rekao je da su opet poplavljeni oni djelovi Karlovca koji su bili poplavljeni u veljači, a da to znači da je jednostavno bačeno više od milijun eura koje je grad uložio u sanaciju tadašnjih šteta.

Razlog tomu je što sustav obrane od poplave nije završen i nebranjeni djelovi grada su pod vodom. U nekim je kućama preko metar i pol vode, što se nije smjelo dogoditi unatoč činjenici da su na karlovačkim rijekama do sada nezabilježeni vodostaji rijeka, kazao je Jelić.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić je nakon sjednice združenog stožera za obranu od poplave izjavio da su karlovačke žurne službe “na vrhunskoj razini”, ali da se “neobranjivo ne može braniti”.

Zahvalio se svima na angažmanu da se od poplave obrani gradska četvrt Rakovac.

Ravnatelj Džavne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić rekao je da se od vremenske nepogode teško obraniti, posebno kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padaline, te je pojasnio da su opasne količine kiša od 50, 60 ili 70 litara po četvornom metro, a sada se mjestimično u 24 sata, kako je rekao,“istrese na tlo 240 litara kiše, od čega se teško obraniti.

Ali od poplava se možemo braniti raznim građevinama. Nasipi i protupoplavni zidovi te kanali koje imamo u Karlovcu građeni su za stogodišnje prosjeke, a večeras imamo 50, 60 i 70 centimetara iznad očekivanog prosjeka. Zadnji puta je veliki vodni val ovdje bio 1955. godine, ali 60 cm niži. To zahtjeva dodatni angažman, pa i gradnju zečjih nasipa, rekao je Perinić.

--------------------------------------

20:18 - Vodostaji i dalje rastu u Karlovcu, otprilike 3-4cm. po satu, no stanje nije alarmantno i za sada je situacija pod kontrolom. Rijeka Korana na 841cm, a Kupa je na 837cm. Korana još uvijek nije dosegnula zečji nasip koji je postavljen kako bi spriječio rijeku da probije u grad Karlovac, pa se očekuje da će, unatoč tome što je vodostaj lagano u porastu, Karlovac dočekati jutro bez većih incidenata.

Pukotine na odbrambenom zidu u gradskoj četvrti Dubovac sanirane su vrećama pijeska zahvaljujući brzoj reakciji građana, te se istjecanje na toj lokaciji drži pod kontrolom i ne predstavlja opasnost po kuće i građane.

--------------------------------------

19:15 - Zbog nabujale rijeke Pakre za promet je zatvorena pruga Dugo Selo-Novska (Zagreb-Vinkovci) između kolodvora Lipovljani i Banova Jaruga, izvijestili su kasno popodne iz HŽ Infrastrukture.

Putnike putničkih vlakova na relaciji Banova Jaruga-Novska prevoze autobusi, dok brzi vlakovi prometuju pomoćnim prijevoznim putem od Novske preko Siska do Zagreb Glavnog kolodvora i obratno.

Iz HŽ Infrastrukture navode da su popravljeni signalno-sigurnosni uređaji u kolodvoru Koprivnica, koje je oštetila noćašnja obilna kiša. Tako je željeznički promet na koprivničkom području normaliziran danas u 15,45 sati.

Do odrona zemlje došlo je na pruzi Karlovac-Kamanje-državna granica kod tunela Zaluka te je tom prugom trenutačno obustavljen promet, a putnici se prevoze autobusima.

Zbog ugroženosti pruge poplavom za promet i dalje je zatvorena u Slavoniji i pruga Pleternica-Požega-Velika.

U jutarnjim satima, nakon što je završilo nevrijeme, nastavljen je i proces dizanja lokomotive vlaka broj 523 koja je u četvrtak zbog odrona stijene iskliznula nedaleko od Labina Dalmatinskog na pruzi Oštarije-Knin-Split. Prema trenutačnom statusu radova otvaranje pruge za promet predviđeno je tijekom noćnih sati, navodi voditeljica Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture Martina Elizabeta Lovrić.

--------------------------------------

18:29 - Nikad veći vodostaj Korane u povijesti mjerenja od 834 centimetra, te rijeke Kupe koja je u ovom trenutku niža samo dva centimetra, upravo protječe kroz Karlovac. Započeo je satima čekani vodenog val koji, kažu u Hrvatskim vodama, narednih sati neće mnogo rasti, a onda bi konačno trebao i opadati.

Sami vrhunac se očekuje za dva sata.

Zečji nasip na obali Korane odolijeva vodi, a pod kontrolom je sada i napukli zid na Dubovcu. koji ovu gradsku četvrti brani od Kupe.

--------------------------------------

18:15 - U subotu popodne oko 17 sati predsjednik Ivo Josipović u pratnji generala Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, obišao je mjesto Žažina nedaleko od Siska, gdje 150 pripadnika Oružanih snaga od subote ujutro zajedno s mještanima toga pokupskog sela i brojnim vatrogascima i djelatnicima vodoprivrede grade nasip od vreća uz rijeku Kupu. Priprema je to za veliki vodeni val koji će Kupom uskoro stići iz smjera Karlovca. Taj nasip Hrvatske vode počele su ovog ljeta sanirati i rekonstruirati, snižen je za oko 60 centimetara, ali loše vrijeme i stalne kiše nisu, prema tvrdnjama iz Hrvatskih voda, dopustile dovršetak gradnje. Kako cijelo mjesto ne bi bilo potopljeno užurbano se gradi nasip. Predsjednik je zahvalio vojknicima na velikim naporima, te istaknuo kako svi mogu vidjeti da je stanje vrlo ozbiljno, te da treba učiniti sve da se sačuvaju ljudski životi. - Zbog klimatskih promjena i velikih količina padalina, očito o nešto treba mijenjati u sustavu obrane od poplave. Struka neka kaže koje su slabe točke obrane od poplave i onda to treba učvrstiti, poboljšati, unaprijediti, da nam se svake godine ne događaju ovakve izvanredne situacije, rekao je predsjednik Josipović u Žažini.

--------------------------------------

17:44 - U trenutcima kada se činilo da je situacija u poplavljenom Karlovcu pod potpunom kontrolom, pojavile su se pukotine tamo gdje se to najmanje očekivalo - popustio je obrambeni zid u gradskoj četvrti Dubovac, te je Kupa počela istjecati kroz dvije zidne pukotine. Na mjestu događaja odmah se okupilo više od 200 građana, te sa zečjim nasipima nastoje Kupu držati u koritu. U tome im pomažu i dvije pumpe kojima vodu vraćaju natrag u podivljalu rijeku.

--------------------------------------

17:04 - U popodnevnim satima Karlovac su obišli predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Voditelji sustava obrane Karlovca uvjerili su ih da sve drže pod kontrolom i da Karlovac "neće pasti", a oni su bili zadovoljni viđenim.

- Mislim da nećemo više biti u Karlovcu, ići ćemo nizvodno, prema Sisku, ovo će proći bez ozbiljnijih posljedica, a nizbrdo ovisi o situaciji u BiH, jer ove kiše nisu normalne. Mi za sada imamo puno manje nepogoda nego što ih imaju druge europske države, radimo što možemo. Ta vode purtuje prema istoku, dolje će biti ozbiljnija situacija, to ovisi o kiši, ali i pritoku iz BiH. Dan za danom pratimo stanje, da dođe do Županje trebat će pet šest dana - kaže premijer Milanović.

Kaže da je interventne ekipe svoj posao rade rutinski, te zbog toga i ne treba biti non stop na terenu.

- U stalnom kontaktu smo svakih sat vremena, došao sam da se uvjerim na licu mjesta u stanje, ali ne mogu ja raditi tehničku inspekciju, vjerujem ljudima, da rade svoje posao dobro, tu su, to im je glavni zadatak - rekao je, dodajući da će prema potrebi biti na terenu, ali da neće od toga raditi paradu kao neki.

- Tu ne mislim na predsjednika - napomenuo je.

Prokomentirao je i nezadovoljstvo građana.

- I ja kao i oni očekujem više, 20 godina se radilo kako se radilo kako se radilo, ali svejedno će država sljedećih godina uložiti desetke i stotine milijuna kuna da bi se to dovelo na razinu koja jamči zaštitu, koju imaju rijetke zemlje u Europi. Ima područja gdje se nikada neće moći jamčiti sigurnost, nešto nije moguće bratniti, ali ovo jest, i u to će se uložiti puno milijuna. Ja odgovaram za ovo ali ne za ono što je bilo prije mene - zaključio je.

Zašto se Karlovac našao na udaru poplava pitali smo prvog čovjeka DUZS-a Jadrana Perinića.

- Od vremenske nepogode se teško obraniti, posebno kad su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padalina. Do jučer nam je bilo opasno 50 ili 60 litara po metru i onda se istrese 240 litara, od toga se teško obraniti. Vodne građevine su projektirane na stogodišnje prosjeke, ovo u Karlovcu je 50 - 60 cm iznad očekivanog prosjeka, zadnji puta je takav vodni val bio 1955. godine, ali bio je 60 cm niži. To su ekstremne veličine koje zahtjevaju dodatni angažman, a to smo i učinili gradnjom zečjeg nasipa - kaže Perinić.

Ministar poljoprivrede Jakovina kaže da će sve dobro završiti.

- Napravili smo sve, institucije rade odlično, lokalna uprava, veliki broj volontera, vojska je tu, pratimo stanje iz sata u sat, očekujemo opadanje u večernjim satima, Karlovac bi trebao biti obranjen. Na najnižim kotama smo bili prisiljeni na evakuaciju, ali smo time smanjili štete.

Najvažnije je da nema ljudskih žrtava i da su štete smanjene na minimum, akcijom svih koji su bili uključeni. Ne možemo gospodariti prirodom, velike količine oborina u tako kratkom vremenu su učinle svoje - rekao je.

--------------------------------------

15:30 Predsjednik Ivo Josipović i ministar Tihomir Jakovina stigli su u Karlovac te su obišli mjesta na kojima se brani grad. Potom će otići na sastanak s kriznim stožerom za obranu grada od poplava. Očekuje se dolazak premijera Zorana Milanovića.

- Vrhunac vodenog vala se očekuje oko 20h, ali svi su napravili odličan posao u obrani grada, izjavio je ministar Jakovina.

Prestali su radovi na izgradnji zečjeg nasipa te se očekuje da će Karlovacvečeras biti obranjen. Tijekom noći i sutrašnjeg dana nabujala voda bi se trebala početi povlačiti.

--------------------------------------

15:00 Rijeka Korana, nikad tako bujna i silovita kao danas, odnijela je prije nekoliko trenutaka, oko 13,30 sati drveni Veljunski most, javlja Radio Mrežnica.

Riječ je o mostu koji vodi prema Srednjem Poloju.

--------------------------------------

14:50 Predsjednik Vlade Zoran Milanović obići će danas, 13. rujna 2014. oko 15.30 sati, područja ugrožena poplavom u Gornjem Mekušju, priopćila je Vlada. Prije toga obići će lokaciju u Karlovcu, kod hotela Korana u izgradnji.

--------------------------------------

13:40 U Karlovac je stigao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Drago Lovrić, a očekuje se dolazak i predsjednika Josipovića. Obići će vojnike i civivile koji pomažu gradu u obrani od poplava.

--------------------------------------

12:40 U ugroženim područjima Karlovca nedostaje pitke vode za evakuirane i one koji grade nasipe, a donacije se skupljaju u Crvenom križu.

- Pozivamo sve građane koji su u mogućnosti da pomognu donacijom pitke vode u bocama. Voda je potrebna za evakuirane ljude, kao i za ljude koji rade nasipe - ovaj apel odaslan je iz Grada Karlovca.

Svi koji su u mogućnosti vodu mogu donijeti u prostorije Crvenog križa u Smičiklasovoj 21.

--------------------------------------

12:25 Karlovac čeka dva vodena vala, onaj koji će donijeti Kupa dignut će vodostaj rijeke za dodatnih 20 centimertara, a Koranu dvostruko više, čak do 40 cm. Sada je već jasno da će se raditi o rekordnim, ikad zabilježenim vodostajima. Kupa je u podne bila na 812 cm, a Korana na 806 cm. U veljači se, podsjetimo, Korana zaustavila na 821 cm, a Kupa na 827.

FOTO: Karlovčani grade zečji nasip uz rijeku Koranu. Foto: Robert Fajt / CROPIX

Gradnjom 1200 metara dugog zečjeg nasipa od Korane se štite dvije najmnogoljudnije gradske četvrti, Rakovac i Grabrik, dok je od izlijevanja Kupe u opasnosti centar grada. Karlovac u okruženju drže vlastite rijeke.

Sve interventne službe i građani su na terenu. No, u ovim teškim trenucima za grad uz Koranu se mogu vidjeti i brojni šetači, Karlovčani koji se ponašaju turistički i u obrani grada sudjeluju - fotoaparatima.

Stručnjaci predviđaju da se vodostaji neće spuštati dva dana.

FOTO: Karlovčani grade zečji nasip uz rijeku Koranu. Foto: Robert Fajt / CROPIX

Na poplavljenim područjima nema struje, voda iz vodovoda je još pitka, kontinuirano se provjerava, dok se ona iz izvora i bunara mora prokuhavati.

--------------------------------------

11:25 U ovom trenutku Karlovac od nabujale Korane brani više od 1000 ljudi. Osim vojnika i vatrogasaca u gradnji 1.200 metara dugog zečjeg nasipa koji bi trebao braniti centar grada od Korane, sudjeluju i brojni Karlovčani koji su s lopatama u rukama došli pomoći. Na potezu lijeve obale Korane je 20-tak punktova na kojim se pijeskom pune vreće.

FOTOGALERIJA: Stotinu pripadnika Hrvatske vojske zajedno s radnicima gradskih komunalnih poduzeća grade kilometarski zečji nasip na lijevoj obali Korane kojim od velikog vodenog vala nastoje obraniti gradsku četvrt Rakovac i sami centar grada.

--------------------------------------

10:30 Karlovac treba pomoć, pozivaju se svi dobrovoljci iz grada i okolice da s lopatama dođu pomoći u obrani od poplava. Mjesto okupljanja je Foginovo kupalište, hotel Korana.

Ljudi iz kuća koji su ostali zarobljeni čekaju kada će doći spasioci i paketi s kruhom i vodom.

Zasad nema životno ugroženih stanovnika, ali spasioci imaju pune ruke posla s izvlačenjem životinja, vrijednih alata, ali i samih i onemoćalih staraca.

- Dajte nam vode, molimo vas, viknula je Gracija Čečur kroz prozor prvog kata svoje obiteljske kuće, a oko nje se natiskalo petero male djece.

--------------------------------------

10:03 Ekipa Jutarnjeg lista u čamcu Ronilačkog kluba Karlovac plovi ulicom Logorište u kojoj je više od metar vode. Već sada je to najjača poplava posljednjih godina, a pravi vodeni val tek se očekuje. Ekipa iz ronilačkog kluba pomaže u evakuaciji stanovništa i životinja.

- Rano ujutro prvo smo odvezli ekipe HEP- a koji su isključili trafostanice na ovom području, a sad pomažemo ljudima. Spašavamo domaće životinje i ljubimce, rekao je tajnik kluba Božidar fajs.

Na ulicama Logorišta su u vodi ostali zarobljeni brojni automobili, a promet se odvija čamcima i kanuima. Stanovništvo bespomoćno gleda s prozora gornjih katova svojih kuća. Oblačno je, a ionako tešku situaciju će pogoršati kiša koja je u ovim trenucima počela padati.

--------------------------------------

09:45 Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Karlovačke županije i Grada Karlovca, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić donio je odluku o evakuaciji stanovništva na području pojedinih mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Zvukom sirene u 9,10 sati označena je uzbuna za područje Grada Karlovca. Građanima pomažu vatrogasci, pripadnici Hrvatske vojske i policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, djelatnici gradskih tvrtki.





09:12 U 9:10 sati proglašena je opća opasnost za Karlovac. Zadnji put su u Karlovcu svirale sirene u ratnim 90-tim godinama.

--------------------------------------

08:56 U ovom trenutku zasjeda Krizni stožer za obranu od poplava koji će donijeti odluku hoće li se u Karlovcu proglasiti opća uzbuna. U ovom trenutku gradnjom zečjih nastupa brani ga oko 400 vatrogasaca, vojnika, djelatnika gradskih poduzeća, a na terenu su i pripadnici svih ostalih interventnih službi te timovi HGSS-a.

No, to nije dovoljno. Pozivaju se i građani koji su voljni pomoći u punjenju vreća s pijeskom da se hitno jave na telefone 047/614-021, 047/613-399.





--------------------------------------

08:18 Karlovac u ovom trenutku izgleda kao ratnih 90-ih godina. Na rijeci Korani tada je bila prva crta razgraničenja, a danas je prva crta obrane od poplave. Stotinu pripadnika hrvatske vojske, djelatnici svih gradskih poduzeća, ali i građani, grade zečje nasipe kako bi od nadolazećeg vodenog vala spasili gradsku četvrt Rakovac, ali i sam centar grada, staru gradsku jezgru.

Na punktove nam kojima se vreće pune s pijeskom pristižu građani koji vreće utrpavaju u prtljažnike automobila i voze na vlastite kućne pragove.

Voditelj karlovačkog centra 112, Martin Barić, potvrdio je da je samo tijekom noći zaprimljeno više od 500 poziva zabrinutih građana.

FOTO: Mario Pušić

--------------------------------------

KARLOVAC - Karlovac je na nogama. Iza podneva mogao bi ga pogoditi najjači vodeni val ikada, veći od onoga u veljači, koji je poplavio brojne stambene i poslovne objekte i nanio Karlovčanima milijunsku štetu.

- U tijeku je evakuacija stanovništva i životinja u najugroženijim područjima, prvi na udaru su stanovnici Logorišta, Mostanja i Mekušja, potvrdio nam je to voditelj karlovačkog Ureda za zaštitu i spašavanje Martin Barić.

FOTO: Mario Pušić

Korana i Kupa su najkritičnije u ovom trenutku, jer rastu nevjerojatnom brzinom, između 5 i 10 cm po satu. Korana je u ponoć iznosila 739 centimetara, a jutros u sedam sati već je bila na 778. Kupa je u istom periodu sa 747 cm porasla na 790 centimetara.

Stočer za zaštitu i spašavanje jutros u 4.20 sati proglasio je izvanredno stanje za grad Karlovac, i to nakon što su od Hrvatskih voda dobili upozorenje da je u gornjim vodotocima Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja. Veliki vodeni val Karlovac će pogoditi nešto iza podneva.

FOTO: Mario Pušić

- Analizom dostupnih podataka izrađene su projekcije mogućih vodostaja na području grada Karlovca i općine Barilović, te je utvrđeno da bi vodostaj uistinu mogao prijeći zabilježene visine iz veljače ove godine. Donesen je zaključak da je potrebno upozoriti građane Karlovca i Barilovića na moguće posljedice povećanog vodostaja uslijed izlijevanja rijeka Korane i Kupe, poručuju iz stožera.

Donijeli su sljedeće odluke:

1) da se proglasi izvanredno stanje na području Grada Karlovca

2) da se postojeći nasipi uz rijeku Koranu u Gradskoj četvrti Rakovac nadograde tzv. zečjim nasipima

3) da se upozore mještani na moguću evakuaciju ljudi u naseljima: Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj, Gornje Mekušje, Mostanje (uz Koranu), Logorište, Mala Švarča, Turanj (uz Koranu) i Belajske poljice (uz Koranu) u općini Barilović.

4) Od 6 sati provode se aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore

5) Radi lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni su sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik)

6) Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki

7) Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima Mjesnih odbora i Gradskih četvrti

8) Mole se građani da prate lokalne medije koje ćemo pravovremeno izviještavati o svim aktivnostima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 19:32