AGONIJA KAMIONDŽIJA TRGOŠPEDA

Karticom tvrtke trošili na gorivo, ali gazda nije plaćao račune. 'Sada mi moramo vratiti 771.688 kn!'

Većina radnika dala je otkaz u Trgošpedu, ali na njihove kućne adrese i dalje stižu ovršna rješenja banke. Kamiondžije će tužiti vlasnika Josipa Certića i pravdu potražiti na sudu

ZAGREB - Vozili su kamione diljem Europe. Svaki vozač tvrtke Trgošped imao je American Express Business Card kojom je plaćao gorivo i cestarinu. Karticu su koristili isključivo za putne troškove. Sve je išlo glatko dok jednoga dana na povratku iz Norveške, na benzinskoj crpki u Austriji, vozačima kartica nije odbijena zbog duga. Već su tada bili u gadnim problemima.

Blokada računa

Naime, dug na Americanu svih 16 vozača iznosio je 771.688 kuna, a te je račune trebala platiti tvrtka Trgošped, odnosno vlasnik tvtke Josip Certić. No, kako je tvrtki blokiran račun, dug Americanu vraćaju zaposlenici! Sve je počelo još 2007. godine kada su zaposlenici na nagovor vlasnika potpisali pristupnice za tu kreditnu karticu, pod izgovorom “poboljšanja i unapređenja tvrtke”.

Naime, vlasnik i direktor tvrtke uvjerili su ih da je potpisivanje pristupnica najbolja stvar za tvrtku i vozače jer će lakše moći pratiti evidenciju troškova, a vozačima će biti olakšano plaćanje prijevoza. Tvrtka će biti vlasnik svih 16 kartica, a vozači samo korisnici.

- Da mi je šef dao da pročitam taj ugovor u miru, sigurno ga ne bih potpisao. Pa, nisam lud! On nas je sve nabrzinu pridobio da to potpišemo jer je znao što to za njega znači. Neki su čak i na cesti ‘u hodu’ potpisivali ne sumnjajući ništa - objašnjava vozač Boris Čučić. Kako je tvrtka vlasnik, ona je i zadužena za podmirenje duga na karticama. No, tvrtka nije podmirivala svoje obveze i nije plaćala račune, znajući što piše u ugovoru koji su zaposlenici potpisali.

- Mene je jedinog u jednom trenutku nazvala referentica American Expressa i rekla da mi od sutra prestaje važiti Business kartica jer dugujem 10.800 kuna. Rekla mi je i da slobodno mogu prerezati i svoju privatnu American Gold karticu jer mi je i ona blokirana zbog tog dugovanja. Bio sam u šoku - opisuje vozač Ivan Pavišić.

Vozači planiraju podići kaznenu prijavu protiv Josipa i Denisa Certića, koji su većini njih već postali bivši poslodavci. Većina je vozača dala otkaz u tvrtki i vratila kartice šefovima. No, iako više nisu bili zaposlenici Trgošpeda, njihovi problemi nisu prestali. Direktor Certić i dalje je koristio njihove kartice i, tvrde radnici, krivotvorio potpise na slipovima. To su mogli dokazati, pa je ta dugovanja za njihove kartice direktor ipak podmirio u strahu da ga radnici ne prijave policiji.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 06:44