ČEKALI GA SAT VREMENA

Kašnjenje gradonačelnika Andra Vlahušića zasjenilo hrvatsku pretpremijeru HBO-ova serijala 'Igre prijestolja'

Bilo bi posve u redu da su organizatori projekciju počeli bez mene i predsjednice Gradskog vijeća, rekao je Vlahušić
Dubrovnik, 310312.Premijera prve epizode nove sezone HBO-e popularne serije Igra prijestolja odrzana je u subotu u kino dvorani Visia Samostana Sv. Klare u Dubrovniku. Na premijeri, koja je odusevila vecinu prisutnih, nije bilo glumaca ni ostalih aktera serije, a od popularnih osoba u Dubrovnik je za ovu prigodu stigao samo pjevac Giuliano, koji je kao statist sudjelovao u seriji. Dogadjaj je obiljezilo kasnjenje gradonacelnika Dubrovnika Vlahusica, zbog kojeg je kasnila projekcija. Nakon sto je s 45 minuta zakasnjenja premijera pocela, nakon par minuta je sve prekinuto, upaljena su svjetla kako bi se pricekao dolazak gradonacelnika, te je tada sve krenulo ponovno.Na slici: gradonacelnik Dubrovnika Andro Vlahusic i predsjednica Gradskog vijeca Grada Dubrovnika Olga MurattiFoto: Niksa Duper / CROPIX
 Nikša Duper / CROPIX

DUBROVNIK - Hrvatsku pretpremijeru popularnog fantastičnog serijala „Igra prijestolja“ u dubrovačkoj dvorani Visia zasjenilo je gotovo jednosatno kašnjenje projekcije zbog obveza glavnog uzvanika, dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, na sjednici Gradskog vijeća koja se održavala paralelno s pretpremijerom.

Organizatori događaja iz hrvatskog predstavništva američke televizijske kuće HBO tri četvrt sata čekali su da gradonačelnik i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti završe s nastavkom u petak prekinute maratonske sjednice gradskog parlamenta i svojom nazočnošću uveličaju događaj. No, kako se čekanje odužilo preko granica strpljenja okupljene publike, domaćini su pozvali gledatelje na projekciju bez počasnih gostiju.

Samo dva minuta nakon početka izvedbe, netom što se „odvrtjela“ najavna špica serijala, u kino-dvorani je zavladao muk, a filmsko platno se zacrnilo. Na upit gledateljâ što se događa i je li po srijedi tehnički kvar, organizatori su s nelagodom odgovorili da je gradonačelnik ipak potvrdio dolazak i zamolili za još nekoliko minuta strpljenja. Ravnatelj Art radionice Lazareti, konceptualni umjetnik i aktivist Građanske inicijative „Srđ je naš“ Slaven Tolj na to je demonstrativno napustio dvoranu, uz kritičku opasku sugrađanima u gledalištu:

Zašto dopuštate da vas ponovno ponižava? Pa nismo mi ovce. Kao da nije bilo dosta ono u petak na sjednici, nego sad još treba čekati i s projekcijom? - negodovao je Tolj koji zbog projekta golf-terena na Srđu već mjesecima polemizira s gradonačelnikom. Toljevoj emotivnoj reakciji izgledno je pridonijela i dopusnica Gradskog vijeća za usvajanje plana sportsko-rekreacijskog parka s vilama i apartmanima na Srđu koji Građanska inicijativa smatra pogubnim za građane i krajolik Dubrovnika. Kako može tolerirati ovakvo gradonačelnikovo ponašanje Tolj je pitao Vlahušićeva zamjenika Nika Šalju koji je umjetnika zamolio „da ga ne miješa u te stvari, te da je on na premijeru došao točno u 19 sati“.

S pretpremijere se u znak protesta odmah zatim povukla i HDZ-ova oporbena vijećnica Dubravka Šuica sa stranačkom kolegicom i imenjakinjom Dubravkom Marunčić. Gradonačelnik Andro Vlahušić u pratnji predsjednice GV Olge Muratti pojavio se minut kasnije i sjeo u prvi red, preskočivši pozdrav i ispriku ostalim gostima na pretpremijeri serijala, čija je druga sezona dijelom snimana u povijesnoj jezgri Dubrovnika i bližoj okolici. Gradonačelnik i pratilja imali su sreće s publikom koja se, premda revoltirana kašnjenjem, ipak suzdržala od fućkanja i ponovno odgledala uvodnu špicu, a za njom i prvu epizodu druge sezone „Igre prijestolja“.

Dubrovniku je, u znak zahvalnosti na gostoprimstvu snimateljskoj ekipi, pripala čast da početak nove sezone megapopularnog serijala pogledaju dan prije svjetske premijere koja je na HBO-u zakazana za nedjelju navečer.

Organizatori pretpremijere gledateljima su isprike ponudili uz koktel nakon odgledane hrvatske pretpremijere na kojoj je bio i veliki fan serije, tumač jedne od sporednih uloga pjevač Giuliano.

Gradonačelnik Vlahušić: Projekcija je mogla početi i bez mene

Bilo bi posve u redu da su organizatori projekciju počeli bez mene i predsjednice Gradskog vijeća. Mi bismo nakon sjednice ionako došli na pretpremijeru, smjestili bismo se negdje u zadnje redove i ničim ne bismo ometali druge gledatelje. Uostalom, Grad Dubrovnik HBO-ovoj filmskoj ekipi od samog početka snimanja pružao je punu logistiku. Obavezu na vijeću nismo mogli izbjeći i doći na vrijeme - opravdao je „incident“ sa satnicom dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:32