KREĆE ISTRAGA

KATASTROFA BIBLIJSKIH RAZMJERA Nasip u Rajevu Selu pao jer su šljunak kopali za autoceste?

Nakon probijanja obrane od Save kod Rajeva Sela evakuirano je oko 15.000 ljudi, a tisuće kuća su pod vodom. Istražuje se kako to da je popustio najnoviji dio nasipa
 Cropix

Informiran sam da je popustio dio nasipa u Rajevu Selu koji je prije četiri godine obnavljan. Radovi su izvedeni na dionici od 12 kilometara, a investicija Hrvatskih voda bila je vrijedna desetke milijuna kuna. Tražio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to - rekao je jučer u Slavonskom Brodu i Gunji premijer Zoran Milanović.

Puknuće ovog nasipa izazvalo je katastrofu na području Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje.

Iseljeno je nekoliko desetaka tisuća stanovnika, poplavljene su tisuće kuća. Iako još nema službene potvrde, neslužbeni podaci govore da se upravo na tom nasipu još prošle godine iskapao šljunak i pijesak za potrebu gradnje prometnica.

VIDEO: BORBA S VODENOM STIHIJOM Vodostaji opadaju, ali opasnost još nije prošla

Prema nekim neslužbenim informacijama, šljunak je išao za gradnju autoceste Sredanci - most Sava.

KAOS ZBOG POPLAVA U BiH proglašen Dan žalosti, Beograd strahuje od rastućeg Dunava i Save

Gradnju 10 kilometara tog nasipa financirale su Hrvatske vode kreditom Svjetske banke. Gradnja nasipa završila je 2011. godine, a u Hrvatskim vodama tada su tvrdili kako će sa završetkom njegove gradnje u potpunosti biti završen sustav obrane od poplave Save na bosutskom području.

No na prvom velikom testu nasip je popustio. Istragom bi se sada trebalo utvrditi jesu li se pijesak i šljunak iskapali legalno ili ilegalno. Ako je riječ o legalnom iskapanju, netko je izvođačima dao koncesiju za taj posao i sve potrebne dozvole. U tom slučaju nevjerojatno je da je dozvola za eksploataciju dana na lokaciji na kojoj je sagrađen nasip koji je cijelo područje trebao štititi od poplava, a tim iskapanjima je oslabljen.

Pucanje nasipa prije tri dana potpuno je iznenadilo pripadnike vojske, HGSS-a, vatrogasce i mještane koji su područje branili od poplava. Jednostavno nitko nije očekivao da bi taj nasip mogao popustiti.

- Pucanje nasipa nismo očekivali. Spremili smo se za moguće prelijevanje nasipa. Pripremili smo se za nadogradnju nasipa s vrećama pijeska.

No onda nas je iznenadilo propuštanje u dnu nasipa - rekao nam je jedan od svjedoka pucanja nasipa. A nakon što je vodena bujica prošla kroz nasip, za okolna sela i njihove mještane nije bilo spasa.

Načelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić rekao nam je da takvu navalu vode u životu nije vidio. Jedan izgubljeni život, raseljeno stanovništvo, uginula stoka, milijuni kuna materijalne štete sve je to, prema svemu sudeći, posljedica legalne ili ilegalne eksploatacije šljunka i pijeska na novoizgrađenom nasipu. I zbog toga oni koji su to počinili moraju odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:13