BORBA S POPLAVOM

KATASTROFA U SLAVONIJI Stiglo još 130 vatrogasaca: 'Uklonili smo 400 životinjskih lešina'

Razina voda opada na poplavljenim područjima. Vatrogasci iz 14 JVP-a i 34 DVD-a s područja četiri dalmatinske županije, Zagrebačke te Grada Zagreba, njih 133, stiglo je na područje Cvelferije gdje će raditi na asanaciji poplavljenih sela.
 CROPIX

ŽUPANJA - U odnosu na početak poplave 17. svibnja, kada je dosegao povijesni maksimum od 1.168 centimetara, vodostaj Save kod Županje do danas je pao za više od dva i pol metra.

Vodostaj Save kod Županje u opadanju je u prosjeku centimetar svakoga sata i u 9 sati iznosio je 911 centimetara.

Razina voda opada i na okolnim poplavljenim područjima, u koja su stigli vatrogasci iz 14 JVP-a i 34 DVD-a s područja četiri dalmatinske županije, Zagrebačke te Grada Zagreba. Njih 133 stiglo je u nedjelju na područje Cvelferije gdje će raditi na asanaciji poplavljenih sela.

- Vatrogasci će biti angažirani na radovima dezinfekcije prometnica, uklanjanju drveća, sanaciji bunara kao i ispumpavanju vode iz depresija. Cilj nam je omogućiti i na ovaj način što brži povratak ljudi u poplavljena područja, a sve kako bi se život što prije normalizirao koliko god je to moguće, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dodavši kako su vatrogasci sa sobom dovezli 42 vozila, 68 vatrogasnih pumpi i 17 agregata.

Vatrogasci će krenuti sa sanacijom bunara u Štitaru, koji nije bio poplavljen, a kako bi i u tom selu ponovno osigurali mještanima pitku vodu.

- Slavonija ljeti pomaže Dalmaciji, a Dalmacija sada, u ovoj situaciji, Slavoniji. Još jednom smo pokazali da smo jedno i da smo uz vojsku i policiju jedina operativna snaga u Hrvatskoj koja može odgovoriti svim ugrozama, istaknuo je Tucaković

Inače, u Rajevom Selu, Gunji, Račinovcima i drugim ugroženim mjestima dnevno je bilo angažirano 300-tinjak vatrogasaca. Pomagali su na spašavanju ljudi, ali i uklanjanju živih, kao i uginulih životinja iz poplavljenih područja. Istaknuo je kako su vatrogasci su u šest čamaca u dva dana uklonili oko 400 životinjskih lešina.

Stručnjaci Hrvatskih voda, uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske, nastavljaju s radovima na izgradnji prednasipa na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela, koji bi trebao zatvoriti daljnji dotok vode iz Save na poplavljena područja.

Izgradnja prednasipa bi, prema procjenama, trebala završiti ovoga tjedna.

Nakon što se nasip izgradi, u Hrvatskim vodama namjeravaju vodu s poplavljenih područja crpiti agregatnim i mobilnim crpkama.

Pritom je prioritet osposobiti za rad crpnu stanicu Konjuša kod Gunje, koja ima kapacitet 5000 litara vode u sekundi, a jednim je dijelom i ona u vodi te je morala biti isključena električna energija s kojom se napaja. U Hrvatskim vodama procjenjuju kako bi se Konjuša mogla za rad osposobiti u narednih dan do dva.

Policijski kadeti od danas na poplavljenim područjima

Od ponedjeljka na poplavljana područja Rajevog Sela, Gunje, Račinovaca i Strošinaca počeli su stizati i kadeti Policijske akademije, koji su sami zražili da ih se angažira na svi potrebnim volonterskim poslovima, što je ministar Ranko Ostojić i odobrio.

- Danas dolazi prva skupina kadeta kao kao dodatna ispomoć. Njih 50 bit će ovdje dva dana, nakon čega se vraćaju u Zagreb svojim nastavnim obvezama, a na teren dolazi druga skupina od 50 kadeta. Ukupno ih ima 325 i svi će doći ovdje tim vremenskim intervalima. Njihova primarna uloga je da sada preuzmu posao kada će trebati puno više ljudi. Civilni volonteri su nam također uvijek dobrodošli, ali mi moramo u svakom trenutku znati da na raspolaganju imamo i profesionalce - rekao je ministar Ostojić. (N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:00