NANA NADAREVIĆ

KĆI MUSTAFE NADAREVIĆA 'Zapanjena sam jer mi žene priznaju da su seksualno zlostavljane uz snimke svojih muževa i djece!'

 
Nana i Mustafa Nadarević
 Instagram / Hanza Media

U samo pet dana nakon što je odgledala film “Bombshell” (“One su bombe”), kinohit koji progovara o seksualnom uznemiravanju referirajući se na priču o Me Too pokretu, i na svom Instagram Storyju objavila post u kojemu govori o njegovoj važnosti Nana Nadarević (33), PR menadžerica MAC kozmetike za Adriatic regiju, pokrenula je neočekivanu lavinu reakciju pripadnica nježnijeg spola iz svih država s područja bivše Jugoslavije.

Kćeri proslavljenoga glumca Mustafe Nadarevića (76) na Instagram su se sa svojim pričama počele javljati brojne žene, na stotine i stotine njih, koje su doživjele seksualno uznemiravanje u svakodnevnom životu, piše Slobodna Dalmacija.

– Uvijek se najviše priča o silovanju, no “Bombshell” mi se svidio jer se bavi sivom zonom seksualnog uznemiravanja. Žene kroz život doživljavaju razne oblike seksualnog maltretiranja, a da toga nisu ni svjesne, jer se u našem društvu takve situacije smatraju uvriježenima.

Razmišljala sam koliko neugodnih stvari žene doživljavaju kroz život – na poslu, u školi, na faksu, na ulici, u javnom prijevozu, na radnom mjestu..., ma svugdje, a da ih uzimaju pod normalno – govori Nana i sama zatečena eksplozijom poruka pristiglih u njezin inbox, u kojima su žene otvoreno progovorile o svakodnevnim situacijama u kojima su bile žrtve seksualnog nasilja.

U nekoliko dana na stotine njih poslale su joj poruke u kojima opisuju kako i kada su doživjele seksualno uznemiravanje. Dobila ih je toliko da joj se inbox u jednom trenutku naprosto zablokirao, a sa svakom novom objavom u medijima o reakcijama na njezin post na Instagramu događa se isto, piše Slobodna Dalmacija.

– Bila sam zapanjena njihovom otvorenošću... Puno ih je pisalo pod vlastitim imenom, s profila na kojima imaju fotografije svojih obitelji, supruga, djece...

Sramile se desetljećima

Progovorile su o nečemu što su možda godinama, desetljećima zatomile u sebi i sramile se. Na stotine sam ih pročitala, zahvalila im, a stotine ću tek pročitati ovoga vikenda, čim uhvatim malo više vremena. Želim svakoj od njih odgovoriti i zahvaliti – još uvijek je zatečena Nana gomilom intimnih ispovijesti nepoznatih žena, koje su u njoj prepoznale osobu kojoj se mogu povjeriti.

Sama, veli, hvala Bogu nije imala iskustava poput njihovih, ali ih itekako može razumjeti. No, ono što, ističe, najviše zabrinjava jest činjenica što su mnoge žrtve seksualnog uznemiravanja, napastovanja i nasilja tek nakon godina i godina shvatile da su proživjele nešto loše.

– Govoriti o svim oblicima seksualnog nasilja i podizanje svijesti je prvi korak za bolju budućnost generacija koje tek odrastaju – naglašava Nana, napominjući kako su je oduvijek zanimale ženske teme.

Drago joj je što su se u posljednjih godinu dana, s pojavom inicijative #spasi me, koju je pokrenula scenaristica i glumica Jelena Veljača, a kasnije i prosvjeda na kojima su građani izražavali podršku žrtvama seksualnog nasilja kroz inicijativu “Pravda za djevojčice”, puno učinilo na osvještavanju problema.

Osobno je bila na prosvjedima, jer smatra da što se tiče ovakvih tema treba biti što glasniji.

Normalna situacija

Nana još nije razradila ideju o platformi s koje bi snažnije ukazala na problem sveprisutne sive zone seksualnog uznemiravanja, a koja se u ovom dijelu Europe još uvijek svodi pod “normalnu situaciju”.

Sve je to još, uz smiješak će, u fazi gerile, trenutno se na njihovu ženskom forumu vode rasprave je li bolje sa sobom nositi suzavac (njime u samoobrani mogu oslabiti i same sebe) ili pepper sprej.

No, strašno joj je drago što su se žene oslobodile, ohrabrile i progovorile, pa će se, za početak, potruditi sve ih kontaktirati, ali i na jednome mjestu svim seksualno zlostavljanim ženama pružiti sve relevantne adrese, poput onih Ženske sobe ili Sigurnih kuća na koje se mogu obratiti.

Nana nekako zvuči kako bi cijela priča ubrzo mogla prerasti u nešto puno više...

‘Tata je dobro, radi...‘

– Tata je dobro, radi... Ni sada sa svojom pričom o bolesti ne bi izlazio u javnost da nije u pitanju nacionalna kampanja o važnosti odlaska na preglede.

Naravno da sam ga podržala u toj njegovoj odluci, kao što i ostale članove obitelji podržavam u njihovima – brižno će Nana o očevoj borbi s karcinomom pluća.

Mustafa Nadarević ovih je dana javno progovorio o svojoj bolesti, a sve kako bi ohrabrio druge u odlascima na preventivne preglede.

Glumac kroz osobnu priču daje podršku nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma pluća, koji Hrvatska prva provodi u Europskoj uniji.

Mustafin javni istup potvrdio je ono što se u kuloarima pričalo već nekoliko mjeseci – da je glumački velikan ozbiljno bolestan.

Nadarević je za Media servis izjavio kako je, živeći već dulje vrijeme s bolešću, shvatio kako je ona dio života, te da je valja tako i prihvatiti, a s prihvaćanjem je moguće i pobijediti.

Posebnu je poruku uputio pušačima, jer golemi postotak karcinoma pluća (u nekim njegovim vrstama čak i do devedeset posto) imaju pušači i bivši nikotinski ovisnici.

Glumac je rekao da se liječnika bojao cijeli život, još od djetinjstva, pa mu je čak i rutinski odlazak kod zubara predstavljao veliki stres.

“Nemojte biti primitivni i ne bojte se doktora. Strah treba pobijediti i otići na pregled”, kazao je Mustafa.

Scenarist humoristične serije Lud, zbunjen, normalan, Feđa Isović, u kojoj Nadarević glumi Izeta Fazlinovića, potvrdio je kako se upravo snimaju nove epizode, te će “serija ići dalje dokle god Mustafa bude mogao nositi teret teškog posla, a sada je dobrog zdravlja i dobre energije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:25