PRIPADNICI A-HSP-a

KELEMINEC I NJEGOVI EKSTREMISTI HTJELI ODRŽATI MITING U SPOMEN PODRUČJU U JASENOVCU Policija ih blokirala pa su izveli performans kod naplatnih kućica

 
 Mate Piškor

Sisačka policija nije u nedjelju dopustila odlazak autobusa s 40-ak članova Autohotne HSP, a na čelu s predsjednikom te stranke Draženom Kelemincem, na Spomen područje Jasenovac. Jake policijske snage: redovna policija, specijalci i brojni policajci u civilu, na čelu s načelnikom PU Sisačko-moslavačke Lukom Pešutom, dočekale su Keleminčeve pravaše na silasku s autoceste kod Novske.

Nakon kratkog razgovora, autobus se po nalogu policije okrenuo prema Zagrebu te parkirao uz cestu, a Dražen Keleminec je izjavio kako je sramota da hrvatska policija ne pušta hrvatske branitelje, hrvatske građane, Hrvate da se slobodno kreću Hrvatskom. Pitao je policajce hoće li 'Miloradu Pupovcu i njegovima' zabraniti dolazak u Srb, gdje 'četnici slave zločine nad Hrvatima'.

- Mi nismo krenuli u Jasenovac praviti incident, nego odati počast svim ubijenima u tom logoru od 1941. do 1945., ali i ubijenima od 1945. do 1950. kada su tamo ubijani jedino Hrvati, rekao je Keleminec.

Pokušao je u to uvjeriti i policajce, no oni su mu odgovarali da postupaju sukladno zakonskim ovlastima i da ne može dalje. Potom je Keleminec pozvao svoje suputnike da izađu iz autobusa i odaju počast žrtvama Jasenovca uz cestu, kada im policija, prema njegovim riječima, po naredbi Milorada Pupovca, 'koji vlada Hrvatskom, a ne Plenković ili Kolinda Grabar Kitarović', ne dopušta odavanje počasti u Spomen području Jasenovac.

Prije toga, Keleminec je još jednom ustvrdio da je Jasenovac laž koju šire Srbi.

- Stalno nas optužuju za 1941. godinu, a ne spominju svoje zločine iz 1991. godine. Lažu o broju žrtava i manipuliraju. Tko Njemačku optužuje za 1941.? Nitko, a nama se stalno ta godina nabija na nos, rekao je Keleminec.

Nakon što su na bankinu ceste poboli stotinjak malih drvenih križeva, uz koje su zapalili svijeće, pravaši su se vratili u Zagreb. Autobus s pravašima na cesti kod naplatnih kućica kod Novske zadržao se ukupno manje od sat vremena.

Pogledajte sve fotografije!

Sisačka policija je o događaju priopćila kako je 'Autohtona-Hrvatska stranka prava prijavila javno okupljanje Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj za 6. svibnja na području Spomen područja Jasenovac. Spomen područje Jasenovac je javni prostor dostupan svim građanima pod jednakim uvjetima te se navedeno ne smatra prijavom u smislu Zakona o javnom okupljanju. S obzirom da su pojedini članovi spomenute stranke u prethodnom vremenu činili kaznena djela i prekršaje na skupovima i javnim istupima, temeljem čl. 51. st. 1. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, osobama koje su krenule prema Spomen područje u Jasenovac je danas na naplatnoj postaji Novska, privremeno ograničeno kretanje te su nakon kratkog zadržavanja otišli prema Zagrebu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:40