ZAGREB

Keleminec i šačica ekstremista demonstrirali pred SNV-om, vrijeđali Pupovca, žalili se što su udaljeni iz Srba

Predsjednik Autohotone - Hrvatske stranke prava rekao je tijekom prosvjeda da im je mogućnost okupljanja u Srbu protuzakonito uskraćena
Dražen Keleminec (drži mikrofon) tijekom prosvjeda
 Jutarnji list

Skupina građana na čelu s predsjednikom ekstremno desne Autohtone - Hrvatske stranke prava Draženom Kelemincem u subotu je u prijepodnevnim satima ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj 7 u Zagrebu razvuklo transparent na kojem je pisalo "Krvavi Srb" u znak prosvjeda jer im je, kako je rekao Keleminec, uskraćena mogućnost okupljanja u Srbu povodom obilježavanja 80. godišnjice podizanja ustanka, iako su ga u skladu sa zakonom, kako tvrdi, prijavili.

- Došli smo pred prostorije Srpskog narodnog vijeća, paradržavne vlasti u RH. Mi smo došli 22. srpnja na prijavljeno javno okupljanje u Srb kod spomenika četničkoga i prijavili smo to javno okupljanje u skladu sa zakonom. U zakonu o javnom okupljanju piše da tko prvi prijavi ima prednost. Policija ne može nikome zabraniti javno okupljanje u Republici Hrvatskoj jer je u Hrvatskoj demokracija. Nije više Jugoslavija, nije više totalitarni režim. U skladu sa zakonom, samo ministar unutarnjih poslova može zabraniti javno okupljanje i to do 24 sata prije održavanja javnog okupljanja. Znači, nitko osim ministra ne može zabraniti naše javno okupljanje - rekao je Keleminec.

- Dolaskom tog dana u Srb, 22. srpnja, zaustavljeni smo od strane Ministarstva unutarnjih poslova. Rečeno nam je da se vratimo otkud smo došli, protuzakonito, ili ćemo biti uhićeni. Ja sam u tom trenutku kao dragovoljac Domovinskog rata bio spreman i život dati, kao što sam i 1991. godine. I za taj događaj da se dogodio, za moju smrt, krivi bi bili (Milorad) Pupovac, (Andrej) Plenković i (Davor) Božinović - nastavio je Keleminec.

- U srcu Hrvatske, da se ne povrijedi Milorad Pupovac, rekli su nam idemo tamo gdje smo se parkirali. U noći, u pola četiri, probudilo nas je trubljenje automobila i vikanje, "ubit ćemo, zaklat ćemo, ustaše". To je bilo nekih 30 sekundi. Oni s beogradskim tablicama nisu uspjeli pobjeći, policija ih je zaustavila 50 metara od nas. Bili su u alkoholiziranom stanju. Pupovac kaže i napada, 'zašto ih je policija zaustavila', 'zašto ih je odvela na prekršajni sud', a to je za kazneni sud - konstatirao je između ostaloga Keleminec.

Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava tijekom prosvjeda je ustvrdio da je "HOS žrtva Milorada Pupovca zbog njegove četničke ideologije".

Podsjetimo, Srpsko narodno vijeće u ponedjeljak je na konferenciji za medije reklo da Keleminec u danima uoči obilježavanja 80. obljetnice ustanka u Srbu uznemirava stanovnike tog mjesta.

- Rečeno nam je da policija nema zakonske osnove da nekoga tko bez odobrenja Općine kampira već četvrti-peti dan usred mjesta, ispred stare zgrade policije. Mokri, kad izađe, po javnoj površini, pušta pse da okolo po selu uznemiravaju životinje i ljude i istovremeno sve to radi suprotno zakonu - rekao je između ostaloga na konferenciji za medije Milorad Pupovac.

N1 televizija je izvijestila da je Keleminec istoga dana priveden s još trojicom u službene prostorije policije jer je pružao pasivni otpor i oglušio se na naredbu policije da se udalji s mjesta na kojem je kampirao. Prekršajno su prijavljeni za remećenje javnog reda i mira, a zbog boravka s kamper vozilom na površini koja za to nije namijenjena, policija je podnijela izvješće nadležnom državnom inspektoratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:49