GOST NA N1

KERUM 'Nisam propali poduzetnik, ali da sam mogao bolje, jesam. Orešković je upao u kašetu brokava, izvozali su ga. Pršuting? To je bio marketing'

Bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum gostovao je u emisiji Pressing N1 televizije gdje se osvrnuo na svoju poduzetničku karijeru, mandata kao gradonačelnika Splita i svoju eventualnu budućnost u politici.

Na pitanje li on zapravo propali poduzetnik, Kerum je odgovorio:

- Nisam propali poduzetnik, napravio sam čudo u biznisu. U svakom poslu bez obzira - kultura, sport ili trgovina postoji više stvari. Može se to nazvati usponi i padovi, ali postoje dvije stvari. Prvo je jesi li uspio i drugo kako taj uspjeh sačuvati. U mom slučaju sam dokazao da sam sposoban i da sam napravio kapital. S druge strane je pitanje jesam li ga sačuvao. Mogao sam i bolje, ali ja sam zadovoljan. Postoje bitnije stvari od materijalnog - rekao je Kerum za N1.

Na pitanje koliko je nekad ljudi zapošljavao, a koliko sad, Kerum je odgovorio:

- Ja sam radio 22 godine i trgovački lanac Kerum je bio među pet najvećih lanaca. U najvećoj ekspanziji smo imali oko 3000 radnika i prihod milijardu i pol kuna. Kasnije sam poslovanje prepustio drugima. Došlo je vrijeme krize i banke nisu kredite prolongirale... Danas ono osnovno što radim - imam par firmi koje ja vodim, jedna je građevinska. Jednu vodi supruga. Zadovoljni smo.

Voditelj je napomenuo da su mnogi prigovorili da nema razlike između Keruma gradonačelnika i Keruma biznismena.

- Ja sam kao gradonačelnik donirao za vrtiće i za knjige. Ja sam konkurenciji dao da gradi šoping mall. Željko Kerum je napravio 7.500 kn troška gradu. Plaću nisam primao ništa. Željko Kerum gradu troška nije napravio.

Na pitanje zašto je ušao u politiku, Kerum je kazao:

- Zato jer sam želio nešto više. U biznisu sam se dokazao. Ušao sam u politiku s časnom i poštenom namjerom. Grad je meni puno toga dao. U politiku sam krenuo na drugačiji način od prethodnika. Napravio sam vrtiće koje oni nisu 20 godina. Svi POS-ovi stanovi su Kerumovo djelo. I ja sam napravio i moja djela će se spominjati što je napravio Kerum, a što drugi. Kerum će bit upamćen u povijesti Splita da je napravio nešto.

Na dodatno pitanje zašto onda nije ponovno izabran, pojasnio je:

- HDZ je mogao s Kerumom vladati u Splitu ne samo dva mandata nego još dva, ali su izigrali dogovor. Ako se ne postigne dogovor pola biračkog tijela HDZ-a će uvijek glasati za mene.

Idete li kao gradonačelnički kandidat na lokalne izbore? - bilo je sljedeće pitanje.

- To je moja politička odluka. Ja znam što ću napraviti, ali neću reći. HGS će ostati na političkoj sceni u gradu Splitu. Ostat ćemo na lokalnom nivou i tu ćemo trošiti energiju. U parlamentu nismo imali velike mogućnosti utjecati na ništa.

Na pitanje što misli o mandatu Ive Baldasara, odgovorio je:

- Pa maloprije sam rekao da je vodstvo HDZ-a na prošlim izborima izigralo dogovor da idemo zajedno u Grad i županiju. Razlika mene, SDP-a i HDZ-a je bila u par posto. Ja sam svoje glasače usmjerio prema Baldasaru. Zahvaljujući meni Baldasar je postao gradonačelnik.

Zamoljen da objasni je li Baldasar uspješan gradonačelnik, Kerum je opet okrenuo stvari na sebe:

- Teško se mjeriti s mandatom Željka Keruma koji je više napravio nego svi od 1990. Građani Splita to znaju. Siguran sam da ćemo na lokalnim izborima mi biti u Gradskom vijeću i Skupštini. Ivo nije loš čovjek, ali nije za gradonačelnika. On bi na sljedećim izborima, bez obzira koliko bilo kandidata, bio najgori. To sam mu otvoreno rekao u oči. To mu je gubljenje vremena, nije on kapacitet da ostvari rezultat.

Za Andreja Plenkovića kaže da je učio zanat za ono što danas radi.

- Da je bio u bivšem sustavu, on bi bio visoki državni dužnosnik, za to se školovao, posložilo mu se puno stvari. Njemu će teško u ovom mandatu, ali i u budućem, netko moći naškoditi. Nema ga se za što uhvatiti. Teško da će se naći mogućnost da mu se može spočitavati i ugroziti ga.

Osvrnuo se i na Tima Oreškovića.

- Orešković je upao u kašetu brokava i ostao u kašeti, ta mu epizoda nije bila potrebna. On je ljudski htio napraviti dobro, a izvozaili su ga, došao je i otišao, a ništa nije napravio.

Zašto ste lijepili pršut na čelo?, pitao ga je pred kraj emisije voditelj.

- To je bio jedan vid marketinga, zbog pršuta nisam pobijedio u drugom krugu lokalnih izbora i drago mi je da je tako bilo, jer sam tada imao previše obaveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:37