AFERA OFFSIDE

Kladioničarskoj mafiji država oduzela kuće. U državnu blagajnu slilo se milijun eura

Zemljišnoknjižni izvaci otkrivaju da se država upisala na nekretnine Vinka Šake te Dine Laliča i Admira Suljića
 DRAGO SOPTA/CROPIX

ZAGREB - Postupci vezani uz namještanje utakmica i prijevare na kladionicama sve više uzimaju maha i sve je izglednije da će ishod biti veliki broj osuđujućih presuda.

To se može reći i za postupke u Bochumu, gdje su istražitelji 2009. raskrinkali kladioničarsku mafiju u čijem je vrhu i nekoliko Hrvata, ali i za domaći slučaj Offside vezan uz namještanje utkamica Prve HNL u prvoj polovici 2010.

Privremene mjere

Dok je u Bochumu “progovorio” berlinski Hrvat Ante Šapina, glavni akter namještanja, u Hrvatskoj su priznanja USKOK-u dala trojica organizatora prijevara, a i pojedini optuženi nogometaši. Osim priznanja i nagodbi na određene zatvorske ili uvjetne kazne, najzanimljivija u cijelom slučaju je činjenica da je USKOK i prije početka suđenja uspio za državni proračun namaknuti otprilike milijun eura. Već neko vrijeme kruže informacije da su pojedini okrivljenici u sklopu nagodbe pristali da im se oduzme privremeno blokirana imovina. To se odnosilo prvenstveno na trojicu organizatora, Vinka Šaku te slovenske državljane Dine Laliča i Admira Suljića.

Potvrdu te informacije dobili smo u zemljišnim knjigama nadležnih Općinskih sudova. Iz zemljišnoknjižnih izvadaka proizlazi ne samo da su upisane privremene mjere blokade nekretnina spomenutog trojca, nego da je kao njihov vlasnik u međuvremenu upisana Republika Hrvatska, i to “temeljem izvansudske nagodbe br. N-DO-209/10 od 11. studenog 2010.” Dakle, okrivljenici su očito 11. studenoga potpisali sporazum, odnosno nagodbu s USKOK-om koja je upućena nadležnim zemljišnoknjižnim odjelima. Tako je, primjerice, dvoetažni stan u Poreču površine 183,53 metra četvorna okrivljenih slovenskih državljana od 6. prosinca prošle godine upisan kao vlasništvo RH.

Muka pri naplati

Na isti način pristali su na oduzimanje još jednog stana od 80-ak kvadrata u Poreču, dok je Vinko Šaka pristao na oduzimanje stana u Zagrebu od 63,52 kvadrata. Ostali su i bez više od 50.000 eura gotovine koja je zaplijenjena prilikom uhićenja. I suoptuženi nogometaši i sportski djelatnici koji su se nagodili također su dali pristanak da im se oduzme nezakonito stečeni novac, odnosno mito koje su dobili da odigraju po želji organizatora. Dok se sustav u drugim slučajevima uglavnom muči da naplati protupravnu imovinsku korist od optuženika nakon odgovarajućih presuda, u slučaju Offside USKOK je već u fazi istrage što u gotovini , što u nekretninama osigurao nesmetanu naplatu.

Naravno, priznanja najmanje šestorice optuženika, među kojima su i sami organizatori, većini suoptuženih nogometaša ne daje dobre izglede u prestojećem postupku.

Šapina: Kupnja suca nije garancija namještanja

Suđenje četvorici optuženih u Bochumu bliži se kraju. Među onima koji još čekaju podizanje optužnica su i pritvoreni Hrvati Ante Šapina i Mario Cvrtak. Obojica su u međuvremenu iznijela potpuna priznanja. Na prvom suđenju četvorici optuženih za namještanje 33 utakmice Cvrtak i Šapina saslušani su kao svjedoci. Šapina je jučer i prekjučer mahom potvrdio navode optužnice ustvrdivši da je podmićivao i njemačke nogometaše iz druge lige, ali i Uefine suce. Naveo je da je mjesečno “vrtio” oko milijun eura. Pritom je napomenuo da podmićivanje igrača ili sudaca nikada nije bilo sto posto siguran posao, ali svakako prednost za ostvarivanje dobitaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:40