PREGOVORI U TIJEKU

KLINIKA ZA DJECU U DUBRAVI Zagreb dobiva prvu novu bolnicu nakon gotovo 30 godina?

Dječja bolnica u Klaićevoj trebala bi se već iduće godine preseliti u nedovršenu zgradu oduzetu Medikolu
 CROPIX

Najpoznatija hrvatska dječja bolnica, ona u zagrebačkoj Klaićevoj ulici, trebala bi se preseliti u nove prostore, točnije u nedovršenu zgradu privatne Medikolove bolnice u Mandlovoj ulici u Dubravi, i to do rujna sljedeće godine.

Naime, nezavršena Medikolova bolnica dio je predstečajne nagodbe tvrtke, što znači da će biti prodana kako bi se podmirili dugovi, a zainteresirana je država kako bi konačno riješila problem neprimjerenog, više od 150 godina starog prostora u kojem se liječe mali pacijenti.

Pomoć iz fondova EU

Ministar zdravlja Siniša Varga kaže da je jedan od prioriteta Ministarstva rješavanje problema Klaićeve bolnice te da su pregovori s vlasnikom i bankom u tijeku. Kad je riječ o financiranju, razmatra se nekoliko mogućnosti, a rade se i pripreme za moguće financiranje iz europskih strukturnih fondova.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Dječje bolnice u Klaićevoj, Osman Katić, kaže da sadašnji prostor bolnice ne dopušta njezino širenje, a pacijenti i dalje dolaze iz cijele države i liječe se u skučenom prostoru. Primjerice, 65 posto djece je iz Zagreba i Zagrebačke županije, a 35 posto iz ostalih dijelova Hrvatske.

Bude li sve teklo po planu, djeca, kojih se godišnje u toj bolnici liječi oko 12.500, ubuduće bi trebala boraviti u primjerenim bolničkim uvjetima u kojima je predviđen i prostor za zajednički boravak djece i roditelja. Premda je u početku planiranja nove Dječje bilo predloženo da se u nju presele i bolnica Srebrnjak, Bolnica za psihijatrijske bolesti mladih u Kukuljevićevoj, te pedijatrija iz Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, zbog različitih vlasnika (država i Grad Zagreb) na kraju se odustalo i u planu je samo preseljenje Klaićeve.

Procjena vrijednosti

No, da bi se ostvario taj plan, u tijeku su neke predradnje poput procjene vrijednosti objekta, planiranja odjela i kadrova te dodatno projektiranje kojim bi se zgrada u rohbau stanju prilagodila potrebama malih pacijenata. Procjenu objekta, koji je dio predstečajne nagodbe Medikola, PBZ-a i državnih potraživanja na ime neplaćenih poreza, trebala bi obaviti Porezna uprava, odnosno odrediti konačnu cijenu. Zasad su moguće realno dostupna sredstva kojima bi se financirala nova dječja bolnica oko 115 milijuna kuna Svjetske banke i oko 7 milijuna eura norveške vlade namijenjenih poticanju zdravstvene zaštite najmlađih. Isto tako, treba se napraviti procjena prostora i zemljišta u Klaićevoj, čijom bi se prodajom mogla namaknuti sredstva za kupnju nove bolnice.

Država inače od Medikola na ime poreznog duga potražuje oko 40 milijuna kuna, što bi također bio dio plaćanja troškova novog objekta. Vlasnici navodno tvrde da je vrijednost zgrade oko 35 milijuna eura, ali stručnjaci tvrde da je to potpuno nerealan iznos pa će zadnju riječ imati Porezna uprava.

Naime, 2011. godine Medikol je za gradnju te bolnice podigao bankarski kredit kod PBZ-a od oko 150 milijuna kuna.

Novi odjeli

Plan preseljenja kaže da bi u novoj bolnici bilo od 160 do 210 kreveta, četiri glavne operacijske dvorane i dvije za potrebe dnevne bolnice u sklopu hitnog prijema. Predviđen je i novi hematološko-onkološki odjel koji u Klaićevoj radi u neprimjerenim uvjetima. Od djelatnosti u novoj bolnici planirani su i dječja ortopedija, okulistika, neonatologija, fizikalna medicina, radiologija, neurokirugija, adolescentska ginekologija, anesteziologija, a možda i maksilofacijalna kirugija.

Zanimljivo je da u zgradi već postoji dio radioloških uređaja koje je Medikol uzeo na leasing od Philipsa pa su u tijeku dogovori preko Veleposlanstva Nizozemske o mogućoj budućoj suradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:46