USLUGE

Knežević od 2012. s Plinacroom sklopio poslove vrijedne pola milijuna kuna

Član Uprave Plinacroa 2012. godine bio je Dražen Kovač, sada član Glavnog odbora SDP-a te prijatelj i bivši poslovni partner poduzetnika Michaela Ljubasa, vlasnika portala Dnevno i tjednika 7dnevno
Igor Knežević
 Vanja Nezirović

Obrt Igora Kneževića, prijatelja bivšeg premijera Zorana Milanovića, u njegovu je mandatu poslovao i s državnom tvrtkom Plinacro, a od 2012. je, kažu u Plinacrou, “s tim obrtom sklopljeno više narudžbi u iznosu od 553.657 kuna”.

Upravo je obrt Intergrafik, podsjetimo, Mladen Hrgarek, vlasnik tvrtke Madison Consulting, spomenuo kad je tvrdio da je Zoran Milanović od njega tražio da, “ako ne želi raskid suradnje SDP-a i Madisona, zaključi ugovor s njegovim prijateljem Kneževićem (vlasnikom obrta Intergrafik) i isplaćuje mu 15.000 kuna mjesečno za nepostojeće, fiktivne usluge”.

Na šalabahteru

U međuvremenu je Jutarnji list pisao i o brojnim ministarstvima od kojih je obrt Intergrafik u Milanovićevu premijerskom mandatu dobivao poslove.

No tko je bio veza između Plinacroa i Milanovića? U upravu Plinacroa naime iste te godine, 2012., postavljen je još jedan Milanovićev stranački kolega, SDP-ovac Dražen Kovač, danas član SDP-ova Glavnog odbora u koji je ušao jer je bio na Milanovićevu navodnom “šalabaheteru” prilikom izbora u SDP-u. Kovač je danas član Uprave Hrvatske lutrije jer je u Plinacrou smijenjen 2013. godine uz obrazloženje da “zbog svojih trajnih osobina ili sposobnosti nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze”, pisao je tada Večernji list. Zanimljivo je i da je Dražen Kovač bio i poslovni partner poduzetnika Michaela Ljubasa, vlasnika portala Dnevno te tjednika 7dnevno, koji je potkraj 2015. godine ranjen kad je u njega na ulici pucao nepoznati počinitelj.

“Narudžbe po zakonu”

Riječ je o mediju koji je Hrvatsko novinarsko društvo prozivalo zbog širenja govora mržnje.

- Ne znam ništa o suradnji Plinacroa i tog obrta Intergrafik - rekao nam je Kovač i dodao da je u upravi Plinacroa bio zadužen za kadrovske poslove, a ne nabavu te da nikad nije čuo za obrt Intergrafik, pa ni njegova vlasnika Kneževića, kojega ne poznaje.

- Nikad Milanović nije tražio da omogućim posao tom obrtu, pa ni bilo kome drugom, ne vjerujem da bi ikad tako nešto on tražio - izjavio je Kovač. A na pitanje jesu li oni prijatelji, rekao je da je s Milanovićem “dobar koliko i stotine drugih članova SDP-a”.

Uglavnom, suradnja Plinacroa s obrtom Intergrafik počela je 2012., navodi se u službenom odgovoru iz Plinacroa.

“U to vrijeme upravu Plinacroa činili su Mladen Antunović kao predsjednik te Zoran Kopić, Dražen Kovač, Ratimir Orešković i Radovan Cvek kao članovi”, navodi se u odgovoru. U Plinacrou tvrde da su sve narudžbe, “sklopljene u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te bile izvršene bez primjedbi na kvalitetu usluge od strane Plinacroa”.

“Suradnja je nastavljena do danas. U razdoblju od 2012. do 2016. sklopljeno je više narudžbi u ukupnoj visini od 553.657 kuna te su i one sklopljene sukladno važećem Zakonu o javnoj nabavi i važećim procedurama Društva”, navode u službenom odgovoru.

Nadalje nabrajaju da je tijekom 2012. Intergrafik za Plinacro izvršio grafičke i tiskarske usluge u iznosu od 78.641 kune.

Prvi račun

“Iznos narudžbi u 2013. godini bio je 145.364 kune i obuhvaćao je grafičke usluge i usluge tiska, a tijekom 2014. godine za grafičke usluge, usluge tiska te dobavu propagandnih materijala ukupno je plaćena 158.151 kuna. U 2015. godini iznos narudžbi bio je 150.897 kuna te je obuhvaćao usluge tiska i dobave promidžbenog materijala, dok je u 2016. godini Intergrafiku za usluge tiska plaćeno 20.603 kuna”, navode iz Plinacroa.

Jutarnji list neslužbeno je došao do konkretnijih podataka o toj suradnji koji dokazuju da je prvi račun obrtu Intergrafik Plinacro ispostavio 9. svibnja 2012. u iznosu od 7350 kuna, a poslije je suradnja nastavljena.

Kovač, koji je tada sjedio u upravi Plinacroa, ponavlja da ne zna ništa o toj suradnji.

- Sad ću kontaktirati Plinacro da vidim o kojim se poslovima radilo - kaže Dražen Kovač.

Ljubas mi je prijatelj, ali njegove novine ne čitam jer to nisu novine

Kovač ne skriva da je prijatelj i nekadašnji poslovni partner Michaela Ljubasa te da je sjedio i u NO-u Elektroprometakoji je preuzeo upravo Ljubas. - To je bilo 2008. ili 2009. Trgovački sud me imenovao u taj NO, a ne Ljubas - kratko sam tamo sjedio - tvrdi Kovač. S Ljubasom je Kovač pak povezan i preko tvrtke Raška draga. Nju je osnovalo društvo Jadran građenje u kojoj je Ljubas direktor. Osnivač Jadran građenja je tvrtka Constans DK, u kojoj se Kovač vodio kao jedini osnivač do 2012., kad je direktor postao Mislav Gregurić. On je pak, kako stoji u registru Trgovačkog suda, direktor Raške drage. Obje su tvrtke danas zbog milijunskih dugova u predstečajnoj nagodbi. - Ne znam kakva je u njima sad situacija. Planirao sam s Ljubasom neke poslove, ali nismo ih uspjeli realizirati pa sam 2012. otišao. Ljubasa poznajem iz srednje škole, više poslovno ne surađujemo, ali smo još prijatelji, popijemo kavu. Njegove novine ne čitam, mislim da to baš nisu novine - rekao je Kovač te dodao kako misli da “u svemu tome nema ništa inkriminirajuće za njega”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:37