SUKOB PREDSJEDNICE I PREMIJERA

KOGA PODRŽAVATE U OKRŠAJUKOLINDE I MILANOVIĆA? Evo što su odlučili čitatelji Jutarnjeg!

 CROPIX

ZAGREB - Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno pozvala premijera Zorana Milanovića na ostavku, hrvatska javnost ponovno se našla ideološki podijeljena u podršci ‘lijevom’ premijeru ili ‘desnoj’ predsjednici. Bez obzira na čijoj se strani nalazili, važno je napomenuti da uvijek postoji druga strana, te da je pametnije pokušati razumjeti prije nego što osudimo nečije riječi ili djela.

Što se točno dogodilo jučer i što je dovelo do poziva predsjednice na ostavku premijera?

OŠTAR NAPAD PREDSJEDNICE 'Jedini konkretan prijedlog za izlazak iz krize je ostavka Milanovića'

Priča je, zapravo, počela još u predizbornoj kampanji kada je Kolinda Grabar-Kitarović najavljivala kako će ubrzo nakon preuzimanja dužnosti predsjednice sazvati tematsku sjednicu Vlade na kojoj će se raspravljati o aktualnom stanju u gospodarstvu.

Tada još nije bilo jasno želi li buduća predsjednica ponuditi konkretne ideje i prijedloge, ili samo želi ‘postrojiti’ članove Vlade i prozvati ih zbog nedostatka rezultata. Od prvog bi korist mogla imati i Hrvatska, a od drugog samo politički protivnici vladajuće koalicije. Očekivajući da se radi o potonjem, Milanović je jučer predsjednicu pozvao da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, te je, usput, pozvao da dođe na ‘bilo koju’ sjednicu Vlade i sa sobom donese konkretne prijedloge i procjenu njihove učinkovitosti.

Predsjednica je na to odgovorila da je njen jedini konkretan prijedlog ostavka predsjednika Vlade RH. Te da će rado sudjelovati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijerov poziv uistinu se može interpretirati kao omalovažavanje predsjednice, to jest njezinih predizbornih poruka. Milanović je odlučio razotkriti njen blef i učiniti to javno. Da je stvarno želio suradnju, mogao je poziv na sjednicu Vlade uručiti privatno umjesto preko medija.

Grabar-Kitarović, s druge strane, je na suptilnu provokaciju odgovorila otvorenim pozivom na smjenu Vlade, što je u najmanju ruku pretjerana reakcija. Potom je, prihvaćanjem prijedloga za sazivanje sjednice VONS-a s premijerom kojeg je upravo pozvala na ostavku pokazala kako ni sama svoj prijedlog ne shvaća ozbiljno.

Vjerojatno je odlučila pokazati premijeru kako njegove provokacije neće proći bez odgovora, samo što njezin odgovor nije bio u skladu s njenom novom pozicijom.

MILANOVIĆEVA VLADA OBJAVILA RAT KOLINDI 'Ovo je histerična reakcija jedne polustabilne osobe'

Iz Vlade je potom došao žestoki odgovor u kojem su predsjedničin poziv na ostavku proglasili 'histeričnom reakcijom polustabilne osobe.' Iako se radi o neslužbenoj reakciji 'visokog izvora,' neupitno je da je riječ o retorici koja nije dostojna niti jednog državnog dužnosnika, a kamoli člana Vlade RH.

Čitatelji Jutarnjeg, recite nam svoje mišljenje!

Bez obzira na čijoj ste strani, zanima nas vaše mišljenje. Pozivamo vas da nam na našoj Facebook stranici ili putem Twittera kažete tko je, po vama, izašao iz okvira svojih ovlasti, tko je pretjerao, tko je bio u pravu, i zašto. Najljepše vas molimo da rasprava ostane civilizirana, bez vrijeđanja i prozivanja. Ne moramo se svi slagati, ali moramo poštivati tuđe pravo na vlastito mišljenje.

Twitter profil Jutarnjeg lista

Facebook objava na kojoj isčekujemo vaše komentare

REZULTATI ANKETE

U utorak nešto prije ponoći odlučili smo zatvoriti veliku anketu, u koju se uključio uistinu respektabilan broj čitatelja Jutarnjeg. Ukupno su na ponuđene odgovore dali 24.201 glas, a rezultate pročitajte u nastavku.

Tko je u pravu?

Premijer Milanović - 37%

Predsjednica Grabar Kitarović - 51%

Oboje se ponašaju u skladu sa svojim dužnostima - 0%

Oboje sramote institucije Vlade i predsjednika države - 12%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:09