PISMO PREMIJERU

'Koga se vi to bojite Milanoviću?'

 Nikša Duper/CROPIX

SISAK - Stožer za obranu sisačke Rafinerije poziva sve radnike Ine i građane da u ponedjeljak, 24. studenog, u 10:30 sati, pred zgradom Vlade RH podrže prosvjedni skup na koje radnici i sindikati ponovno upozoriti na stanje u INI i pozvati premijera Zorana Milanovića da se javno i jasno očituje o pitanju INA-e.

Tim povodom sindikati INA-e uputili su otvoreno pismo premijeru Milanoviću:

“Poštovani gospodine Milanoviću,

u ime javnog interesa, interesa radnika INA-e i svih građana Republike Hrvatske u posljednje dvije godine u više navrata smo Vam se obraćali dopisima i javnim apelima, glasno upozoravajući da se planskim zanemarivanjem i lošim upravljanjem INA-u sustavno uništava i svodi na podružnicu MOL grupe. Razočarani smo i zbunjeni izostankom Vašeg odgovora na sve apele i zahtjeve za sastankom, te Vam se danas obraćamo otvorenim pismom u nadi da ćete napokon reagirati…

INA mora ostati cjelovita vertikalno integrirana kompanija koja će se modernizirati, razvijati, širiti tržišta, biti ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva, kao što je to bila desetljećima ranije. Moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanja i proizvodnju te maloprodaju, kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima te proizvodi značajnu dodanu vrijednost. Bez INE kakvu smo stvarali i generacijama poznavali nema energetske stabilnosti Hrvatske, pa je budućnost INE i strateški nacionalni interes. Ne dopustite, gospodine Milanoviću, da domaća proizvodnja i prerada nafte budu zauvijek uništene.

Danas Ina, sutra Hrvatska!

Gospodine Milanoviću, imamo li pravo od Vas tražiti zaštitu nacionalnih i radničkih interesa, na način na koji to čini mađarski premijer Orban? Imamo li pravo od Vas očekivati da javno stanete iza Okvira za pregovore koje je donijela Vlada RH i da otvoreno komunicirate smjernice po svim bitnim pitanjima za Inu?“, pitaju sindikati INA-e Zorana Milanovića u otvorenom pismu.

Premijeru Milanoviću otvoreno pismo uputio je i jedan radnik Rafinerije nafte Sisak. „Gospodine premijeru pišem Vam kao Siščanin i radnik RNS! Razumijem da vi političari živite od mandata do mandata, a ni u oporbi vam ne nedostaje ni ptičjega mlijeka kako se po narodski kaže.

Isto tako znam da za vas i vašu povlaštenu kastu banke imaju posebne kamate i uvjete koji obični narod može samo sanjati.

Ako ste mislili da ćete sa vašom izjavom o tri do pet godina rada sisačke rafinerije umiriti radnike nije vam uspjelo, dapače! Ovaj grad je polumrtav, a vi sa vašim ignoriranjem i prebacivanjem odgovornosti na prethodne vlade želite da ga ubijete do kraja. Neću se služiti patetičnim naricanjem od koga smo se sve obranili i kako smo u vrijeme rata ovo ili ono.

Ovaj grad i rafinerija trebaju puno više od vaših tri do pet godina, jer i oni koji dolaze iza nas trebaju negdje raditi. Zajedno sa svim dosadašnjim vladama ste doveli ovaj grad na sam rub ponora a sa gašenjem RNS nas bacate u taj ponor. Mrkve u obliku otpremnina i kvazi prenamjene u kvazispalionice tko zna kakvog otpada neće vam proći.

Barem se pokušajte ugledati u vašeg kolegu Orbana koji prkosi cijeloj EU u zaštiti mađarskih nacionalnih interesa! Nije mi jasno zašto se bojite pozvati na pravomoćne sudske presude i tražiti poštivanje potpisanih ugovora pogotovo o modernizaciji rafinerija? Koga se vi to bojite u vlastitoj državi gospodine premijeru? Da ne pitam zločesto za koga vi u stvari radite. Zbog svega navedenog vam dolazimo u goste u ponedjeljak 24. studenoga pa vas molim ili ako baš hoćete zahtijevam da nas dočekate kao domaćin i čovjek i napokon se izjasnite. Dolazimo vas probuditi. Vi ste naš zaposlenik pa vas molim da svoju veeeliku plaću pošteno zaradite!”, stoji u otvorenom pismu radnika Rafinerije Sisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:48