NAKON TRAGIČNOG SLUČAJA

KOLIKO ČESTO SU JAJA ZARAŽENA SALMONELOM? Ministarstvo otkrilo kako se vrši kontrola i koliko je slučajeva otkriveno

Zagreb, 230216. Pisanice bojane hranom i zacinima; ciklom, crvenim kupusom, crvenim i smedjim lukom, lisnatim zelenim povrcem, kurkumom i crnim cajem. Bojali smo kokosja domaca jaja, kupljena kokosja jaja, pacja i gusce jaje. Foto: Berislava Picek/ CROPIX
 Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iz Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede dobili smo opširan odgovor na upit o kontroli jaja koja se prodaju u Hrvatskoj. Na naš upit hoće li se nakon nemilog događaja s obitelji Vidović iz Bregane pojačati kontrola uvoza jaja iz Poljske rečeno nam je sljedeće:

- Ako subjekt u poslovanju s hranom smatra ili ima razloga vjerovati da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, izradio ili distribuirao ne ispunjava zahtjeve sigurnosti hrane, odmah pokreće postupak povlačenja te hrane s tržišta. Ako je hrana već stigla do potrošača, subjekt u poslovanju s hranom učinkovito i točno obavješćuje potrošače i, ako je potrebno, od potrošača traži povrat hrane. U Hrvatskoj se kroz Nacionalni program kontrole salmoneloze konzumnih nesilica Gallus gallus obavljaju redovite kontrole salmonele, a pronađeno je nekoliko slučajeva salmonele u ukupno 18 jata od prekontroliranih oko 4000 jata. Inspektori su zabranili stavljanje jaja iz tih jata na tržište konzumnih nesilica. Također se uzimaju i jaja na kontrolu prije stavljanja na tržište prema godišnjem planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:58