STIGLA NA INAUGURACIJU VUČIĆA

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ DOPUTOVALA U BEOGRAD U Zračnoj luci Nikola Tesla dočekana uz državne počasti

 HANZA MEDIA

BEOGRAD - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u petak u Srbiju u povodu inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića. U zračnoj luci Nikola Teska predsjednicu je dočekala potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović uz državne počasti, sa crvenim tepihom i postrojenom gardom. Na dočeku u zračnoj luci bio je i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić.

Srpski mediji ističu kako je ovo prvi dolazak predsjednice Republike Hrvatske u Beograd, a drugi u Srbiju otkako je preuzela dužnost u veljači 2015. godine. Koliki je u Srbiji bio interes za dolazak predsjednice, dokazuje i priča kako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u jednom trenutku navratio u prostoriju s predstavnicima medija i u polušali dobacio: 'Nitko nije išao na aerodrom čekati Bjelorusa, ali zato svi čekate Kolindu...'

Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Beograd, a sve je snimio srpski Telegraf:

Predsjednica je nakon dolaska dala izjavu medijima te rekla o čemu će sve razgovarati s novim srbijanskim kolegom, javlja N1.

- Razgovarat ćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Europi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvuči crtu pod povijest, riješiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali prije svega pragmatično gledati u budućnost. Srbija je kandidatkinja za članstvo u EU. Mi zaista želimo vidjeti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svetrano pomoći, ali i ustrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima ugroza da bismo ignorirali jedni druge. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa čak i oružane snage, kazala je Grabar Kitarović.

Sigurnosna suradnja potrebna je zbog potencijalnih terorističkih, ali i drugih ugroza.

"Ono što mogu reći je da, svakako obavještajna suradnja, ali ne samo u pitanjima terorizma koji je postao problem današnjice. Nikada ne znate tko, kada i gdje će biti žrtva terorističkog napada jer to i jest poanta tororizma - sijanje terora bez obrasca ponašanja. Tu je i krijumčarenje ljudima, drogama, oružjem i slično. Pitanja kriminaliteta, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele izrastati nad našim teritorijima. Moramo osigurati kako nitko ne bi predstavljao prijetnju državnom poretku bilo kojoj od država.

Predsjednica se osvrnula i na predstavnike hrvatske manjine u Srbiji:

- Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koji je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gdje imate tri zajamčena zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova.

Prije nekoliko dana predjednica je izjavila kako je u Aleksandru Vučiću pronašla, kako je sama rekla, "dobrog sugovornika". Odnosi s Tomislavom Nikolićem nisu bili dobri, no i Vučić u posljednje vrijeme daje antihrvatske izjave.

- Bojim se da će biti još takvih izjava. Ukazat ću kolegi Vučiću da difamacija jedne ili druge strane neće pomoći nijednoj državi da se učini korak naprijed. Mi se ne bavimo Srbijom kao takvom. Svjesni smo prošlosti, ali želimo se okrenuti budućnosti. A Tomislav Nikolić nije priznavao postojanje hrvatske manjine u Hrvatskoj, govorio je da to što je netko katolik ne znači da je Hrvat, uglavnom je govorio o Bunjevcima... Ali najveća zapreka našem odnosu su bile izjave, koje je dao i pred svjedocima, na sastanku Brdo-Brijuni u Sarajevo da zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac-Karlobag znači legitiman politički program. S nekim tko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati, rekla je Grabar-Kitarović.

Na početku svog boravka sastala se u hrvatskom veleposlanstvu s predsjednikom Nacionalnog vijeća Hrvata Slavenom Bačićem, te s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnikom u srbijanskom parlamentu Tomislavom Žigmanovom.

"Predstavnici hrvatske zajednice žele i dalje biti aktivni dio hrvatske vanjske politike kada su u pitanju odnosi sa Srbijom. Ukazat ćemo na najvažnije značajke svega onoga što određuje položaj hrvatske zajednice u Srbiji i izraziti očekivanja i nadu da im, u nastojanju da poboljšaju svoj položaj, Hrvatska u tome može pomoći", kazao je Žigmanov.

Hrvatska predsjednica kasnije je održala bilateralni sastanak s Aleksandrom Vučićem, nakon kojeg nije bilo izjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:22