POSLJEDICE IZBORA

Kolindin je trijumf silno ojačao Brkića i Karamarka: 'Ona se neće uspjeti oteti kontroli HDZ-ovih šefova'

Šef HDZ-a i Brkić osvajanje Pantovčaka već interpretiraju kao vlastitu zaslugu
 Srđan Vrančić/CROPIX

Lakše će mi biti s Kolindom nego sa Josipovićem - rekao je Zoran Milanović u jeku predsjedničke kampanje, u samo predvečerje odlučujućeg nedjeljnog glasanja. Ni Tomislav Karamarko, tvrde HDZ-ovi insajderi, još ne zna treba li ga pobjeda Kolinde Grabar Kitarović više radovati ili plašiti. Bilo bi logično da promjena na Pantovčaku rezultira nekim pomjeranjima u strankama kojih se izborni rezultat tiče.

Katarzični proces

Šef Vlade odmah je pokazao da poraz u njemu neće pokrenuti nikakav katarzičan proces. U Banskim dvorima, saznajemo, nema razgovara o promjeni strategije, niti o pokretanju bilo kakvih dosad odgađanih reformi ni akcijskih incijativa. Zoran Milanović u izbornoj se noći nije ponašao kao premijer jedne civilizirane države, nego kao nekakav lokalni huligan, koji traži priliku da se potuče. Teško je izvrijeđao ženu koja je upravo osvojila izbore, pokazujući da će i dalje pokušati ostati u sedlu predstavljajući se kao zadnja linija obrane od povratka “krimalne zadruge” na vlast. Uvjerenje da će s novom predsjednicom lakše izaći na kraj, tumači jedan od bivših bliskih Milanovićevih suradnika, vjerojatno je refleks njegova generalnog stava prema ženama.

Premda bi bilo logično očekivati da će gubitak i četvrtih izbora u nizu morati otvoriti neka pitanja u SDP-u, uključujući i propitivanje kapaciteta stranačkih kormilara, teško da će se to dogoditi. U vrhu partije smatraju da je Josipović na unutarstranačka zbivanja lakše mogao utjecati kao izborni pobjednik, nego kao izborni gubitnik. Milanović je dobro znao da bez uspjeha na predsjedničkim izborima za njegovu vlast nema spasa, ali je posve sigurno znao i to da njegov opstanak na čelu stranke u tom slučaju nije obavezan, nego je štoviše krajnje neizvjestan. Premda pobijeđen, Josipović se silaskom s Pantovčaka ne namjerava odreći političkih ambicija. Mnogi će u njemu već vidjeti novog lidera SDP-a i ljevice. Mnogi ga uvjeravaju da s političkim kapitalom od preko milijun glasova ne smije bacati koplje u trnje.

Jahanje u propast

Drugi tvrde da je ipak teško ranjen, a da mu i inače nedostaje za takvu ulogu nužne odlučnosti. Ivo Josipović, objašnjava jedan od SDP-ovih kapitalaca, ima političku ozbiljnost i kapacitet, ali Milanović ima prezidencijalni sustav funkcioniranja stranke. Sva je moć u SDP-u u njegovim rukama. Teško da se do izbora u tom pogledu bilo što može promijeniti i teško je vidjeti na koga bi se Josipović u eventualnom pokušaju osvajanja SDP-a mogao osloniti. Milanovićeva je stranka kadrovski potpuno opustošena, pa će - prognoziraju upućeni - idućih mjeseci, sve do izbora, nezaustavljivo jahati u svoju propast.

Nikakve ozbiljne promjene, tvrde upućeni, ne treba očekivati ni u HDZ-u. Uspjeh Kolinde Grabar Kitarović neće rezultirati provjetravanjem ni modernizacijom stranke, nego upravo suprotno, cementiranjem postojećih politika i odnosa. Nagađanja da bi nova predsjednica RH mogla djelovati na omekšavanje često ekstremne retorike HDZ-ovih šefova oslanjaju se na dva stupa. Prvo, na njenu bliskost s umjerenom frakcijom u HDZ-u, koja je dosad bila potpuno marginalizirana, što bi se, kao, njenim utjecajem trebalo promijeniti. Drugo, oslanjaju se na procjenu da je žestoko HDZ-ovo desničarenje ograničenog dometa, da ne može donijeti željeni uspjeh na parlamentarnim izborima, pa bi stranka u lovu na glasove centra trebala kopirati taktiku gospođe Kitarović. Njen je rezultat svakako, upozorava jedan od političara iz orbite nove predsjednice, mnogo bolji od rezultata Karamarkova HDZ-a. Ali insajderi iz HDZ-a tvrde da to uopće nije realno. Pobjeda na predsjedničkim izborima nije oslabila, nego je silno ojačala poziciju šefa stranke, kao i utjecaj njegova glavnog operativca Milijana Brkića. Njih dvojica zauzimanje Pantovčaka već interpretiraju kao vlastitu ili zaslugu stranke, a ne postignuće Kolinde Grabar Kitarović. Najnovija u čitavom nizu izbornih pobjeda smatra se dokazom da sjajno upravljaju strankom i nema im ravnih u osvajanju izbora. Glasovi nezadovoljstva u HDZ-u gotovo šapatom izgovaraju neka pitanja: Tko se takvoj reputaciji može suprotstaviti? Tko sada može dovesti u pitanje policijsko-obavještajno armirani ustroj stranke? Tko neciviliziranu i mržnje prepunu retoriku kojom se stranka u kampanji služila?

Ojačana samosvijest

Procjena je dobro upućenih krugova da se Kitarović neće uspjeti oteti kontroli HDZ-ovih šefova. Premda je ne treba podcijeniti. Dobro je poznato da se ona za svoju poziciju uvijek znala izboriti. Usto, položaj predsjednice ojačat će njenu samosvijest.

Ali u vrhu HDZ-a očekuju da će se euforija oko nje brzo ispuhati. Podijelila je u kampanji previše obećanja, od kojih najveći dio - sve da i hoće - ne može ispuniti. Obećala je da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama Europe, ali svi znaju da je to sanak pusti.

Kolinda Grabar Kitarović za državu i za svoju funkciju najviše može napraviti bude li se zaista držala kao predsjednica svih građana - objašnjava jedan visoki politički izvor, koji tvrdi da uloga šefice države mora biti integrirajuća. Pluralnost i konfliktnost prirodno su stanje demokratskog društva. Utoliko ni podjele u Hrvatskoj ne bi trebale biti smetnja. Problem je u potpunoj nesposobnosti hrvatske politike i društva da unutarnje napetosti rješava na civiliziran način. Umjesto kulture dijaloga i uvažavanja različitosti cvjeta kultura mržnje i međusobnog potiranja. To bi trebao biti prostor u kojem bi se Kolinda Grabar Kitarović mogla i morala iskazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:22