ODRŽAVANJE POGONA

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto Hrvati ne plaćaju poreze? Jer država ne zna trošiti novac

 Damjan Tadic / CROPIX;

Mrkvom ili batinom? Slavko Linić nikad si nije postavio ovo pitanje. Odlučio se za batinu. Zatvara kafiće, restorane i “turističke simbole” kojima se ponosimo bez razmišljanja, jer porezni su inspektori ustanovili da za to postoji razlog. Ima li netko nešto protiv Linićeve beskompromisne akcije ? Ne.

Linića volimo, kažu sva istraživanja, jer uvodi red. U praksi to, međutim, baš i ne funkcionira.

Navodno se mora samo umrijeti i platiti porez, sve ostalo stvar je izbora. Od smrti ljudi očekuju različite stvari, ovisno o stupnju obrazovanja, odgoju ili religiji kojoj pripadaju. Porez je ipak nešto drukčiji. Tu svi imamo ista očekivanja. Ako ga platimo, računamo da smo tim novcem nešto kupili. Ako si nismo pribavili neko dobro, a onda smo dali novac za neku uslugu. Plaćajući porez financiramo dobrobit zajednice. Promatramo li stvari tako, uredno plaćanje poreza dokaz je civilizacijske razine društva.

Posve je zato jasno da ministar Linić razbija glavu tražeći odgovor na pitanje zašto Hrvati nisu skloni plaćanju poreza. Odgovor je jednako tako jednostavan: od plaćanja sve viših nameta čini se da u Hrvatskoj sve manje građana ima konkretne koristi.

Naučili smo ili barem u to vjerujemo, da čak i ako platimo sav porez koji dugujemo državi, na kraju ipak nećemo imati učinkovitiju birokraciju, brže i sposobnije sudstvo, kvalitenije obrazovanje ili bolju zdravstvenu zaštitu. Upravo suprotno, nesposobnih birokrata će biti sve više, sudovi će odluke i dalje donositi sve sporije, a o zdravlju i obrazovanju ćemo se morati pobrinuti sami. Dobrobit zajednice izostaje.

Evo konkretnog primjera. Ako se u Istri bavimo turizmom i poštujemo zakone, strepit ćemo od kazne koju bi nam mogli naplatiti jer turiste nismo prijavili na vrijeme zato što je turistička zajednica u mjestu Marčana odlučila ne raditi od subote do utorka između 3. i 5. kolovoza, kada su spojili vikend s prazničnim ponedjeljkom. Budući da ne rade, kaznu vjerojatno neće naplatiti, ali neće je ni platiti jer nisu radili.

Ne volimo plaćati poreze jer ne vjerujemo da nam to išta dobro može donijeti. S druge strane, iskustvo nam je pokazalo da ćemo, zažmirimo li mesaru ili konobaru na tome što nam nije donio račun, sutra dobiti bolji komad mesa ili finije smućenu kavu.

Pošteno plaćanje poreza jest najbolji odraz patriotizma, ali samo ako ga plaćamo svi i ako država kojoj plaćamo porez taj novac troši na korist svih svojih građana. Sve dok većina poreznog prihoda odlazi na održavanje hladnog pogona države mi se imamo pravo pitati - tko je koga prevario i čiji je novac na kraju utajen. A Linić bi se ipak mogao zapitati bi li uz batinu i mrkva u obiliku veće dobrobiti za zajednicu pomogla u naplati poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:16