KORUPCIJA

KONAČNI PAD BOŽIDARA KALMETE? Nakon nove optužnice i HDZ diže ruke od svog moćnika, izvor iz stranke: 'On u HDZ-u sigurno nema političku budućnost'

 Andrija Lucic / CROPIX

Dinko Cvitan ovo je napravio kako bi se dodvorio Mostu da dobije još jedan mandat. A onu prvu optužnicu protiv mene u aferi Remorker Cvitan je, po mom dubokom uvjerenju, nakon godinu dana proširio, i to po nalogu Zorana Milanovića i njegovih egzekutora - rekao nam je jučer zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta.

U samo desetak dana protiv Kalmete je podignuta već druga optužnica: USKOK ga tereti zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti u slučaju produkcije filma “Prometna renesansa Hrvatske”. Proziva ga se da je mimo postupaka javne nabave s Fimi-Medijom dogovorio produkciju tog filma, čime je Ministarstvo oštetio za 612 tisuća kuna. Kalmeti je, podsjetimo, prije desetak dana potvrđena i optužnica u aferi HAC Remorker. Pred Kalmetom su, čini se, dva ozbiljna sudska procesa, bliže se lokalni izbori, pa se nameće pitanje što će poduzeti vrh HDZ-a i je li gradonačelnik s dvije optužnice ipak pretežak teret za Plenkovićev novi HDZ? Je li ovo konačan početak kraja moćnog HDZ-ovca?

Dodvoravanje

Državno odvjetništvo jučer je odmah reagiralo na Kalmetine izjave navodeći da “glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje”.

“Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra predstavljaju, kako je sam izjavio, njegovo ‘duboko uvjerenje i mišljenje’ za koje nije ponudio niti jedan razumni argument... Sud je potvrdio optužnicu protiv navedenog okrivljenika i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti danas podignute optužnice sud tek odlučivati”, objavio je DORH.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, doznajemo, jučer oko cijelog slučaja nije kontaktirao s Kalmetom, a da se još nije čuo s vrhom stranke, potvrdio nam je jučer poslijepodne i Kalmeta. U stranci nitko sa sigurnošću nije mogao reći što će u slučaju Kalmeta i njegovih optužnica poduzeti vodstvo HDZ-a.

- Teško je reći. Mislim da ćemo to pitanje otvoriti na Predsjedništvu - smatra jedan član tog tijela.

Politički tajnik stranke i ministar vanjskih poslova Davor Stier je, pak, novinarima rekao da ne vidi niti jedan razlog da se Kalmetu isključi iz stranke.

- To u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom slučaju gdje se poštuje presumpcija nevinosti, ne bi trebalo biti u pitanju, a drugo je što se tiče političkih implikacija budućih mogućih kandidatura - komentirao je Stier, dodajući da buduće kandidature treba raspraviti na stranačkim tijelima.

- Nije se to još raspravljalo, i pitanje je na kojim stranačkim tijelima, pretpostavljam da je to naša županijska organizacija u Zadarskoj županiji - kazao je Stier.

Tiha diplomacija

Izvor blizak vrhu stranke komentirao je, pak, da “Kalmeta sigurno u HDZ-u više nema političku budućnost”.

- Poslije druge optužnice sasvim je sigurno da iza Kalmete više ne može nitko stati - rekao je izvor blizak vrhu HDZ-a. Dodao je također da će biti posla za tzv. tihu diplomaciju jer slučaj Kalmeta, ističe naš sugovornik, neće se moći riješiti preko noći.

- Bit će to proces, jer ako padne Kalmeta, pada cijeli sustav koji je postavio u Zadru, a tamo nisu slabi, osvojili su osam mandata, njegovi ljudi su u Gradu, neće to ići lako - rezimira naš sugovornik. Neki od članova zadarskog HDZ-a rekli su nam da će Kalmeti biti teško obavljati posao uz optužnice.

- Poštujem ono što je Kalmeta napravio za Zadar. No, mislim da je sam najavio da se više ne planira kandidirati na odgovorne funkcije kao što je, primjerice, mjesto gradonačelnika - komentirao je naš sugovornik.

Priča o famoznom promotivnom filmu “Prometna renesansa Hrvatske”, koji je plaćen sredstvima poreznih obveznika, a nikada nigdje nije prikazan u svrhu promidžbe, jučer je dobila svoj epilog u vidu USKOK-ove optužnice protiv Kalmete.

Ručak s N. Jurak

Do saznanja o ovom sada inkriminiranom poslu istražitelji su došli još prije pet-šest godina tijekom istrage u aferi Fimi-Media vezano uz izvlačenje novca iz javnih poduzeća putem te marketinške tvrtke. Međutim, glavnina istrage tada je bila usmjerena prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu i milijunima kuna koji su se u organizaciji nekadašnjeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića preko Fimi-Medije slijevali prema, kako je poslije optužio USKOK, HDZ-u i samom Sanaderu. Prema optužnici, Kalmeta je izradu filma dogovorio s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi-Medije, i to uz izuzeće tog posla od postupka javne nabave i “znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanje tog filma sredstvima Ministarstva”. Sukladno dogovoru, Fimi-Media je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavila račun od 612.159,40 kuna, ali ga Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva. Kalmeta i N. Jurak potom su, tvrdi USKOK, dogovorili sastavljanje potrebne dokumentacije za plaćanje računa koju su antedatirali. Fimi-Media je sastavila ponudu s datumom od 15. veljače 2008. i Ugovor o suradnji s datumom zaključivanja od 12. ožujka 2008., koji je potpisao osobno Kalmeta. Na temelju te dokumentacije 8. rujna 2008. Ministarstvo je platilo račun Fimi-Mediji.

Sama N. Jurak je u svojem iskazu USKOK-u ispričala je kako je došlo do realizacije posla potvrdivši pritom da je taj film zapravo već ranije bio izrađen, kao i da je HAC već imao gotove filmove i animacije iste tematike. Upravo te HAC-ove materijale produkcijska kuća Inkognito koristila je za montažu “Prometne renesanse Hrvatske”, navela je Jurak. Prema njezinim riječima, o izradi filma izravno je razgovarala s Kalmetom i Livakovićem, te je ustvrdila da je Fimi-Media “dobro zaradila na tom poslu”. Kazala je i kako je došlo do problema jer ugovor koji su poslali u Ministarstvo nikada nisu dobili natrag potpisan, kao i da račun dugo nije bio plaćen. No, to je ispravljeno nakon jednog ručka s Kalmetom i njegovim suradnikom, dodala je Jurak.

I njezina suradnica Anita Lončar Papeš potvrdila je da Ministarstvo nije moglo platiti po izdanom računu jer nije bilo dokumentacije. To je riješeno nakon jednog ručka s Kalmetom s kojega ju je Jurak nazvala i dala joj Kalmetu, koji joj je rekao da će joj se javiti “gospodin Tufekčić iz Ministarstva”, što se i dogodilo pa mu je poslije predala ponudu i ugovor.

Most: Ne utječemo ni na koga, neka nevinost dokaže na sudu

U Mostu su s indignacijom odbacili izjave Božidara Kalmete da se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ovom novom optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika dodvorava Mostu, a prema njihovu mišljenju, svi s tako ozbiljnim optužnicama trebali bi odstupiti dok se ne donese pravomoćna presuda.

- Most se oduvijek zalagao i zalagat će se za neovisnost pravosuđa, naravno, prije svega Državnog odvjetništva na čelu s gospodinom Cvitanom. S indignacijom odbacujemo bilo kakvu ideju da se nama itko dodvorava i da utječemo na bilo koga kad su u pitanju DORH-ove optužnice. Mi nismo imali nikakav utjecaj ni prije na gospodina Cvitana ili bilo koga drugog u DORH-u, niti imamo utjecaj na njihov rad danas. To se najbolje vidi po našem zalaganju u Saboru za neovisnost institucija koje se bave ovom problematikom. Zalažemo se za učinkovito pravosuđe u kojem su svi jednaki pred zakonom, posebno kad je riječ o korupciji, koja je apsolutno rak-rana države - poručio je jučer za Jutarnji Maro Kristić, Mostov saborski zastupnik. Kristić dodaje da Kalmeta slobodno prijavi institucijama svoje sumnje da su oni utjecali na Cvitana jer se tu onda radi o optužbama za kazneno djelo.

- Mi to odlučno odbacujemo i smatramo neprihvatljivim. Usput, pozivamo gospodina Kalmetu da svoju nevinost pokuša dokazati na sudu, a da nas ne upliće u nešto s čime apsolutno nemamo nikakve veze. Most pozdravlja sva nastojanja koja će od Hrvatske napraviti sretniju i bolju državu - kaže Kristić. (Goran Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:42