HOTEL U DUBROVNIKU

KONAČNO PRODAN BELVEDEREHotel je kupio ruski tajkun koji jeu Hrvatsku doveo Fabergeova jaja

Hotel je na dražbi prodan za 12,18 milijuna eura tvrtki Vila Larus povezanoj s Viktorom Vekselbergom
 Cropix

Jedini neobnovljeni dubrovački hotel Belvedere prodan je na današnjoj javnoj dražbi za 12,18 milijuna eura ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu.

Nakon što se na prvoj javnoj dražbi u studenom prošle godine nije pojavio niti jedan potencijalni kupac koji je za Belvedere bio spreman platiti 24,36 milijuna eura, devastirani dubrovački hotel danas je prodan za polovicu početne cijene. Jedinu ponudu u zagrebačkom javnobilježničkom uredu dala je Elena Arinushkina, direktorica tvrtke Vila Larus d.o.o., koja nije željela otkriti ništa o investoru.

Neslužbeno su nam iz kruga investitora ipak potvrdili da iza tvrtke Vila Larus, koja je s osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna 2011. godine osnovana u Dubrovniku, stoji ruski bogataš Viktor Feliksovič Vekselberg, čije se bogatstvo procjenjuje na 17 milijardi dolara. Vekselberg se obogatio na aluminiju, a veliki je zaljubljenik u Dubrovnik u kojem već ima vilu i restoran. Također, 2007. godine je u Dubrovnik doveo gala izložbu Fabergeovih jaja.

Prema podacima iz sudskog registra, osnivač tvrtke Vila Larus je Winlet Investment Holdings LTD s Bahama. Nema zaposlenih i prihodi joj se kreću oko sto tisuća kuna. Vila Larus uredno je 48 sati prije održavanja dražbe uplatila 10 posto početne cijene, dakle 2,43 milijuna eura. Da bi kupnja bila konačna, u roku od 30 dana moraju uplatiti razliku do postignute cijene, dakle još 9,74 milijuna eura.

Budući da je Belvedere u stečaju, od tog će se novca prvo namiriti Ina koja kao fiducijarni vjerovnik, a nekadašnji vlasnik 31,8 posto tvrtke potražuje oko šest milijuna eura i pokrenula je prodaju hotela. Bivših sedam radnika potražuje oko 300.000 eura, a svoja bi potraživanja trebao namiriti i nekadašnji većinski vlasnik Zvonko Stojević iz Beča. Taj hrvatsko-britanski poduzetnik imao je preko tvrtke Cleostone registrirane u Panami 53,75 posto dionica. Stojević je godinama najavljivao veliko ulaganje u Belvedere koje nikada nije realizirao, a preko svojih odvjetnika i jučer je neuspješno pokušao odgoditi samu dražbu tvrdeći da Ina nikada nije odgovorila na njegovu ponudu otkupa njenih potraživanja.

Zoran Kusalo / CROPIX
Dubrovnik, 070411.Na fotografiji hotel Belvedere.Foto: Zoran Kusalo / CROPIX

- Iznos za koji je prodan Belvedere dovoljan je da se u cijelosti mogu podmiriti sva priznata potraživanja u stečaju. Tehnički stečaj može biti zaključen u roku od oko šest mjeseci, ali vlasnik može raspolagati hotelom čim uplati preostali novac - pojašnjava stečajna upraviteljica Ivanka Sušić.

Stečaj Belvederea pokrenuli su radnici zbog neisplaćenih plaća još u srpnju 2012. godine.

Dubrovački Belvedere, nekadašnji simbol luksuza, jedna je od hrvatskih turističkih destinacija s najvećim potencijalom. Riječ je o kompleksu od čak 45.000 četvornih metara u elitnom dubrovačkom dijelu Ploče s predivnim pogledom na staru gradsku jezgru i otok Lokrum. Procjenjuje se da ruševni hotel nakon 20 godina propadanja treba potpuno srušiti i u turistički kompleks s velikim potencijalom investirati najmanje stotinjak milijuna eura.

Admir Buljubasic / CROPIX
Dubrovnik, 070808.Hotel Belvedere, koji je devastiran u Domovinskom ratu, stoji ne obnovljen i ceka investitora.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:52