EPILOGA ANTIKORUPCIJSKE AKCIJE NA MEDICINI

KORUPCIJA NA MEDICINI Višnja Lončar više nije Bajićeva zamjenica: Razriješena dužnosti na vlastiti zahtjev!

Zamjenica Glavnog državnog odvjetnika RH Višnja Lončar razrješena je dužnosti na vlastiti zahtjev, priopćilo je DORH. Epilog je to antikorupcijske akcije na Madicinskom fakultetu u Zagrebu kojom su obuhvaćeni njezin suprug Božo Lončar i sin Hrvoje Lončar.

Uglednog kirurga iz KB Dubrava Božu Lončara USKOK u istrazi vezanoj za kupnje ispita na medicini sumnjiči da je pokušao kupiti ispit iz anatomije za svom sina Hrvoja. Najprije je, prema optužbi, unaprijed nabavio pisani ispit, ali sin unatoč tome nije prošao. Potom s izvanrednim profesorom Zlatkom Kelovićem krenuo u izravan dogovor da njegov sin student na sljedećem roku 27. rujna ove godine, uz određenu novčanu naknadu položi anatomiju.

Međutim, dan prije ispita obitelji Lončar obratio se policajac iz PN USKOK-a Marko Svalina obavijestivši ih da su upali u mjere tajnog nadzora koje se provode s ciljem razbijanja korupcije na fakultetu. Hrvoje Lončar nije izišao na ispit, a potom dolazi do uhićenja najprije Svlaine i njegovog kolege zbog odavanja tajnih informacija ne samo obitleji Lončar već i drugim osobama nad kojima je PN USKOK provodio tajne akcije zbog sumnji u kaznena djela iz sfere organiziranog i gospodarskog kriminala.

Ubrzo su usljedila i uhićenja na Medicini. Hrvoje Lončar je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode, a njegov otac je i dalje u istražnom zatvoru.

Sudbina zamjenice Mladena Bajića, Višnje Lončar bila je neizvjesna. Naime, prema neslužbenim infromacijama ona je svom šefu prijavila “pucanje” mjera, odnosno dojavu policajca Svaline. No, Višnja Lončar je u međuvremenu sama podnijela zahtjev da je se razrješi dužnosti zamjenice Glavnog državnog odvjetnika. Državnoodvjetničko vijeće jučer je prihvatilo njezin zahtjev za razrješenjem.

Osim Bajićeve zamjenice, Državnoodvjetničko vijeće jučer je razrješilo dužnosti i dvoje zamjenika Županijske državne odvjetnice u Zagrebu, Peru Dragosavca i Marije Jambor te zamjenika zagrebačke Općinske državne odvjetnice Hrvobrana Jaića, koji su također sami podnijeli zahtjeve za razrješenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:20