NOVI DETALJI AFERE

KORUPCIJA, SEKS I MOĆ: TRI BJEGUNCA SKLONILA SU SE U HRVATSKU Tri glavnoosumnjičena javila su se iz Zadra

Češki premijer Petr Nečas podnio je jučer ostavku, nakon je u petak, zbog korupcijskog skandala čiji tragovi vode sve do Hrvatske, uhićeno osam ljudi iz vrha vlasti, uključujući i šeficu Nečasova kabineta.

Lijepa naša, doduše, ovaj put nema veze s korupcijom: čini se da su se na našim plažama baš u vrijeme kada su češki istražitelji krenuli u akciju uhićenja, našla dvojica bogatih lobista i jedan političar, za koje češki mediji pišu da bi da su bili u Češkoj vjerojatno također bili uhićeni. Novinari ipak spekuliraju da praški vijećnik Tomáš Hrdlička te bogati biznismeni i lobisti Roman Janoušek i Ivo Rittig u Hrvatskoj u to vrijeme ipak nisu bili slučajno, samo da bi uživali u moru i suncu - nego zato što su ih njihovi prijatelji iz antikorupcijske policije i tužiteljstva upozorili da kreću uhićenja.

Utočište na Jadranu

Janoušek, prijatelj praškog gradonačelnika Pavela Béma, češkim je novinarima rekao da je u Zadru, gdje redovito ljetuje, objavila je Mladá fronta Dnes. Portal Aktualne piše kako nije jasno što uopće radi u inozemstvu, budući da ga kod kuće čeka suđenje za prometnu nesreću u kojoj je u pijanom stanju pregazio jednu ženu, pa pobjegao s mjesta nesreće - zbog čega mu prijeti deset godina zatvora.

INFOGRAFIKA: 3 KRAHA AFERE

Rittig je moćni biznismen, lobist sa stalnom adresom u Monaku, poznat je i kao donator Nečasove Građanske demokratske stranke, za kojeg portal Lidovek piše da je također u Hrvatskoj. Baš kao i Hrdlička, moćni vijećnik i član premijerove stranke s prijateljima u praškog gradskoj upravi.

- Nisam tu na odmoru, nego poslom. Vraćam se tijekom vikenda, idući tjedan bit ću u zemlji - rekao je u petak za portal Aktualne.

Svu se trojicu već godinama spominje da pripadaju “kumovima” koji drmaju Građanskom demokratskom strankom, “zakulisnim igračima” koji zapravo određuju politiku u zemlji. U aktualnoj istrazi zbog koje je jučer premijer dao ostavku i zbog koje je pala vlada, trojac je sada navodno osumnjičen da su namještali natječaje gradske uprave i prali novac. Suradnik im je bio i bivši gradski tužitelj Libor Grygarek, kojeg su mediji povezivali s Janoušekom još 2011., kada je otkriveno da su dvojica muškaraca bili u kontaktu u vrijeme kada je praško tužiteljstvo bavilo s pet slučajeva povezanih s Janoušekom.

Sanduci zlata i novca

Češki mediji spekuliraju kako bi se na lobiste mogla odnositi i tvrdnje policije da su u racijama u petak zaplijenjeni deset kilograma zlata i 150 miljuna kruna (oko 43 milijuna kuna) u gotovini - no službeno to nije potvrđeno. Da je policija tražila novac u Rittigovoj vili novinari su zaključili po tome što je u akciji sudjelovala specijalna jedinica austrijska policija sa psima uvježbanima za pronalaženje novčanica. No, njegova odvjetnica Karolina Babaková tvrdi da iz kuće nije iznesen nikakav novac.

- Na interentu ima fotografija policajaca koji iznose goleme vreće. Ali to je vjerojatno nedužni sadržaj računala - rekla je.

Za Rittiga češki mediji pišu da bi mogao biti upleten i u drugi krak skandala: onaj s podmićivanjem trojice zastupnika premijerove stranke. Ivan Fuksa, Petr Tluchor i Marek Šnajdr su se protivili vladinoj poreznoj reformi, ali je ona u parlamentu ipak prošla jer se trojac nije pojavio na glasanju. Prema najčešće spominjanoj verziji, dobro plaćenim poslovima u državnim tvrtkama potkupila ih je šefica Nečasova kabineta Jana Nagyová, no poneki komentator postavlja pitanje i jesu li možda u zamjenu za izostanak s glasanja primili i novac, te je li i u tome prste imao Rittig - koji je s Nagyovom godinama u dobrim odnosima. Nakon izglasavanja reforme, Tluchor je dobio mjesto u upravi Čeških željeznica, Šnajdr u naftnoj tvrkti Čepro, a Fuksa u Češkom aeroholdingu.

Žena zmaj

Policijski izvori navode da je upravo Nagyová, o kojoj se govorilo kao jednoj od najmoćnijih žena u Češkoj, poveznica između sva tri kraka afere, od kojih maštu javnosti najviše golica onaj da su Nagyová i Nečas bili ljubavnici i da je ona vojnoj obavještajnoj službi naredila da mu špijunira ženu. Iako Nagyová tvrdi da je prisluškivanjem zapravo htjela spasiti premijera i njegovu obitelj od skandala - jer je saznala da se premijerova supruga Radka počela družiti s Jehovinim svjedocima i da je za njih počela skupljati novac - u medije su procurili dokumenti, navodno policijska izvješća, iz kojih se vidi da su istražitelji vjerovali kako je njihov odnos bio više od poslovnog, kao i da je Nagyová radila pritisak na Nečasa da se razvede - što je on uistinu najavio prošlog tjedna.

No, ako je Nagyová dala špijunirati Radku Nečasovu, i sama je na kraju bila prisluškivana: češki mediji pišu da je istražujući Janoušeka i Grygareka, policija počela prisluškivati i premijerovu šeficu kabineta. Prisluškivanje je trajalo godinu dana i navodno je ta operacija presrela i neke vrlo intimne razgovore i SMS-ove između navodnog ljubavnog para.

“Seks preko telefona”, vrištalo je jučer s naslovnice tabloida Blesk - ali čini se da je to ipak samo interpretacija, jer detalji nisu objavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:07