PREMIJER IZVIŽDAN

KOSOR: 'Knin nije mjesto za izražavanje neprijateljstva'; ĆESIĆ ROJS: 'Ja zviždim svakome, osim Tuđmanu i Šušku!'

"Postoji puno načina za izražavanje nezadovoljstva državnom politikom, a najbolje mjesto za to su biračke kutije, odnosno birački listići, a nikako na Dan pobjede koji pripada svima nama", rekla je Kosor danas u Kninu

KNIN - Bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako nije dobro što se danas u Kninu zviždalo aktualnom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću jer, kako je rekla, Dan pobjede pripada svima nama.

"Postoji puno načina za izražavanje nezadovoljstva državnom politikom, a najbolje mjesto za to su biračke kutije, odnosno birački listići, a nikako na Dan pobjede koji pripada svima nama", rekla je Kosor danas u Kninu, odgovarajući na novinarski upit kako komentira današnje zviždanje premijeru Zoranu Milanoviću dok je držao govor na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Rekla je i da zna kako se Milanović danas osjećao. "Bez obzira slažemo li se ili ne u vezi politike, mislim da nije mjesto u Kninu, pogotovu nije mjesto za izražavanje neprijateljstva iz gomile", rekla je Kosor. Istaknula je kako je ona uvijek za to da se kaže „jasno i glasno, imenom i prezimenom ako se s nekim ili nekom politikom ne slažemo“ „Ali, iz gomile ne odobravam“, dodala je.

Po njenim riječima, zbog zviždanja je "bilo neugodno i generalima koji su danas prvi put nakon tolikih godina u Kninu“.

Svečanosti u Kninu nazočili su generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, a Kosor je podsjetila kako je upravo ona prije dvije godine, dok je bila premijerka, na svečanost i Kninu pozdravila dvojicu, Gotovinu i Markača, koji su tada bili u haaškom zatvoru.

Na upit je li ona dobila poziv na današnju svečanost u Kninu, Kosor je odgovorila potvrdno.

Novinari su pitali Ljubu Ćesića Rojsa kako on komentira današnje zviždanje u Kninu premijeru Milanoviću, a Rojs je odgovorio kako to treba pitati Milanovića. Slijedilo je pitanje je li on zviždao, a Rojs je odgovorio: „Ja zviždim svakomu, osim Franji Tuđmanu i Gojku Šušku“.

Znatiželjnim novinarima general Rahim Ademi izjavio je kako on nije zviždao premijeru Milanoviću. „Ja poštujem institucije“, kazao je.

Iako je bila najavljena mogućnost izjava za medije sudionika današnje središnje svečanosti, nakon njenog završetka to se nije dogodilo pošto su sudionici odbili davati izjave mnoštvu okupljenih novinara.

Novinarima nije bila omogućena nazočnost u kninskom Domu Hrvatske vojske tijekom svečanog prijema potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Predraga Matića za ratne zapovijednike i sudionike "Oluje".

Novinarima je također bio onemogućen ulazak u Dom Hrvatske vojske za vrijeme otvaranja izložbe i predstavljanja monografije „Dan poslije“. Na oba događaja, koji su bili zatvoreni za novinare, nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:07