DETALJI SASTANKA

Kosor Kosoru: Ovdje vodimo državu, a ne mjesnu zajednicu!

Darinko Kosor nije ostavio dobar dojam na premijerku nakon susreta u Banskim dvorima
 Šime Šokota/CROPIX

ZAGREB - Na jučerašnjem sastanku Jadranke Kosor i Darinka Kosora šefica Vlade ponovila da se nema namjeru sastajati u četiri oka s predsjednikom HSLS-a.

Šefica HDZ-a, očito, još nije spremna preći preko problema koje je imala u stranačkom ratu između Kosora i Vojkovića, nekoć bliskih prijatelja, a sada suparnika.

Upadice HSLS-a

Cijeli sastanak, kako tvrde upućeni, protekao je u bizarnoj atmosferi.

Primjerice, HSLS-ov Kosor se HDZ-ovoj Kosor uporno obraćao s “ti”, a ona mu je odgovarala “vi”. Premijerka je, također, bila iznenađena činjenicom da su Kosorove rečenice često prekidali HSLS-ovci ulazeći s njim u oštre polemike i objašnjavajući što je šef njihove stranke htio ili nije htio reći.

U jednom trenutku predsjednica HDZ-a rekla je Kosoru da razgovaraju o stvarima koji se “odnose na vođenje države, a ne mjesne zajednice”. Isti izvor je otkrio da su neki od sudionika sastanka bili spremni otići prije kraja.

Bez autoriteta

Unatoč pomirljivim izjavama nakon razgovora, Darinko Kosor ostaje u velikim problemima. Vrhu HDZ-a sada je jasno da je šef HSLS-a ima ozbiljnih problema u održavanju svog autoriteta u stranci nakon propusta koje je imao proteklih tjedana. Sastanak je pokazao i da vr stranke ne dijeli strategiju udaljavanja od HDZ-a i približavanja SDP-u.

S druge strane, objašnjavaju izvori Jutarnjeg, Vojković ne bi trebao biti miran. Jadranka Kosor nije tražila njegovu smjenu iz Croatia osiguranja, ali dio HDZ-a drži ga jednako odgovornim za probleme u koaliciji kao i Darinka Kosora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:16