'LIKVIDACIJA JE LOŠA ODLUKA'

Kosor: Neka Milanović izdvoji za Vjesnik iz proračuna za Ured premijera

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Likvidacija Vjesnika bila bi loša odluka. Radi se o jednom od brandova i vrijednosti Hrvatske, ustvrdila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon što se sastala s glavnim urednikom tih novina Brunom Lopandićem te direktorom nakladnika Bojanom Divjakom, inače nećakom potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa.

Kosor je istaknula kako bi bilo dobro da se osigura novac za privremeno financiranje, tri ili četiri mjeseca, nakon čega bi se našlo konačno rješenje.

- Za to je potrebno oko pet milijuna kuna. Taj se novac može pronaći u proračunu. Primjerice, proračun Ureda predsjednika Vlade povećan je s lanjskih 2,7 na 8 milijuna kuna. Ili se novac može namaknuti na stavci "potpora civilnom društvu". Lani je ta stavka iznosila 40 milijuna kuna, a ove godine čak 105 milijuna. Predlažem da ta stavka bude 100 milijuna, a da se ostalih pet prebaci Vjesniku - kazala je Kosor, koja je najavila da će o problemu Vjesnika pokušati razgovarati s premijerom.

Najavila je da će opet pisati premijeru, kao i kad su se spominjali "kosturi u ormaru", a na koji Kosor dosad nije dolbila odgovor. Ako se ne uspiju dogovoriti, Kosor je najavila da će HDZ predložiti amandman.

Divjak i Lopandić, iako su puno govorili, nisu dali ključne odgovore, od toga koliko iznose dubioze Vjesnika do naklade, koja je i nakon pola sata konferencije za novinare ostala - tajna. Dvojac je ustvrdio kako Vjesnik nema nikakvih dubioza. Ipak, kad je novinare zanimalo znači li to da se Vjesnik uspjeva "pokriti od prodaje i marketinga", uglas su odgovorili - naravno da ne!

Niti na pitanje koji je konačni plan za Vjesnik, nisu odgovorili. Tek je Lopandić ustvrdio kako je jedan od modela objedinjavanje javnog servisa - Hine, javne televizije i Vjesnika.

Divjak je istaknuo kako se ne slaže s metodama ogranaka HND-a i sindikata Vjesnika koji borbu za Vjesnik temelje na tvrdnjama kako se Vjesnik gasi zbog vrijednog zemljišta. Divjak je kazao kako to nije točno, jer da je nakladnik Vjesnika Narodne novine press, koje - tvrdi Divjak - u vlasništvu nemaju ništa osim računala, dok prostorije u kojima je Vjesnik nisu vlasnišvo nego su u najmu.

Jadranka Kosor je na pitanje osjeća li se suodgovorna za situaciju u kojoj se Vjesnik našao, kazala da se ne osjeća krivom jer je Vjesniku davala bezupitnu potporu i tijekom prošle godine pomoć od 18 milijuna kuna. Novinare je zanimalo i je li Kosor, u mandatu premijerke, bila zadovoljna brojem svojih fotografija u Vjesniku, je li tih fotografija bilo premalo ili previše.

- Nigdje, pa ni tamo nisam zbrajala svoje fotografije. Imala sam pametnijeg posla - odbrusila je Kosor te je ustvrdila kako nije imala nikakvog utjecaja na uređivačku politiku.

- Mi smo se premalo čuli - ustvrdio je Lopandić, a Kosor ga je ispravila:

- Mi, gospodin Lopandić i ja nismo se nikada čuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:56