REKONSTRUKCIJA VLADE

Kosor nikome ništa ne govori, ali ministri znaju. Koga prekriži, taj će završiti u Remetincu

Ni Kosoričini najbliži suradnici ne znaju što smjera. Grčevitu bitku za ministarske fotelje posljednjih dana dodatno je pojačala presuda bivšem ministru obrane i unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, premda je to više puta najavila, saznao je Jutarnji list, još nije obavijestila svoje suradnike o detaljima rekonstrukcije Vlade. Tako da još uvijek nitko, pa ni njeni najbliži suradnici, ne zna što zapravo smjera premijerka i koga se namjerava odreći. Takva situacija izaziva sve više nezadovoljstva i frustracija među ministrima i članovima Predsjedništva HDZ-a, priznalo je Jutarnjem listu nekoliko uglednih članova vladajuće stranke.

Najznačajnija odluka

Premda je za najavljenu rekonstrukciju Vlade predsjednica HDZ-a i premijerka Kosor već dobila punu potporu javnosti i koalicijskih partnera, to joj ni izdaleka nije dovoljno da donese najznačajniju odluku u dosadašnjem mandatu. Problem je, naime, u tomu što najvažniju potporu, onu vodstva HDZ-a, još nije dobila. I pitanje je hoće li je uopće dobiti. A bez te potpore, dakako, nema ni rekonstrukcije Vlade.

S druge strane, premijerka Kosor svakako je svjesna činjenice da će, ako žurno ne osvježi svoj kabinet s nekoliko novih članova i napokon bude na čelu Vlade u kojoj će imati i svoje ministre, a ne samo one naslijeđene od Ive Sanadera, definitivno izgubiti i ono malo preostale potpore u javnosti. Ali i potvrditi optužbe njenih političkih protivnika da nije izrasla u pravoga vođu i da ne može kontrolirati ni Vladu niti vlastitu stranku. Razlog za krajnje tešku situaciju u kojoj se našla premijerka Kosor je taj što su većina ministara ujedno najviši dužnosnici stranke. A upravo se članovi Vlade najžešće opiru promjenama. Nitko od njih, naime, ne vjeruje da će se čistka Jadranke Kosor zaustaviti na promjeni tek jednog ili dva ministra i većina se boji da će se prije ili poslije i oni naći na udaru premijerkine metle.

Grčevitu bitku za ministarske fotelje posljednjih dana dodatno je pojačala presuda bivšem ministru obrane i unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću . Odluka suda je pokazala da doista više nitko nije pošteđen kaznenog progona i da više nitko tko se ogriješio o zakone ne može računati na zaštitu stranke.

Sezona lova

Međutim, većina članova najužeg vodstva HDZ-a uvjerena je pak da njihov kolega Rončević nije ništa kriv, da je žrtva političkog progona, da je osuđen, a da mu nije dokazana krivnja. Ako se takva praksa ozakoni, požalio se jedan visoki dužnosnik HDZ-a, tada se zapravo svaki član Vlade može naći ni kriv, ni dužan na udaru pravosudnog sustava. Većina ministara uvjerena je zbog toga da bi odlazak iz Vlade otvorio sezonu lova na njega. Stoga ne čudi što su se neki članovi vrha HDZ-a sada našli na sličnim pozicijama kao svojedobno bivši premijer Ivo Sanader koji je optužio premijerku da će, ako ne zaštiti svoje ljudi, većina njih doživjeti sudbinu Damira Polančeca . Sada se taj crni scenarij, upozoravaju, presudom Berislavu Rončeviću polako ostvaruje.

Zbog svega toga politička karijera Jadranke Kosor našla se na odlučujućoj prekretnici: ili će premijerka uspjeti provesti ozbiljnu rekonstrukciju Vlade ili će definitivno ostati bez legitimiteta za vođenje Vlade i stranke. Dodatni je problem za premijerku to što nitko neće biti zadovoljan ako promijeni tek jednog ili dva ministra. Pogotovu ako iz Vlade odu marginalni političari poput boležljivog Branka Vukelića . To nitko neće doživjeti kao ozbiljnu rekonstrukciju Vlade. Nitko drugi međutim ne želi otići dobrovoljno. Ministar financija Ivan Šuker navodno je dignuo na noge svoje pristalice koji otvoreno traže od premijerke da ga ne dira. Od ministarske fotelje ni pod koju cijenu ne želi se odvojiti ni Božidar Kalmeta, kao ni Marina Matulović Droplić.

A tko bi došao?

Pa ni ministar zdravstva Darko Milinović kojega Jadranka Kosor ne može smijeniti premda njegovi kolege iz vrha stranke smatraju da ima najviše putra na glavi. Ne samo zbog novoizgrađene palače u Gospiću nego i zbog nezakonitih isplata mimo plaće koje je navodno dobivao kao ministar. No, kada bi Jadranka Kosor i uspjela provesti značajniju rekonstrukciju, postavlja se pitanje tko bi od poznatijih stručnjaka pristao ući u Vladu kojoj je vijek trajanja ograničen najviše na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:11