LAGODAN ŽIVOT

KRAH NEKADAŠNJEG VLADARA TURIZMA: Niko Bulić nije došao na posao 139 dana. Čeka ga otkaz iz HTZ-a

Bulićev komentar nije bilo moguće dobiti. Ne javlja se na telefon. Prije 3 dana bio je na HTV-u. Na bolovanju

Od listopada 2012., Niko Bulić, bivši direktor Hrvatske turističke zajednice, proveo je na bolovanju, neplaćenim danima i godišnjem odmoru 139 dana. Istodobno, sve do srpnja Bulić je bio visoko rangirani savjetnik u Upravi HTZ-a s plaćom od 22 tisuće kuna (5 tisuća kuna više od svoje šefice). Od srpnja je, kako su pisali mediji, prebačen na novo radno mjesto voditelja službe za razvoj ponude s plaćom od 12 tisuća kuna. S obzirom na dane bolovanja (zadnje je otvorio 6. kolovoza 2013.), u HTZ-u su mislili da je riječ o ozbiljno zdravstvenom problemu. Ali, Bulić je istodobno izabran za predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika.

No, direktoricu Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić iznenadilo je preksinoć gostovanje njezina suradnika Nike Bulića u Informativnom programu HTV-a jer je ovih dana na bolovanju.

Visoka primanja

Bivši dugogodišnji šef HTZ -a Bulić, danas voditelj Službe za razvoj ponude, obolio je, doznajemo, početkom kolovoza nakon godišnjeg odmora i otada ga nema na poslu. Kad ga je vidjela, direktorica Matešić očekivala je da će se Bulić jučer ujutro pojaviti na poslu jer je iz njegova je pojavljivanja zaključila da se oporavio.

No, Bulić se, doznajemo, ni jučer nije pojavio. Neslužbeno doznajemo da je zbog toga u tijeku pokrenuta procedura otkaza ugovora o radu. Kontaktirali smo ga, ali do zaključenja broja nije se javljao na mobitel. Nitko se u HTZ-u, doznajemo, ne bi ovih dana pitao gdje je Niko Bulić da to nije već 139. dan u deset mjeseci da ga nema u uredu.

Ovo je četvrti put otkako je direktorica Matešić preuzela HTZ, doznajemo, da je Bulić na bolovanju, na kojem svaki put ostane po dvadesetak dana.

Ukupno je na bolovanju od listopada prošle godine proveo 78 dana. Prvi put ga u studenom prošle godine nije bilo 27 dana, pa se razbolio opet krajem siječnja ove godine kad se liječio 22 dana, a u ožujku je bolovao 20 dana. Posljednje bolovanje otvorio je u utorak, 6. kolovoza, i još se s njega nije vratio.

Da su posrijedi samo bolovanja, Bulićevi suradnici njegovo ponašanje možda ne bi doživjeli kao neodgovorno.

Neslužbeno komentiraju i njegova visoka primanja. Bulić, doznajemo, ima plaću oko 22 tisuće kuna, što je više i od plaće direktorice HTZ-a od oko 17 tisuća kuna.

- Prima toliku plaću, a za to vrijeme se u Dubrovniku bavi politikom - prokomentirao je jedan zaposlenik HTZ-a.

HDZ-ov predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Bulić, doznajemo, često je koristio i godišnji odmor.

Često na godišnjem

Od listopada 2012. do kolovooza na godišnjem je proveo 46 dana. Isprekidano je koristio dane odmora: u listopadu 2012. četiri dana, u studenom šest, pa u siječnju deset dana, u veljači opet osam dana, pa je u travnju otišao na odmor na deset dana, a u lipnju dva dana, a u srpnju se ukupno odmarao pet dana. Kako mu je godišnji završio 4. kolovoza, čini se da je s godišnjeg produžio na bolovanje.

Koristio je Bulić na proljeće i neplaćeni dopust tijekom kampanje kad je uzeo slobodnih 15 dana od 29. travnja do 20. svibnja. Bulić je nakon tri mandata na čelu HTZ-a, smijenjen u listopadu prošle godine. Imenovan je savjetnikom nove direktorice HTZ-a Matešić, koja je pak u srpnju krenula u reogranizaciju HTZ-a. Njome je ukinuto savjetničko mjesto, a Bulić je postao voditelj Službe za razvoj ponude. Istodobno je postao i HDZ -ov predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća.

Od ženina slogana do stražnjice u spotu

- Godine 1997. smijenjen je s mjesta ministra turizma zbog afere sa sloganom HTZ-a “Hrvatska raj na zemlji”, s kojim je na natječaju pobijedila njegova supruga koja je konkurirala pod svojim djevojačkim prezimenom. Buliću nije pomoglo da zadrži ministarsku fotelju ni to što je novac od natječaja - 12.000 kuna - uplaćen u Zakladu za djecu Hrvatske.

- No već 1999. Bulić postaje predsjednik HTZ-a i za njegove potrebe kupuje novi poslovni prostor u Importanne Galleriji. Na predsjedničkoj je funkciji ostao 12 godina.

- Buliću se neprestano zamjerala rastrošnost. Primjerice, govorilo se da je na fešte Svetog Vlaha trošio dvjestotinjak tisuća dolara.

- U Sjedinjenim Američkim Državama, prema nekim izvorima, za večere koje je plaćao HTZ, trošilo se i tridesetak tisuća dolara.

- Dok je bio predsjednik HTZ-a, zamjerala mu se kadrovska politka jer je, kako kažu, nerijetko zapošljavao svoje prijatelje te one koji su promovirali Dubrovnik.

- Niki Buliću prigovara se da je potrošio 11 milijuna kuna na Hrvatske večeri, gastropriredbe po svijetu. Na tu stavku navodno je samo u jednoj godini, 2011., potrošeno oko devet milijuna kuna.

- Ostat će u sjećanju i po zabrani spota HTZ-a u kojem se pojavljuje ženska stražnjica. Zabrana je uslijedila nakon kritike tadašnje premijerke Jadranke Kosor.

- U aferi Fimi-Media Bulić je bio jedan od svjedoka koji je potvrdio da je Hrvatska turistička zajednica surađivala s tom tvrtkom nakon sastanka u Vladi 2007. godine. ( G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:52