KONAČNA ODLUKA

KRAJ DVOGODIŠNJE POTRAGE Vlada zaključila da država nema odgovarajući zamjenski objekt i predsjednici poručila: 'Ostajete na Pantovčaku!'

Dvije godine nakon što je predsjednica osnovala 11-eročlano povjerenstvo koje je analiziralo protokolarne, tehničke i sigurnosne uvjete za Ured šefa države prekinuta potraga za novom lokacijom
 Boris Kovačev / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kako doznaje Jutarnji list, najvjerojatnije će kraj mandata dočekati u sadašnjem Uredu na Pantovčaku jer država nema adekvatan objekt u koji bi se mogla preseliti a da zadovoljava sve sigurnosno-tehničke uvjete.

Predsjednica tako neće moći ispuniti svoje predizborno obećanje od prije dvije godine da će preseliti Ured predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj ulici, a nakon što je njeno povjerenstvo za preseljenje svu dokumentaciju nedavno poslalo Ministarstvu državne imovine kako bi joj oni našli primjerenu lokaciju za novi Ured, Grabar-Kitarović, kažu nam izvori iz Banskih dvora, najvjerojatnije će dobiti odbijenicu za preseljenje.

Ministarstvo će se očitovati po tom pitanju kada se izvrši kompletan uvid, međutim, iz svega čime sada raspolažu, kažu nam izvori, velika je vjerojatnost da zbog sigurnosno-tehničkih uvjeta neće biti u mogućnosti udovoljiti tom zahtjevu za preseljenje, ne samo u Visoku ulicu, nego uopće. Država, kažu nam izvori, jednostavno nema takav objekt.

Naši izvori iz Vlade govore da će Ministarstvo državne imovine u najkraćem mogućem roku sagledati sve okolnosti i uvjete preseljenja i izvijestiti Ured predsjednice ima li RH u vlasništvu takav zahtjevan objekt, ali prema sada dostupnim informacijama, kažu naši sugovornici, teško će se naći rezidencija koja bi zadovoljila sve potrebe tog novog Ureda predsjednice.

- Jedno su želje, a drugo je stvarnost. Ministarstvo će odgovoriti predsjednici u najkraćem mogućem roku kada pregledamo svu dokumentaciju, ali država nema takav sličan objekt koji bi udovoljio svim tehničkim, sigurnosnim i protokolarnim zahtjevima - kažu naši izvori.

Naime, zgrada na Pantovčaku, gdje je i sada Ured predsjednice, zadovoljava sve potrebe rada i sigurnosno je adekvatna. Rezidencija u Visokoj ulici nije takav objekt, što su upozoravali i ranije stručnjaci za sigurnost, a država jednostavno u svom vlasništvu nema niti neku drugu zgradu koja bi bila slična Vili Zagorje.

Hitan odgovor

Stručnjak za sigurnost i bivši šef osiguranja predsjednika Tuđmana, Mate Laušić, pozdravlja ovakvu odluku koja bi se trebala donijeti jer je od prvog dana govorio da je Pantovčak idealna lokacija za Ured predsjednika, a kako nema sličnog objekta u vlasništvu države, osim možda Kockice, koja je ipak u dosta lošem stanju i trebalo bi je obnoviti, a mogla bi stvarati i prometne probleme.

- Jedino što je Pantovčak ogroman kompleks pa bi bilo dobro da se veliki dio parka otvori za građane, a da se uredi predsjednice ograde. Ta lokacija jedina zadovoljava sve uvjete - kaže Laušić.

Da država sličan objekt nema, potvrđuju i izvori iz Ministarstva državne imovine.

- Mi takav objekt nemamo, koji bi udovoljavao protokolarnim događanjima predsjednice, gdje bi se mogla postrojiti garda, koji ne bi izazivao prometne gužve u gradu kada dolaze delegacije, koji bi mogao smjestiti uzvanike kada su neka važna događanja i koji bi mogao biti sigurnosno zadovoljavajući - kaže naš sugovornik.

Priču o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka Kolinda Grabar-Kitarović potaknula je tijekom svoje kampanje.

“Kao predsjednica preselit ću rezidenciju, i to u Visoku ulicu, gdje sam i počela raditi 1993. Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu Hrvatske... ...To će znatno smanjiti troškove mog Ureda. Pantovčak ću otvoriti za građane, za potrebe osoba s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno neku sličnu funkciju ili namjenu. Rezidencija na Pantovčaku je prevelika, državnici samo prođu kroz nju i ne vide taj prekrasni kompleks koji ima 200 hektara”, govorila je u kampanji Grabar-Kitarović.

Životinjski svijet

Nakon što je postala predsjednica, tadašnja Vlada Zorana Milanovića odlučila je udovoljiti njenoj želji, znajući da je preseljenje nemoguće, i prikazati nevjerodostojnom, pa su brže-bolje donijeli odluku da vilu u Visokoj daju na korištenje Uredu predsjednice, a Pantovčak tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Zatim je Grabar-Kitarović u ožujku 2015. osnovala povjerenstvo koje će utvrditi uvjete, odnosno smještajne potrebe Ureda, polazeći od sigurnosnih, tehničkih, protokolarnih i prostornih standarda. Povjerenstvo je sastavljeno od 11 članova, četiri iz Ureda predsjednice te sedam vanjskih članova, a sastali su se, prema nekim informacijama iz medija, samo dvaput. Bivša Oreškovićeva Vlada je pak izmijenila Odluku Milanovićeve Vlade i Pantovčak vratila na upravljanje Uredu predsjednice, a Visoku Saboru na korištenje.

“Povjerenstvo za premještanje ureda je završilo posao. Sagledali su sve čimbenike, izvješće sam predala ministru Mariću prije nekoliko tjedana i sada je na Ministarstvu državne imovine da predloži odgovarajuću lokaciju. Moja želja jest preseliti odavde jer se osjećam izoliranom od ljudi”, rekla je predsjednica na konferenciji za medije u srijedu u povodu dvije godine mandata.

Predsjednica je i ranije govorila da će, ako ipak ostane na Pantovčaku, veliki dio šume dati na upotrebu građanima. To je također bilo njeno predizborno obećanje pa se može pretpostaviti da će se ići u tom smjeru.

Prvo sjedište predsjednika Republike Franje Tuđmana bilo je u palači Pongratz u Visokoj ulici i u Banskim dvorima. Nakon što je JNA 7. listopada 1991. raketirala Banske dvore, sjedište predsjednika preseljeno je na današnju lokaciju - u vilu Zagorje na Pantovčaku.

Glavna zgrada, vila Zagorje, sagrađena je kao rezidencija 1964. za potrebe tadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tijekom 1993. - 1994. izgrađen je aneks u kojemu su smješteni radni prostori savjetnika i djelatnika Ureda predsjednice. Sastavni je dio kompleksa i drvena vila Prekrižje, iz 1942., u kojoj se održavaju službena primanja, radni sastanci i svečane večere. U sklopu kompleksa je i Zelena vila koju koriste stručne službe. Park-šuma prostire se na 95 hektara u koju su uneseni jeleni lopatari, srne, mufloni, vjeverice, lisice i pauni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:17