'OVO JE BIO PRAZNIK DEMOKRACIJE'

KREŠIMIR BELJAK NAKON IZBORA U HSS-u 'Nisam zlopamtilo, ali s Marijanom Petir teško mogu zamisliti suradnju, pogotovo nakon stvari koje je izrekla'

 Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što je ponovno izabran za predsjednika HSS-a, Krešimir Beljak u razgovoru za N1 televiziju rekao je da 'nije zlopamtilo', ali da je njegova žestoka kritičarka Marijana Petir 'prešla mjeru zdravog razuma'.

Beljak na ovim izborima za predsjednika stranke nije imao konkurenciju budući da su njegovi potencijalni protukandidati suspendirani. Za novoizabranog predsjednika HSS-a današnji je izbor bio 'praznik demokracije'. 'Uvodili smo red u našu stranku', rekao je Beljak.

Dodao je da su njegovi protivnici 'opstruirali rad stranke' te da nisu poštivali Statut HSS-a. 'Nisu se mogli pomiriti s tim da je HSS ponovno relevantna stranka', rekao je Beljak. 'Nemam pravo nikoga ni učlaniti niti izbaciti. Odluke o njima donesene su na tijelima stranke. Ozbiljna smo politička stranka, a oni koji ih ne poštuju nemaju pravo sudjelovati kao ravnopravni članovi.'

Beljak je upitan zašto ti problemi nisu riješeni ni četiri mjeseca nakon suspenzija. 'Kad su išle suspenzije, odmah nakon parlamentarnih izbora - zamolio sam suspendirane da sebi ne otežavaju položaj i ne produljuju proces izlaskom pred medije. A znate što se tada dogodilo - sjećate se da su odmah sazvali konferenciju, na nju su donijeli vile, bila je i usporedba sa Staljinom. Pitam se samo u kojoj bi se to stranci toleriralo?', kazao je Beljak.

Novoizabrani predsjednik HSS-a rekao je da je njegova pobjeda - unatoč 90 nevažećih listića - uvjerljiva. 'Dio delegata poslušao je agitatore poput Marijane Petir, to je njihovo pravo, ali njihova je dužnost je da poslušaju volju većine, a oni su rekli 'da' i dobili smo prolaznu ocjenu', rekao je Beljak.

HSS će nakon održanih izbora započeti pregovore sa suspendiranim članovima, a Beljak kaže da svi koji žele mogu pokazati pravu lojalnost sada u vrijeme lokalnih izbora pa će javnost vidjeti tko je pravi HSS-ovac.

'Nisam zlopamtilo, s Marijanom Petir jako teško mogu zamisliti suradnju, pogotovo nakon stvari koje je izrekla. Pokušavao sam se suzdržati, ali više ne radi samo o meni već i o ljudima u Predsjedništvu, koje je osobno uvrijedila', kazao je Beljak, dodajući da tijela odlučuju o njenoj sudbini u stranci.

'Ja se ne ljutim, ali čini mi se da je prešla je mjeru zdravog razuma. Da se u tolikoj mjeri angažirala u kampanji Narodna bi koalicija imala bolji rezultat. Dakle, mogla je i nije htjela", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:32