DRAMATIČNA SITUACIJA

KRIZA VLADE Varaždinski HDZ traži ostavku Karamarka, Tuđman nije dao potpis za opoziv premijera

Miroslav Tuđman
 Davor Pongračić / EPH

Varaždinski HDZ traži ostavku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, rekao je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik varaždinske organizacije te stranke Damir Habijan koji tvrdi da je to jedini izlaz iz trenutne loše političke situacije na nacionalnoj razini.

"Događaj koji je obilježio, ne samo današnji dan već i nekoliko proteklih tjedana u Republici Hrvatskoj, je situacija koja se tiče Vlade RH-a, odnosno problema u njeznom funkcioniranju. Vidjeli ste prije sat vremena da će se pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Vrlo jasan je stav Predsjedništva HDZ-a Varaždin da je jedino rješenje krize, ono što su neki članovi HDZ-a već ranije rekli - da prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku", poručio je Habijan.

Naglasio je da je to njihova stav i da nisu željeli čekati da se cijela situacija razriješi, nego su htjeli jasno, već sada reći, koje je po njima rješenje postojeće situacije. Mišljenja je da nikakvo preslagivanje većine u Saboru ili eventualni novi izbori nisu opcija.

Na pitanje novinara kakav je stav županijske organizacije, Habijan je odgovorio da to treba upitati županijsko vodstvo. Također, ne zna ni jesu li dvojica saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić, dali svoj potpis za najavljeni opoziv Oreškovića.

Na dodatno pitanje zna li za njihov stav središnjica stranke i očekuje li eventualne sankcije, Habijan je istaknuo da sve lokalne organizacije imaju određenu autonomiju. Ponovio je da su htjeli jasno reći svoj stav, a što se tiče eventualnih sankcija, kaže da ništa nije nemoguće.

Miroslav Tuđman nije dao potpis za opoziv premijera

Miroslav Tuđman, HDZ-ov zastupnik i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kako doznajemo, nije stavio svoj potpis za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Da je informacija točna potvrdio nam je kratko u telefonskom razgovoru i sam Tuđman, ali nije želio ulaziti u detalje svoje odluke.

- Nisam potpisao, ali nemam običaj u javnosti obrazlagati svoje odluke prije nego što završi proces unutar stranke – kazao je kratko Tuđman.

Naši izvori kažu kako je Tuđman tako odlučio jer smatra da ta odluku nije dobra. Među onima koji nisu stavili svoj potpis spominjao se i Damir Krstičević, a neki iz stranke kažu da nije ni došao na sastanak Kluba.

HDZ prikupio potpise za opoziv premijera

Predsjednik saborskog Klub-a HDZ-a Ivan Šuker potvrdio je da će zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića u utorak biti biti poslan u saborsku proceduru, te naveo da su ga potpisali svi koji su bili u Zagrebu, odnosno na Klubu Domoljubne koalicije.

"Skupili smo potpise svih onih koji su u Zagrebu, a neke kolege će još doći. U ovom trenutku imamo 40-ak potpisa", rekao je Šuker novinarima nakon sjednice Kluba Domoljubne koalicije dodajući da će zahtjev još danas biti upućen u proceduru.

Po završetku dvosatnog sastanka Kluba nitko, pa ni sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nije bio voljan davati službene izjave. No nakon dvadesetak minuta glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević i predsjednik saborskog kluba Ivan Šuker izišli su pred novinare dati službene izjave.

Upitan o tome imaju li novog mandatara Šuker je rekao kako je tema danas isključivo "opoziv gospodina Oreškovića".

"Kad se to riješi doći će druga tema", rekao je.

Na pitanje o nagađanjima među novinarima kako je HDZ-ov Gordan Jandroković bio suzdržan oko potpisivanja zahtjeva za opozivom Šuker je uzvratio da je Jandrokovićev potpis vidio na listi.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević komentirao je zahtjev varaždinskog HDZ-a za ostavkom Tomislava Karamarka rekavši kako mu je žao da neki ljudi u HDZ-u i na lokalnoj razini ne prepoznaju odgovornost političkog trenutka. "Koliko sam obaviješten imali su jedan poluprivatan sastanak i očekujem njihove ostavke", poručio je.

Upitan o nagađanjima prema kojima bi on mogao biti potencijalni mandatar u nekom preslagivanju Vlade uzvratio je kako on za to uopće nije čuo.

Novinare je zanimala i priča prema kojoj je navodno tijekom jutra međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač bio na sastanku s Mostovim ministrima te im nudio varijantu da se ide s nekom drugom osobom iz redova HDZ-a kao potencijalnim mandatarom no da je to bilo odbijeno.

"Ne razgovaramo o mandataru, razgovaramo isključivo danas o opozivu gospodina Oreškovića", odgovorio je kratko Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:37