MINISTAR ZDRAVSTVA

KUJUNDŽIĆ 'Ja Rohatinskog nagovarao da uđe u politiku? Jedino na što sam ga mogao nagovarati je da napravi kolonoskopiju ili gastroskopiju'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan televizije N1 u kojoj se, između ostalog, osvrnuo na iskaz bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji je na saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor rekao da ga je i on, uz Tomislava Karamarka i Ivicu Todorića, nagovarao da se uključi u politiku.

- Moram priznati da sam se slatko nasmijao na to, da je tako obrazovan čovjek ispalio to da sam ga nagovarao. Ja sam ga samo jednom u životu vidio. U političkom sustavu tad nisam zauzimao nikakvo mjesto, a sreo sam ga kod gospodina Todorića, jer sam nekoliko puta bio kod Ivice Todorića, jer je to čovjek koji je puno puta pomogao i bolnici Dubrava. I 2004. kad sam postao ravnatelj u Dubravi, radili smo kongres u Vukovaru uoči ove obljetnice, a gospodin Todorić je osigurao prijevoz, smještaj i hranu ljudima koji su tamo sudjelovali, rekao je Kujundžić.

- Jedino na što sam mogao nagovarati gospodina Rohatinskog je da napravi kolonoskopiju ili gastroskopiju, rekao je Kujundžić.

Novinarka ga je pitala i hoće li lijek spinraza, koji se koristi u liječenju spinalne mišićne atrofije, a koji je neophodan nekolicini malih pacijenata o kojima su proteklih tjedana pisali mediji, biti stavljen na listu lijekova.

- Roditelje bolesne djece sve razumijem da traže rješenje što prije, kao što bi i svaki roditelj. U medicini postoji raspored kako se koji lijek daje. Spinraza je lijek koji je u Europi tek četiri mjeseca. Lijek je registriran u Europi, u Hrvatskoj nije. Američka firma nije ni aplicirala, ne radi se o tome da mi ne želimo. Indikacije koje je odredio proizvođač kažu da ga mogu primati djeca mlađa od šest mjeseci i takve djece imamo dvoje i oni sad primaju lijek. Nema jedinstvenoga stava u struci. Sad radimo po onome što je pokazano kao relativna korist i takvu djecu uključujemo. Nadam se da ćemo i mi biti na razini drugih zemalja uz jedan veliki problem što je to izrazito skup lijek, rekao je Kujundžić.

- Nismo dovoljno bogata država da liječimo djecu?, upitala ga je novinarka.

- Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve, odgovorio joj je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:28