PRIPREMA ZA IZBORE

Kukuriku koalicija: I 1941. su promjene krenule iz šume

 Davor Žunić/CROPIX

DELNICE - Ovaj sastanak u šumi ima određenu simboliku jer su i 1941. promjene krenule iz šume, poručio je IDS-ovac Damir Kajin iz park šume Golubinjak kraj Delnica, gdje su se u subotu na team buildingu sastali predstavnici Kukuriku koalicije za 8. Izbornu jedinicu, odnosno Istru i Primorje. Koalicija koju čine SDP, IDS, HNS i HSU na predstojećim izborima očekuje najmanje 11 mjesta, koliko su ih osvojili na zadnjim izborima 2007., no nadaju se povećanju. Iako poredak na listama još nije dogovoren, zna se da će nositelj biti SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Od prvih 11 mjesta sedam će pripasti SDP-u, tri IDS-u i jedno HSU, a nadalje, još jedno bi trebalo pripasti IDS-u i oko dva će se dogovoriti SDP i HNS.

Neformalno druženje u Golubinjaku proteklo je u dobroj atmosferi, uz roštilj i briškulu i trešetu, no planove za nogomet, badminton i boćanje pokvarila je kiša. Najpštrije političke poruke odaslao je Kajin.

- Dobili smo puno glasova 2007., ali ne dovoljno. Podcijenili smo trenutak, nismo vjerovali da bi netko mogao ovako opljačkati javne financije. Jadranka Kosor moli DORH da joj kažu da li je HDZ pod istragom ili nije. U ovom trenutku, daleko mirnije u Remetincu spava Ivo Sanader nego neki iz vrha HDZ-a - rekao je Kajin. Prema njegovim riječima, zemlja je od 1. srpnja 2009., kada je Vladu preuzela Jadranka Kosor, ostala bez 145 tisuća radnih mjesta, a javna nabava smanjena je za 16 milijardi kuna. Prvi zadatak koalicije biti će, prema Kajinovim riječima, u dvije godine vratiti paraliziranu zemlju barem na parametre iz 2009. godine.

Zlatko Komadina obećao je da će koalicija popraviti ono što je HDZ-ova vlast uništavala osam godina te najavio da će se osma izborna jedinica dati dosta kadrova za buduću Vladu. Predstavnici Kukuriku koalicije minutom šutnje odali su počast mladim socijaldemokratima stradalim u u terorističkom napadu u Norveškoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:24