POLICIJA PRONAŠLA GOTOVINU

Kulterer htio pobjeći sa 140.000 eura keša?

Kulterer je na prijašnjim ispitivanjima negirao umiješanost u dvojbena financiranja projekata, ponajprije onih Vladimira Zagorca u Hrvatskoj

ZAGREB - Prilikom uhićenja Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Group Alpe Adria, prošlog petka istražitelji SOKO Hypa kod njega su zaplijenili oko 140.000 eura gotovine te dokumente koji ga povezuju s poznatim koruškim nogometnim menadžerom, bivšim dogradonačelnikom Klagenfurta Mariom Canorijem, izvještavaju austrijski mediji.

Ugovor o najmu

Svi se pritom pitaju čemu je Kultereru trebalo toliko novca u gotovini. Spekulacije da je namjeravao pobjeći, s obzirom na to da je prodavao imovinu u Austriji, njegov odvjetnik u međuvremenu je demantirao ustvrdivši da je Kulterer upravo potpisao ugovor o dugoročnom najmu novog poslovnog prostora u Beču.

- Moj klijent bespogovorno je surađivao s istražiteljima i pravosuđu je bila poznata činjenica da ured namjerava preseliti u Beč - izjavio je odvjetnik Ferdinand Lanker.

Koga štiti?

Kulterer je na prijašnjim ispitivanjima u tužiteljstvu odlučno negirao umiješanost u bilo kakve sumnjive i za banku štetne poslove te je za dvojbena financiranja projekata, ponajprije onih umirovljenoga generala Vladimira Zagorca u Hrvatskoj, odgovornost prebacivao na svog dugogodišnjeg suradnika iz uprave Güntera Striedingera.

Pritom je bio prilično detaljan u svojem iskazu. No, nakon uhićenja Kulterer je bio puno manje raspoložen za razgovor s istražiteljima. Dok se kod nas nagađa koga bi Kulterer od hrvatskih poduzetnika i političara mogao teretiti, u Austriji se pitaju koga Kulterer svojom šutnjom zapravo štiti. Svi očekuju da se istraga neće zaustaviti na bivšem prvom čovjeku koncerna Hypo, nego da će doći i do procesuiranja drugih umiješanih u nezakonite poslove Hypo banke.

Kriminalisti SOKO Hypa i nadležno tužiteljstvo zasad su škrti na informacijama o kaznenim djelima za koja terete Kulterera, kao i onima o iznosu počinjene štete. Iz CSI Hypa, ekipe od stotinjak financijskih stručnjaka koju je formiralo austrijsko ministarstvo financija, stižu pak puno teže optužbe, za zločinačku organizaciju, primjerice, kao i podaci o visini istražene štete.

Izvlačenje i zataškavanje

Do sada je CSI Hypo otkrio štetu od oko 300 milijuna eura, koji su izvučeni iz banke preko prijašnjih menadžera i poslovnih partnera, piše Die Presse pozivajući se na izvore u tom timu. Novac se uglavnom izvlačio i zataškavao preko cijelog niza isprepletenih tvrtki i fundacija u Lihtenštajnu.

Zbog toga je podneseno oko 70 kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, dio i protiv Kulterera. Pritom napominju da se radi pronađenoj šteti koja se veže za poslovanje banke do 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45