POKRENUT PROCES

KUPUJETE PREKO INTERNETA? STIŽE VELIKA NOVOST ZA HRV. POTROŠAČE Ukida se jedna od najiritantnijih praksi zbog koje je kupnja dosad mnogima prisjela

 Arhiva / Pixabay.com

Europski parlament pokrenuo je proces kojim bi se napokon trebale smanjiti razlike u cijenama prekogranične dostave paketa, odnosno kako bi se snizila cijena dostave koju plaćaju potrošači i mala poduzeća.

Zadatak da pripremi materijale i izvješće Europskom parlamentu od Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača dobila je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Temeljem njezina izvješća Parlament će pokrenuti pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa, koja bi najveću promjenu trebala donijeti za kupce preko interneta kako bi se još više pojačao njezin rast. Europska komisija predviđa da bi povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15 posto značilo rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto.

- Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da je cijena prekogranične dostave često i do pet puta veća od domaćih cijena. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s udaljenošću ili cijenom rada. Često se događa da bez očitog razloga građani za 200 kilometara plate dva ili tri puta više nego za 500 kilometara – kazala je Borzan, dodavši i kako „gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave.“

- Najgore je što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje saznaju da uopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže "ne, mi ne prodajemo Hrvatima". To je na zajedničkom tržištu nedopustivo - istaknula je Borzan, koja je dodala i da bi jeftinija dostava napokon trebala dovesti i do toga da hrvatski kupci imaju mogućnost kupovine na sniženjima kakva su u zapadnoj Europi, jer bi im se otvorila opcija kupovine robe iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:54