ŽIVOT UZ GRANICU

KUPUJMO HRVATSKO, ALI U BiH 'Voće, sokovi, mliječni proizvodi, začini, pivo, cigarete, gorivo... Sve je jeftinije, a još nam vrate i PDV'

Ilustracija
 Maxim Zmeyev / REUTERS

Hrvati koji žive uz granicu s BiH nerijetko kupovinu obavljaju upravo u susjednoj državi. Razlog je jednostavan - niže cijene. Mnogo je toga jeftinije, počevši od goriva. Vinkovčanin Mirko Martinović dva puta na mjesec dolazi u kupovinu u Orašje, piše Dnevnik.hr.

"Ne znam sve artikle, ali 50 do 70 artikala pamtim, pa to i znam cijenu, to i kupujem." Voće, sokovi, mliječni proizvodi, začini, pivo. Puna košara. A ostane nešto i u novčaniku. "Dolazak ovdje košta me 100-150 kuna. Znači, dva puta mjesečno, to je 300-tinjak kuna. Nije puno, ali raduje čovjeka", kaže on.

Jedan od razloga nižih cijena je niži PDV. U BIH on iznosi 17%, dok je u Hrvatskoj 25%. Uz to - hrvatski državljani imaju pravo i na povrat PDV-a. Gabrijela Vincetić, službenica u trgovačkom centru, kaže: "Moraju kupiti robu od 100 maraka i onda dođu kod nas, mi im radimo PDV. Što znači oni s tim ovjerenim, 4 papira, idu na granicu, i u roku od 3 mjeseca se moraju vratiti kod nas pa dobiju novac koji trebaju".

Povrata poreza nema na cigarete. No i one su značajno jeftinije nego u Hrvatskoj. "Kod nas je 25, a ovdje je 18 i pol", kaže Željko Rajković iz Županje. Preko granice se smije prenijeti jedna šteka, a ona je u prosjeku jeftinija za 65 kuna. Uštedjeti se može i na gorivu. U prosjeku kunu i 60 po litri. Na spremniku od 50 litara to je za hrvatske građane ušteda od 80 kuna.

Jedan od razloga jeftinijega goriva su i manji državni nameti. Trošarina na litri benzina u BIH iznosi 2,60 kn. Hrvatska je trošarina 3,86 kn, pa nije ni čudo što Hrvati iz pograničnih područja svoju plaću troše u BIH, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:28